Kompetanseaktører og verktøy for mangfold i kulturlivet
Kultursektoren etterspør kompetanse om mangfold. Kulturdirektoratet og Balansekunst har samlet noen av aktørene og verktøyene som allerede finnes.
Mange kulturvirksomheter ønsker å styrke sitt arbeid for mangfold og likestilt praksis. For å gjøre det lettere å hente inn kompetanse, har Kulturdirektoratet og Balansekunst laget en oversikt over organisasjoner, virksomheter og grupper som har mangfold og kompetansedeling som en sentral del av sitt virke. Vi har også listet opp noen eksempler på verktøy og ressurser som gir tips til arbeid for likestilling og mangfold i kulturlivet, og noen eksempler på aktører fra organisasjons- og foreningslivet.
Mangfold er et bredt begrep. I oversikten har vi lagt vekt på aktører som jobber med flerkulturelt mangfold, funksjonsmangfold, samisk mangfold, nasjonale minoriteters mangfold, og kjønns- og seksualitetsmangfold. Flere av aktørene jobber også interseksjonelt.
Hva legger vi i begrepene vi bruker? Les Kulturdirektoratets målgruppebeskrivelser og Balansekunsts samling og definisjoner av noen sentrale begreper.
Oversikten er ikke uttømmende og vil oppdateres kontinuerlig. Ta gjerne kontakt med Anita Eik dersom du har innspill.
Flerkulturelt mangfold
Agenda X er Antirasistisk Senters ungdomsavdeling fra 13 – 26 år. Vi kjemper mot rasisme og marginalisering, og for likeverd, likestilling og mangfold. Vi tilbyr myndiggjørende kulturaktiviteter for og av unge, samt veiledning og verktøy for antirasistisk kompetanseheving.
CAK – Afrikansk kulturinstitutt bidrar til oppfylle målsetningen i UNESCOs konvensjon (2005) om å verne og fremme et mangfold av kulturuttrykk generelt og av afrikanske kulturuttrykk spesielt.
Den mangfaldige scenen er eit barne og ungdomsteater der unge mellom 6 og 26 får lære, skape og spele teater i samarbeid med profesjonelle kunstnarar. Vi har mål om å ha deltakarar som speglar heile Oslo sin befolkning og å vere eit teater der kvar enkelt blir sett og respektert for at "eg er den eg er" – som opnar, frigjer og tek imot – der ein tone, eit steg, ei rørsle, eit ord skaper eit møte.
Det nasjonale museumsnettverket for minoritet og kulturelt mangfold
Endringsagentene (Music Norway)
Endringsagentene er Music Norway sitt rådgivende organ for større flerkulturelt mangfold i musikkbransjen. Rådet skal gi anbefalinger om tiltak som skaper en mer inkluderende bransje og slik bidra til at flere føler seg representert og respektert i musikkmiljøer som oppleves som lukket og begrensende.
Stiftelsen Fargespill har kompanier i Bergen og Oslo bestående av barn og unge i alderen 7-25 år med røtter fra hele verden som, sammen med et profesjonelt apparat, utformer sterke forestillinger basert på deltakernes identitet, historie og kulturarv. Scene-konseptet er tilgjengelig for lisensiering og Stiftelsen tilbyr kurs og foredrag fra både ansatte, tidligere og nåværende deltakere, et etterutdanningsstudie på Høgskulen på Vestlandet samt det digitale læringsverktøyet Fargeskyen.no.
INN - Etniske minoriteter i norsk kulturliv
INN – Etniske minoriteter i norsk kulturliv fremmer kulturelt mangfold på tvers av det norske kulturfeltet, og representerer kunstnere og kulturarbeidere med nasjonal- og etnisk minoritetsbakgrunn.
Samspill er en interesseorganisasjon for profesjonelle, internasjonale musikere bosatt i Norge. Vi jobber for å bygge kunnskap og styrke sjansene for kunstnere, med veiledning, møteplasser, mentoring, nettverksbygging, informasjonsarbeid og tilstedeværelse.
Stoppested Verden har som formål å forebygge utenforskap, rasisme og diskriminering ved å skape inkluderende aktiviteter med rom for alle. Vi bruker kunst og kultur som metode for å oppnå samhold og tilhørighet på tvers av kulturer, kjønn, generasjoner og sosial- og økonomisk status. Stoppested Verden har siden 2008 arrangert Norges største internasjonale kulturfestival for barn og unge
Tabanka er et kompetansesenter som aktivt jobber langs hele det kreative kretsløpet. Tabanka sine sentrale konsulenter driver prosjekter som tangerer ulike diskrimineringsgrunnlag, og sammenfatter publikumsutvikling, talentutvikling, inkludering m.m. Tabanka har vunnet Bergesenstiftelsenprisen, Viken Fylkeskommunes kunstnerpris og Oslo Kommunes Oxlo-pris for sitt arbeid med både kunst og humanitære spørsmål.
