Om søknadsrunden
Tendenser og trekk i søknadsmaterialet
Søknadsrunden preges av prosjekter som reflekterer store problemstillinger i samtida, knytta til bl.a. klimaendringer, mangfold og arbeids- og levevilkår. Flere av prosjektene tydeliggjør kunstens verdi og egenart i et samfunnsperspektiv, gjennom å koble sammen ulike logikker og fagfelt.
Så godt som alle prosjektene er reelt tverrfaglige. Samtidig er det en økning i søknader med utspring i scenekunst- og musikkmiljøet. Ellers har mange av prosjektene sterke forgreininger til det visuelle kunstfeltet, noe som er typisk for ordningen. Litteratur, kulturvern og film er også representert. Søkerne har knytta til seg fagkompetanse på felt som entreprenørskap, filosofi, design, arkitektur, psykologi, klimaforskning, sosialt arbeid, migrasjonsforskning og barnehagepedagogikk.
Søknadstallet på ordningen holder seg på et relativt lavt nivå, men likevel med en liten økning over tid. Søknadene er spredt utover store deler av landet, men med et klart tyngdepunkt i Oslo. Møre og Romsdal er det eneste fylket som ikke er representert.
En rekke sterke nettverks- og kunnskapsprosjekter peker seg ut i søknadsbunken. Kulturrådet støtter bl.a. disse tre prosjektene, som på ulike måter bidrar til å gjøre kunst- og kulturfeltet mer mangfoldig og bærekraftig:
- Aliens Network er et nytt solidaritetsnettverk av organisasjoner som jobber for å bedre leve- og arbeidsvilkårene for kunstnere i Norden med bakgrunn fra land utenfor EU/EØS. Initiativet kommer fra kunstnerorganisasjonen Verdensrommet. Søknaden peker på at kunstnere uten langsiktig oppholdstillatelse opplever betydelige barrierer i byråkrati og regelverk, samtidig som de faller utenfor de nasjonale sikkerhetsnettene. Dette fører til psykiske påkjenninger og vanskelige arbeidsforhold. Prosjektet har fått oppstartstøtte fra ordningen.
- Entreprenørskap i kunst er et kompetanse- og nettverkstiltak for kunstfeltet i Agder, i regi av regionens kompetansesentre for kunst. Prosjektet skal fremme likestilling, inkludering og mangfold i kunstfeltet, styrke kunstfeltets kompetanse på entreprenørskap og legge til rette for samarbeid på tvers av fagfelt. Målet er at kunstfeltet får en større slagkraft og handlingsrom i samfunnet.
- Foreningen Spillerommet jobber for å styrke kunstens rolle og muligheter i en rettferdig grønn omstilling. Utvalget støtter en organisatorisk videreutvikling av foreninga.
De to største tildelingene denne runden går til to kunstnerdrevne, omfattende prosjekter:
- Rotvoll kunstnerkollektiv i Trondheim får tilskudd til å videreutvikle arenaen som et knutepunkt for tverrkunstneriske samarbeid i Midt-Norge. Prosjektene handler bl.a. om å styrke den internasjonale gjestekunstnerordningen, tverrfaglige samarbeid med bl.a. klimaforskere fra NTNU og økt samarbeid med andre kunstnere og organisasjoner i Trøndelag.
- Nordland fylkeskommune får tilskudd til tredje og siste del av Det nye nord. Det nye nord er et tverrfaglig og kunstnerisk prosjekt med mål om å bygge et nytt, mer tidsriktig bilde av hvordan folk i Nord-Norge lever, arbeider og forstår seg selv.
Om Kulturrådets vurderinger og prioriteringer
Kulturrådet er i sine vurderinger og prioriteringer opptatt av faglig forankring, reell tverrfaglighet, kunstnerisk energi og vilje. Prosjektenes effekt i kunstfeltet og offentligheten er vesentlig i vurderingene. I tillegg legger Kulturrådet vekt på å ivareta søkernes driv. Gjennomføringsevne, realistisk planlegging og profesjonalitet er viktige elementer i vurderingen. Geografisk spredning av tilskuddsmidlene er også sentralt. I tillegg er Kulturrådets satsingsområder på mangfold og ytringsrom vesentlige i prioriteringene.
I flere tilfeller er tilskuddene lavere enn søknadsbeløpene. Ordningen dekker vanligvis ikke mer enn halvparten av totalkostnaden i et prosjekt. Av den grunn er flere tilskudd justert ned. Noen prosjekter har også fått tilskudd til en avgrensa periode. Samtidig er det noen prosjekter stort behov, relevans og betydning som har fått innvilget hele søknadsbeløpet.
Fra og med neste søknadsfrist videreføres tverrfaglige tiltak – prosjektstøtte i den nye ordningen utviklingstilskudd for kulturaktører. De sterkeste prosjektene denne runden handler om utvikling av kunnskap, metoder, strukturer og nettverk i kunst- og kulturlivet. Utvalget mener den nye ordningen bereder grunnen for enda flere av denne typen prosjekter, til det beste for kunst- og kulturfeltet. Du kan fremdeles søke tilskudd til tverrfaglige prosjekter fra den nye ordningen.
Les mer om utviklingstilskudd for kulturaktører i nyhetssaken Nye muligheter til utvikling for kulturaktører. Vi inviterer til et informasjonsmøte om ordningen den 8. februar 2024 kl. 11.00–12.00. Se også retningslinjer for ordningen for mer informasjon.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 26
Søknadsbeløp: kr 10 381 752
Antall tildelinger: 11
Tildelingsbeløp: kr 2 810 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.9.2023 kl. 13:00
-
Dato for fagutvalgsmøte: 21. - 23.11.2023
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Vedtak | År | Søknadssum | Tilskudd | Fylke |
---|