Ressursbank for tilgjengelig kulturliv
Personer med funksjonsnedsettelser regnes som Norges største minoritet, og har rett til å delta i kulturlivet på lik linje med andre. Et tilgjengelig og mangfoldig kunst- og kulturliv er en forutsetning for et samfunn rikt på kunst og kultur.
Kunst- og kultursektoren etterspør samtidig mer kompetanse om tilgjengelighet, og det kan være overveldende og utfordrende å finne frem til relevant informasjon. Derfor har vi satt sammen en ressursbank med oversikt over nyttige verktøy og virkemidler. Her finner du alt fra informasjon om tilrettelegging, kurs, sertifiseringer, sjekklister og tilskuddsordninger du kan ta med deg i arbeidet.
Enten du er kunstner, produsent, virksomhet eller ansatt – denne oversikten gir deg verktøyene for å gjøre ditt kulturtilbud tilgjengelig for alle.
Mange av verktøyene er laget av kompetanseaktører på funksjonsmangfold, som du finner her: Kompetanseaktører for mangfold i kulturlivet
Husk: tilgjengelighet er nødvendig for noen, men bra for alle.
Har du innspill eller forslag til andre verktøy eller ressurser som bør inkluderes i ressursbanken? Da vil vi gjerne at du sender en e-post til kontaktperson for ressursbanken (se nedenfor).
Guider, håndbøker og sjekklister
-
Sjekkliste for kulturarrangementer: Sjekkliste for kulturarrangementer: Norske Kulturarrangører har laget en sjekkliste som hjelper deg å sjekke om ditt kulturarrangement er tilgjengelig for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
-
Miniguide for tilgjengelige, trygge og representative arrangement: På Balansekunst sine sider kan du finne en Miniguide for tilgjengelige, trygge og representative arrangement og andre konkrete verktøy.
-
Håndbok om å gjøre museer tilgjengelige: Håndboka "Bare gjør det!" handler om hvordan å gjøre museer tilgjengelige for vårt mangfoldige samfunn. Utgitt av Museene i Sør-Trøndelag (MiST).
-
Tilrettelagt dans og fysisk teater: En artikkel for deg som vil jobbe kunstnerisk med tilrettelagt dans og fysisk teater, laget av Dissimilis.
-
BUFDIR sin veileder for UU møter og konferanser: Tips til alle som ønsker å arrangere universelt utformede møter og konferanser.
-
Tips for tilgjengelig digitalt kulturarrangement: 10 tips om hvordan opplevelsen kan bli god for alle deltagere – uansett funksjonsevne.
Sertifiseringer og kurs
- Tilgjengelighetsmerket for kulturarrangører: En sertifisering laget av Norske Kulturarrangører, for kunst- og kulturaktører som vil ha god tilgjengelighet på sine arrangementer.
- Balansemerket: En merkeordning mot diskriminering i kulturlivet. Se også Balansemerkets nettkurs med kapittel om funksjonsnormer.
- Funkiskompetanse Kultur: Et undervisningsopplegg fra Norges Handikapforbund som skal hjelpe norske kulturvirksomheter med funkiskompetanse.
- Barrierefri fritid: Barrierefri fritid er et inkluderingsmerke som tildeles aktivitetstilbydere som fullfører Unge funksjonshemmedes kompetansehevingsprogram om funksjonsmangfold, kultur og fritid.
- E-læringskurset om universell utforming av nettinnhold: En praktisk veileder i hvordan lage innhold som er tilgjengelig for alle.
Informasjonssider
- Kapittel om tilgjengelighet i Norske Kulturarrangørers Arrangørwiki: En oversikt over ressurser for kulturarrangører, som for eksempel Tilgjengelighetshåndboken.
- Relæxte opplevelser: "RELÆXTE opplevelser – Hysj-fri sone" er en forskningsbasert metode for tilrettelegging av publikumsopplevelsen for de som av ulike grunner syns det er utfordrende å benytte seg av ordinære kulturarrangementer.
- Universell utforming og tilgjengelighet A-B-C: Definisjoner, lover, regler og veiledere som er viktig å være klar over i arbeidet med tilgjengelighet.
Internasjonal inspirasjon
- Open Up Museums : Guidebok, sjekkliste og case-studier rettet mot museer for å øke mangfoldet blant besøkende.
- Learning Journeys for Disabled Artists, for Producers, for Funders and Policymakers : Digital verktøykasse og innsikt for kunstnere med funksjonsnedsettelser, produsenter, tilskuddsgivere og politikere, laget av Europe Beyond Access, et EU-støttet prosjekt for å støtte funksjonsnedsatte kunstnere og publikummere i hele Europa.