TekstLab ble etablert i 2008 og er en tverrfaglig utviklingsarena og et kompetansemiljø for skapende kunstprosesser. TekstLab har utviklet egen metode for utvikling av interkulturelle og tverrkunstneriske uttrykk, som er grunnlaget for å nå målet om økt kunstnerisk og kulturelt mangfold. Vi skaper fremtidens kulturarv med nye stemmer, historier og uttrykk.
TrAP - Transcultural Arts Productions
Transcultural Arts Production (TrAP) er en uavhengig kunstprodusent og pådriver for mangfold i norsk kulturliv. Vi skaper produksjoner for, av og i det flerkulturelle Norge, innen billedkunst, scenekunst, musikk, film og litteratur. Målet vårt er at både kunstnerne og utøverne, publikum og lederne i kunst- og kulturbransjen skal gjenspeile mangfoldet i Norge. Vi jobber for at sammensetningen av kunstnere, utøvere, ledere og publikum skal gjenspeile verden vi lever i, og mener økt bredde og ulik kompetanse er nødvendig for å løfte kvaliteten i kunst og kulturfeltet i Norge.
Tromsø Global er initiativ fra Tromsø kommune, ved avdeling for kultur hvis formål er å skape arena for kulturelt mangfold i Tromsøs kunst og kulturliv gjennom samarbeid med lokale, nasjonale og internasjonale aktører.
Verdensrommet is an autonomous mutual support network (170+ artists) by/for artists, initiated in 2020. The network is grounded in solidarity among global diasporic artists in Norway, specifically from non-EU/EEA countries. It is a call to self-organize, to develop infrastructures for mutual aid and cooperation, and to use our joint forces to overcome immigration uncertainty and economic inequality.
Funksjonsmangfold
CODA og Diverse Nordic Voices Choregraphic Initative
CODA er en av Nordens største samtidsdansfestivaler og skjer hver oktober ute og inne i Oslo og Bærum. Festivalen har kompetanse på å invitere og jobbe med kunstnere med funksjonsnedsettelse, og inkludering både for kunstnere og publikum er et grunnprinsipp for festivalen.
Dissimilis nasjonale kompetansesenter server et kulturtilbud for mennesker i alle aldre, fra tilrettelagte aktiviteter på regionalt nivå, til kompetanseformidling, arrangementer, konserter og forestillinger nasjonalt og internasjonalt. Vi tilbyr kurs, veiledning, workshops, praksisbesøk og metodiske verktøy for arbeid med tilrettelagte kulturelle aktiviteter.
Ny Ung Kunst - Nasjonalt kompetansenettverk for Inclusive Art
Steatornis jobber for inkludering og mangfold i kunst- og kulturlivet på tvers av funksjonsvariasjon, alder, etnisitet, klassebakgrunn, kjønnsidentitet og seksuell orientering. Vi kan tilby relasjons- og tilgjengelighetkompetanse, hvor vi setter fokus på et normkritisk mangfold med perspektiv fra funkiser, urfolk, flykninger og skeive.
Nasjonal Senter for Outsider Art – Trastad Samlinger
Nasjonal Senter for Outsider Art – Trastad Samlinger har i 25 år satset på mangfold, likestilling og deltakelse av marginaliserte grupper i kunst- og kulturlivet. Vi representerer Norge internasjonalt og har opparbeidet et bred nettverk og enestående kunnskap om å bryte ned barrierer og bidra til at mennesker med funksjonshemming, herunder utviklingshemming, oppnår likeverd, selvbestemmelse og en inkluderende deltakelse i kunst- og kulturscenen. Vi skal utvikle landsdekkende vandreutstillinger, initiere nye forskningsprosjekter, formidle og løfte frem kompetansemiljøer for hele Norge. Vi tilbyr rådgivning og veiledning, og kuraterer flere Outsider Art utstillinger årlig.
Norske konsertarrangører/Tilgjengelighetsmerket
Norske Konsertarrangører (NKA) er landets interesse- og kompetanseorganisasjon for konsertarrangører og bidrar til kompetanseheving i arrangørleddet gjennom kurs, fagbøker, faglige og sosiale møteplasser. Gjennom kursvirksomhet og arbeidet med Tilgjengelighetsmerket ønsker vi å heve bevisstheten hos kunst- og kulturaktører for å bidra til god tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne på arrangementer.
