Spørsmål og svar om kompensasjonsordningen
Her finner du svar på spørsmål om kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren med arrangement fra og med juli til og med oktober 2021.
Hva er nytt i denne runden av kompensasjonsordningen?
- I denne runden kompenseres kulturarrangementer som ble avlyst, stengt eller nedskalert.
- Stengingen, avlysningen eller nedskaleringen skal komme som følge av klare og dokumenterbare råd eller pålegg gitt av offentlige myndigheter i forbindelse med covid-19-utbruddet.
- For arrangører er det et krav å ha hatt realistiske planer om gjennomføring i tråd med gjeldende smittevernregler for arrangementene det søkes kompensasjon for.
- Kompensasjonsperiodene er kortet ned til to måneder, 1. juli til 31. august 2021 og 1. september til 31. oktober 2021.
- Det er to ulike skjema. Arrangører og underleverandører skal søke gjennom hvert sitt skjema.
- Arrangører kan for begge periodene få dekket 95 % av sine uunngåelige økonomiske forpliktelser i forbindelse med avlysning, stenging eller nedskalering.
- Underleverandører kan for begge periodene få dekket inntil 50 % av sine tapte inntekter og merutgifter i forbindelse med leveranser til avlyste, stengte eller nedskalerte arrangementer.
- Maksimal kompensasjon til et foretak er 3,5 mill. kroner per kompensasjonsperiode, uavhengig av om denne søker som både arrangør og underleverandør eller kun som arrangør evt kun som underleverandør. Arrangør av festival som avholdes årlig eller annethvert år og varer i minst to dager, kan likevel motta inntil 7 millioner kroner i én av kompensasjonsperiodene. For søkere underlagt konsern gjelder egne tak.
- Kompensasjonstaket til artisthonorar ved nedskalerte arrangementer økes fra 45 000 til 50 000 kroner.
Når kan jeg søke?
Du kan søke fra og med 11. oktober 2021. Siste frist for å sende inn søknad er 9. november 2021. NB: Denne fristen er absolutt og kan ikke utvides.
Forskriftens § 9.3 / § 15.3 stadfester at kompensasjonen ikke skal gi et positivt ordinært resultat (før skatt). Resultatet for hver av periodene nevnt over må oppgis i søknaden. Dette er i utgangspunktet tall som ikke vil være klare eller endelig beregnet før i 2022. Kulturrådet legger derfor til grunn at du som søker skal angi et estimert foreløpig resultat for hver av periodene.
Merk at hvis du søker kompensasjon for arrangement i perioden september til og med oktober, må du derfor vente med å søke til oktober måned er omme (1. november) for å ha et realistisk estimat på resultatet for denne perioden.
Skal jeg sende inn et skjema for hver av periodene?
Nei. Du som søker kan bruke samme skjema for begge periodene. I oversikten over arrangementene som du må fylle ut, vil arrangementene automatisk fordele seg i hver periode avhengig av hvilke datoer som ble satt for den planlagte gjennomføringen av arrangementet.
Kan jeg søke på vegne av noen andre?
Nei. Hver virksomhet kan bare søke på vegne av seg selv. For eksempel kan ikke et management søke på vegne av artist.
Dersom et arrangement er et samarbeid mellom flere arrangører, skal den enkelte arrangøren søke om kompensasjon for sin andel av de uunngåelige økonomiske forpliktelsene.
Dersom flere underleverandører er part i samme kontrakt eller i underliggende kontrakt, skal hver enkelt underleverandør kun søke om kompensasjon for sin andel av tapte inntekter og merutgifter.
Kan kommuner søke?
Kommunale aksjeselskap (AS) eller interkommunale selskap (IKS) kan søke kompensasjonen, forutsatt at de andre vilkårene i forskriften er oppfylt.
Hvis virksomheten er organisert som et kommunal foretak (KS), kan den ikke motta kompensasjon fra denne ordningen. Virksomhet organisert som en kommunal underenhet eller del av fylkeskommunal eller kommunal forvaltning, kan heller ikke motta kompensasjon fra denne ordningen.
Hvordan legger jeg inn repeterende arrangement i søknaden?
Hvis du søker om kompensasjon for en serie av enkeltarrangement med samme innhold, kan du gruppere disse så fremt de foregår på samme visningssted eller i samme kommune.
F.eks kan en festival som foregår over flere dager på samme visningssted eller i samme kommune legges inn som ett arrangement. Du må i så fall slå sammen summene for alle arrangementene før de legges inn i beløpsfeltene i oversikten over arrangementene.
I motsatt tilfelle må f.eks en turné som foregår på ulike visningssteder eller i flere kommuner legges inn som flere arrangement. Da må summene som skal legges inn i beløpsfeltene deles opp for hvert enkeltstående arrangement.
Klager
Hvis du mener det har blitt gjort en feil ved behandlingen av søknaden, er det anledning til å klage innen 3 uker fra du har mottatt vedtaket. For krav til innhold i klagen se forvaltningsloven § 32. Klagen, med søknadsnummer og navn på klager, sendes til post@kulturradet.no.
Det er anledning til å klage innen 3 uker fra du har mottatt vedtaket. Dato står i vedtaksbrevet du får tilsendt i Altinn.
Vi gjør oppmerksom på at den store mengden henvendelser medfører vesentlig økt behandlingstid på klagesakene.