- Guides for artists with disabilities : En samling verktøy for deg som er kunstner, laget av Attitude is Everything, et kompetansesenter for tilgjengelighet i England.
- Welcoming disabled audiences: Attitude Is Everything sin oversikt over guider, rapporter og verktøy rettet mot tilgjengelighet for publikummere.
- Solsikkemerket: Ikke alle handicap er synlige: Solsikkemerket signaliserer at personen har en usynlig funksjonsnedsettelse eller diagnose.
- Less Obvious Tips for Better Access at Your Arts Events: Personer med funksjonsnedsettelser tipser om litt mindre åpenbare måter å sørge for at arrangementet ditt blir mer tilgjengelig på.
Overordnete verktøy
- NAV: Tolketjenester til arrangementer: Informasjon om retningslinjer og tips ved tolking for døve, døvblinde og hørselshemmede på arrangementer.
- Veiledning og introduksjon til universell utforming av IKT: På Uu-tilsynet sine sider finner du lovkrav og løsningsforslag for nettsted, app og automat, samt statistikk og tilsynsrapporter innen universell utforming av ikt.
- CRPD på 1-2-3 : Video om FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD). Laget av Bufdir.
- Tilgjengelige bygg og uteområder: Hefte som viser med bilder, illustrasjoner og eksempler hvordan universelt utformede løsninger kan brukes av alle.
- Kunnskapsbanken om hjelpemidler og tilrettelegging: NAVs kunnskapsbank med informasjon om hjelpemidler og tilrettelegging.
- Krav om universell utforming i anskaffelser av IT: Veiledning om hvordan du kan ta hensyn til universell utforming i IT-anskaffelser der nettsteder, apper eller automater er involvert.
Historier
- Hvordan skape ekstra interessant kunst? Kortfilm om kunstnere med funksjonsnedsettelser i Norge, laget av Mari Storstein.
- Tilgjengelige kunstnerskap: Forskningsprosjekt om kunstnere med funksjonsnedsettelser i Norge.
- Flytt deg – ikke la fordommer stå i veien for jobbdrømmen min: Kampanje om rekruttering av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.
- Dansetimen: Kortfilm som del av Redd Barna-kampanjen "Alle barn skal ha en #FritidUtenFordommer".
- Europe Beyond Access videoer: Samling av historier fra verdens største transnasjonale prosjekt om funksjonsmangfold i kunst- og kultursektoren.
Tilskudd
- Forsøksordningen for aspiranter med funksjonsnedsettelser: Gjennom Kulturrådets forsøksordning kan kulturvirksomheter søke om tilskudd til å ansette en person med funksjonsnedsettelser i en lønnet aspirantstilling. Det er virksomheten, i samarbeid med aspirant, som søker.
- ARENA - tilskuddsordning for bygg og infrastruktur (tidl. Rom for kunst): Bidrar til at det profesjonelle prosjektbaserte kunst- og kulturfeltet i hele landet har tilrettelagt, bærekraftig og hensiktsmessig infrastruktur for produksjon, formidling og faglig utvikling.
- Balansepotten: Balansekunst gir tilskudd til prosjekter som bidrar til foreningens formål: et likestilt og mangfoldig kulturliv.
- Inkludering i kulturliv
Kulturtanken gir tilskudd til styrking av barn og unges mulighet for å delta på fellesarenaer innen kunst- og kulturaktiviteter. - Tilskudd til tiltak for å bedre levekårene og livskvaliteten til personer med funksjonsnedsettelse: BUFDIR har tidligere gitt midler til kulturvirksomheter.
- Stiftelsen Dam: Gir støtte til helse- og forskningsprosjekter som skal gi bedre helse gjennom deltagelse, aktivitet og mestring for folk i Norge, og har støttet kulturprosjekter.
- Nordisk Kulturfond: Vil stimulere utviklingen av kunst- og kulturlivet på tvers av landegrenser og har gitt støtte til prosjekter om tilgjengelig kulturliv.
- Sparebankstiftelsen: Støtter tiltak innen kunst, kultur, friluftsliv, idrett, naturkunnskap, nærmiljøaktiviteter og kulturarv som skaper et bedre nærmiljø for barn og unge, og har støttet flere kunst- og kulturprosjekter.
- For arbeidsgivere som vil få flere i arbeid: Oversikt over ulike støtte- og samarbeidsordninger NAV har med arbeidsgivere for å hjelpe flere inn i arbeidslivet.
- Tilskudd.no: Oversikt over statlige tilskudd til frivillige organisasjoner.