SKUG-senteret - ressurssenter for spesielt tilpasset musikkundevisning
Sjiraffen Kultursenter er en frivillig organisasjon som tilbyr kunst- og kulturgrupper for mennesker i alle aldre med fysisk og psykisk funksjonshemming. Vi er også en tilrettelagt arbeidsplass, og turnerer med forestillinger i Trøndelag med utviklingshemmede aktører på scenen. Vi har oppmot 100 aktører som deltar på ukentlig basis her på kultursenteret, med hovedfokus på teater og musikk.
Danselaboratoriet er et Trondheimsbasert dansekompani med voksne dansere med funksjonsvariasjoner. Danselaboratoriet har kompetanse i hvordan improvisert og koreografert dans kan skapes i møtet mellom ulike mennesker, med fokus på danserne som medskapende utøvere.
Multiplié Dansefestival sprenger grensene for hvem som kan være en dansekunstner, og hvem som kan skape dansekunst. Fra og med 2021 setter Rosendal Internasjonale Teater tilgjengelighet, inkludering og lokalt engasjement som sentralt i sitt arbeid på alle nivå. Huset forplikter seg til å være en læringsinstitusjon som kontinuerlig gjennomgår, og foreslår konkrete tiltak for å forbedre, sin egen tilnærming til tilgjengelighet, inkludering og avkolonisering. Vi ser etter partnere å dele erfaringer med, tenke med og lære av i denne forbindelse
Samisk mangfold
Árran er et samisk kompetanseinstitusjon og har ansvar for pite- og lulesamisk museumsvirksomhet, språksenter som tilbyr ulike samiske språkkurs, og kurs i samisk kulturforståelse.
Beaivváš - Det Samiske Nasjonalteatret
Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš arbeider for å fremme samisk kultur og språk. Teatret ligger i Guovdageaidnu og er et turné-teater som flere ganger i året turnérer i hele det samiske området i Norge, Sverige og Finland, noen ganger også internasjonalt, for å synliggjøre samisk kultur.
Dáiddadállu – Kunstnerkollektivet i Kautokeino
Duodje instituhtta - Duodji instituttet
Internašunála Sámi filbmainstituhtta - Internasjonale samiske filminstitutt
Márkomeannu er en samisk festival i Evenes som utelukkende booker samiske artister og kulturutøvere. De har god oversikt over hva som beveger seg i Sápmi.
Riddu Riđđu er en internasjonal urfolksfestival som jobber for å fremme samisk og urfolks kunst og kultur. Festivalen presenterer et bredt program musikk, dans, teater, film, debatt, kurs, litteratur og kunst.
Saemien Sijte – Sørsamisk kultursenter
Samerådet er en samarbeidsorganisasjon for samiske organisasjoner i Norge, Sverige, Russland og Finland, og er samenes felles, ideelle, kulturpolitiske og politiske institusjon.
Sámi Dáiddačehpiid Searvi – Samisk Kunstnerforbund
Sámi Dáiddaguovddáš - Samisk senter for samtidskunst
Samisk senter for samtidskunst er et kunstnersenter som jobber med utstillinger og formidling av primært kunstnere med tilknytning til Sapmi, eksempelvis, duodji, kunsthåndverk, design og til alle uttrykk innen billedkunst. Vi holder til i Karasjok, men samarbeider med mange aktører om visninger av utstillinger andre steder i Norge. Vi er en ressurs for kunstnerne, og bistår bl.a. kuratorer, gallerier og innkjøpskomiteer med å foreslå kunstnere.
Senter for nordlige folk i Manndalen i Kåfjord kommune
Stiftelsen Lásságámmi skal ta hand om og fremme den kulturelle og åndelige arven etter multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää - Áillohaš. Stiftelsen driver kunstner- og forskerboligen Lásságámmi i Skibotn.
Nasjonale minoriteters mangfold
Jødisk Museum i Oslo brukes som kompetanseaktør av media, forskere og privatpersoner som søker kunnskap om norsk-jødisk historie, slektsforbindelser, jødiske tradisjoner og Holocaust i Norge.
Halti kvenkultursenter er et interkommunalt selskap i Nord-Troms som driver formidling av kvenkultur. Blant annet arrangerer senteret kvenfestival og kulturarrangementer, tilbyr oversettingstjeneste og språkaktiviteter for barn og voksne, og har utsalg av kvenskrelaterte produkter.