Hvis vilkårene for å klage foreligger, vil klagen bli behandlet her. Kulturrådet kan omgjøre vedtaket eller ikke ta klagen til følge. Om klagen ikke tas til følge, vil den bli oversendt til Klagenemnda for tilskudd til kulturarrangementer for endelig avgjørelse.
For arrangører
Kan jeg også få midler fra stimuleringsordningen?
Ja, så fremt arrangementene du søker om er ulike. Det kan kun søkes kompensasjon for samme arrangement som det er mottatt stimuleringsmidler til, så fremt tilskudd fra stimuleringsordningen er tilbakebetalt.
Dersom du har mottatt støtte til et arrangement fra stimuleringsordningen og senere tilbakebetalt støtten, kan din kompensasjon for det avlyste, stengte eller nedskalerte arrangementet etter kompensasjonsordningen ikke overstige støttebeløpet som ble utbetalt gjennom stimuleringsordningen.
Hvordan skal museer søke?
Kun museer som mottar mindre enn 60 % offentlig støtte kan søke kompensasjon fra denne ordningen.
For museer regnes den publikumsrettede aktiviteten som kulturarrangement, for eksempel publikums tilgang til faste og temporære utstillinger samt publikumsrettede arrangementer. Annen virksomhet, for eksempel knyttet til dokumentasjon, samlingsforvaltning eller forskning, faller utenfor ordningen.
Uunngåelige økonomiske forpliktelser for museene kan være direkte knyttet til den publikumsrettede aktiviteten, for eksempel lønn til fast ansatte guider med videre, eller den kan være indirekte knyttet til den publikumsrettede aktiviteten slik som forsikring, strøm, oppvarming, lønn til administrasjon også videre.
Slike indirekte kostnader kan henføres den publikumsrettede virksomheten etter en fordelingsnøkkel som tar utgangspunkt i andelen inntektene fra den publikumsrettede virksomheten utgjør av museets totale inntekter i perioden 2017-2019.
Utleievirksomhet må skilles ut og søkes om kompensasjon fra ordningen for underleverandører.
Hvordan skal kinoer søke?
Kun kinoer som mottar mindre enn 60 % offentlig støtte kan søke kompensasjon fra denne ordningen.
For kino regnes visning av film og andre åpne kulturarrangementer i regi av kinoene som kulturarrangement. Annen virksomhet, for eksempel kioskdrift og reklame, faller utenfor ordningen.
Uunngåelige økonomiske forpliktelser for kinoene kan være direkte knyttet til den publikumsrettede aktiviteten, for eksempel lønn til billettør, kinomaskinist med videre, eller den kan være indirekte knyttet til den publikumsrettede aktiviteten slik som forsikring, strøm, oppvarming, lønn til administrasjon også videre.
Slike indirekte kostnader kan henføres den publikumsrettede virksomheten etter en fordelingsnøkkel som tar utgangspunkt i andelen inntektene fra den publikumsrettede virksomheten utgjør av kinoens totale inntekter i perioden 2017-2019.
Utleievirksomhet må skilles ut og søkes om kompensasjon fra ordningen for underleverandører.
For underleverandører
Kan jeg søke på ulike inntektsgrunnlag i samme søknad?
Ja. Det kan søkes på grunnlag av enten gjennomsnittlige eller kontraktsfestede inntekter for hver enkelt arrangement. Men du som søker kan i oversikten over arrangementene bestemme for hvert individuelle arrangement hvorvidt grunnlaget er hentet fra gjennomsnittsinntekt for sammenlignbart/tilsvarende arrangement eller kontrakt.
Kan jeg søke uten å vise til konkrete arrangement?
Nei. Uten dokumentasjon på planlagt konkret leveranse til et arrangement kan du ikke søke. Du kan kun motta kompensasjon knyttet til tapte inntekter og merutgifter fra konkrete leveranser til kulturarrangementer.
Merk at etter forskriftens ordlyd kreves det at underleverandører kan vise til en kontrakt for de konkrete leveransene. Det oppstilles ingen formkrav, og det kan derfor ha vært en muntlig kontrakt mellom underleverandør og arrangør. Du som underleverandør må likevel både sannsynliggjøre at det har vært en kontrakt og innholdet i kontrakten.
Vi er klar over at det for mange underleverandører er vanlig praksis å arbeide med muntlige avtaler og med korte frister, og at skriftlig kontrakt ofte ikke inngås før kort tid før arrangementet. Søker du om kompensasjon til leveranser til denne type arrangement, må du innhente signert intensjonsavtale med arrangør, vise til tidligere kontrakter og fakturaer med videre.
Hvordan skal filmdistributører søke?
Hver film skal legges inn i arrangementslisten som ett arrangement. I beskrivelsen av arrangementet må du oppgi antall visninger. Legg inn visningssted eller kommune hvor én av disse visningene finner sted.
For filmdistributører regnes premieretidspunktet på filmen som arrangementsdato, det vil si arrangementets fra-dato. Strekker distribusjonen seg over to perioder bør du legge inn filmen som to separate arrangement, og fordele tapte inntekter og merutgifter for hver av periodene.
Du må enten legge ved en oversikt av visningene og visningsstedene, eller kunne fremvise dette ved forespørsel.