Østfoldmuseene jobber med mangfoldsperspektiver i virksomhetens FoU- og formidlingspraksis. Gjennom transdisiplinært samarbeid og mangfoldsarbeid ønsker vi å styrke mangfoldskompetansen i Østfoldmuseene spesielt og i sektoren generelt.
Kvääniteatteri vil ved bruk av teaterets virkemidler bidra til økt kunnskap og synlighet for kvensk språk, fremme kvensk historie og kulturarv, arbeide med identitetsutvikling, demokrati og minoritetsutfordringer samt bidra til økt engasjement og synlighet for kvenske kunstnere.
Romano kher – romsk kultur- og ressurssenter
Romano kher – romsk kultur- og ressurssenter er norske romers oppreisning fra den norske stat og driftes som en samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og den norske rom-minoriteten. Kulturhuset er jobber med å fremme og synliggjøre den mangfoldige romske kulturen til et minoritets- og majoritetspublikum.
Kjønns- og seksualitetsmangfold
71BODIES, et transinkluderende danse- og performancekompani basert i Bergen, ble startet av Daniel Mariblanca i 2016. Vi jobber med å skape kunstriske uttrykk gjennom de personlige historiene og livserfaringene til mennesker som lever i utkanten av mainstream-samfunnet. Alle prosjektene våre er en blanding av scenefremførelser, utstillinger, workshops, foredrag og alle andre typer uttrykksformer som gjør det mulig for oss å realisere vårt sjangeroverskridende kunstneriske arbeid.
AKKS er en frivillig barne- og ungdoms musikkorganisasjon som jobber for kjønnsbalanse og likestilling i norsk musikkliv. AKKS tilbyr musikkundervisning, øvingslokaler og mentoring knyttet til musikk og karriere, AKKS tilbyr også workshops om normkritiske perspektiver for å utfordre undertrykkende normer. Vi har lokale avdelinger i Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Trondheim og i Nord Norge. Ved å tilby musikkglede og fellesskap til ungdom, og rekruttere underrepresenterte grupper til musikklivet, bidrar AKKS til å rette opp skjevheter i bransjen.
MELK er et skeivt kulturtidsskrift og forlag med nomadisk event-programmering som har som mål å belyse, synliggjøre og formidle skeiv kulturhistorie, og med har særskilt fokus på perspektiver som er marginalisert innenfor LHBTiQ-historie. Vi har en bred kontaktflate på det skeive kulturfeltet og kan bistå med anbefalinger til bookinger, programmering og tilpasset kommunikasjon til skeive aktører og publikummere
Pride Art, tidligere Skeive Kunstnere, er en frittstående, ideell medlemsorganisasjon som siden 1985 har representert det skeive miljøets mest fremtredende leverandør av skeive perspektiver i kunstformidling. Som tverrfaglig og tverrkunstnerisk formidlings- og dialogarena har vi utviklet egen dokumentert metode basert på queer curating og samskaping som spesielt jobber med å løfte frem underrepresenterte minoritetsstemmer og utfordre tradisjonelle kriterier for vekting av kunst.
Pride-festivaler i hele Norge (Foreningen FRI)
Skeive Stemmer er Norges første offisielt skeive operakompani for, med og av skeive. Vi ønsker å skape en arena som gir arbeid for – og rom til utvikling av skeive talenter og historier. Skeive publikummere og kunstnere har lenge vært en del av operasamfunnet, og Skeive Stemmer ønsker dermed å møte behovet denne målgruppen har for å kunne se sine egne historier fortalt i operaformatet.
Skeivt arkiv tar vare på, dokumenterer og formidler skeiv historie.
Generelt likestillings- og mangfoldsarbeid
Afryea Collective er et kreativt kollektiv som jobber for å skape trygge møteplasser – safe spaces – for erfaring og kunnskapsutveksling for kvinner+ (inkludert kjønnsminoriteter) som gjennom sitt arbeide reflekterer de verdisøylene Afryea bygger på; styrke identitet, skape samhold og hylle mangfold. Vi tilbyr møteplasser, diskusjonsforum, rom for kunstneriske uttrykk og deltakelse i den offentlige debatt basert på våre minoritetserfaringer fra hele landet.
Foreningen Balansekunst er et samarbeid mellom over 100 norske kunst- og kulturorganisasjoner som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv. Balansekunst er en samlende ressurs for hele kunst- og kulturfeltet, fra musikk, scenekunst og billedkunst til arkitektur, litteratur, film og mote. Vi tilbyr kurs, veiledning og verktøy for mangfoldsarbeid, og benytter et bredt mangfoldsbegrep som inkluderer kjønn, funksjonsevne, etnisitet, kjønnsidentitet- og uttrykk, seksuell orientering, alder og klassebakgrunn.
JM Norways styrke ligger i kompetanse på barne- og ungdomsarbeid, og samarbeidet med kunstnere og kulturorganisasjoner i inn- og utland. Denne kompetansen satt inn i en stor prosjektportefølje gjør at vi har mulighet til å spisse egne prosjekter og aktiviteter og prøve ut metoder for å åpne stengte rom. Disse erfaringene og metodene deler vi av gjennom både prosjekter, kurs og samarbeid, for å bidra til å styrke kulturlivets evne til å utvikle seg, nå bredt ut og holde seg relevante.
Verktøy
Det finnes gode verktøy i form av brosjyrer, håndbøker og nettressurser om mangfoldsarbeid – utviklet i og for kultursektoren. Her er noen eksempler.
Actualise Utopia (Kulturrådet, Critical Friends)
Argumentasjonsguiden (Balansekunst)
Arrangementer som funker (Organisasjoner som funker/Press/NHFU)
Arrangementsguiden (Balansekunst)
Balansemerket (Balansekunst)
KulturIntro (JM Norway)
LOUD – lederhåndbok (JM Norway og AKKS)
Mangfold i kulturlivet håndbok (InterKultur)
Nøkkel til byen (TrAP)
Relæxte forestillinger (Hålogaland Teater)
Samtalekort (Balansekunst)
Styrende Mangfold (TrAP)
Taktskifte (JM Norway)
Tilgjengelighetsmerket (NKA)
Andre interesseorganisasjoner og kompetansesentre
Utover aktører som jobber med mangfold i kulturlivet, er det mye kompetanse å hente fra andre sektorer og fra organisasjons- og foreningslivet. Under er noen eksempler på interesseorganisasjoner, kompetansesentre og offentlige myndigheter i likestillingsfeltet.
Flerkulturelt mangfold
Agenda X, Antirasistisk senter, Black History Month Norway, Minotenk – minoritetsetnisk tenketank, OMOD – Organisasjonen mot offentlig diskriminering, Oslo kommune – OXLO.
Funksjonsmangfold
Blindeforbundet, FUNKA, Funksjonshemmedes fellesorganiasjon (FFO), Norges Handikapforbund, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO), ULOBA, Unge Funksjonshemmede, Norsk forbund for Utviklingshemmede (NFU), Norges Døveforbund (NDF)
Nasjonale minoriteters mangfold
Det mosaiske trossamfunn, Det Jødiske samfunn i Trondheim, HL-senteret, Norske kveners forbund, Kvenlandsforbundet, Landsorganisasjon for Romanifolket, Noereh, Norsk-finsk forbund, Skogfinske interesser i Norge, Taternes Landsforening.
Samisk mangfold
Garmeres – Queer Sami Organisation, Sámi Allaskuvla - Samisk høgskole, Sametinget, Samisk arkiv, Samiske språksenter, Snåsa Samisk museumslag.
Kjønns- og seksualitetsmangfold
Foreningen FRI, Skeiv Verden, Salam, Skeiv Ungdom, Garmeres - Queer Sami Organisation, Foreningen for transpersoner i Norge (FTPN) Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI)
Kompetansentre for generelt likestilling- og mangfoldsarbeid
Reform ressurssenter for menn, Likestillingssenteret på Hamar, KUN – Senter for likestilling, Senter for Likestilling i Agder, Equality Check, Likestilt Arbeidsliv, Inkluderingskoden (Frivillighet Norge), UNLRN PRJCT, SEEMA.
Ombud og direktorater
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BufDir), Integrering- og mangfoldsdirektoratet (IMDi, Rådgivningstjenesten DiMe, Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).
Noe som mangler?
Det finnes mange viktige prosjekter/satsinger, enkeltpersoner, forskningsmiljøer og kunstnere i feltet som tematiserer og belyser mangfold. Av plasshensyn ligger dette utenfor mandatet til denne oversikten i første omgang. Vi ønsker at listen skal være brukervennlig, og ikke for lang.
Aktørene vi har listet opp kan kontaktes for kurs, workshops og rådgiving, og for tips til ressurspersoner, prosjekter, forskning og kulturproduksjoner om mangfold.