Hopp til innhold
Vedtaksliste

Prosjektstøtte visuell kunst - visningssteder

Søk støtte

Om søknadsrunden

Utstillinger

Kategorien omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper. 184 søknader ble behandlet og 56 prosjekter er tildelt midler, til sammen kr 2 804 000. Samlet søknadssum var kr 16 875 948. Det er stor bredde blant søknadene når det gjelder materialvalg, teknikker, tematikk og formidlingsmåter. Utvalget har tilgodesett prosjekter som involverer skulptur, maleri, tegning, land art, smykkekunst, tekstilverk, performance, videomapping, lydkunst, videoinstallasjoner og mer. Mange prosjekter utforsker form og materiale, både i to og tre dimensjoner. Men det er også mer eller mindre politisk eksplisitte prosjekter i denne runden.

Et eksempel er Maryam Jafris separatutstilling ved Fotogalleriet i Oslo våren 2021. Jafri forholder seg til den samtidige visuelle kulturen og den økende trusselen mot misbruk av personopplysninger som biometri og ansiktstrekk. Gjennom sammenstillinger av video, fotografi, tekst og skulpturelle elementer tematiserer hun businessen stordata, samt etiske og juridiske problemstillinger rundt intellektuelt eierskap og representasjonsetikk i den digitale tidsalder. Jafri tangerer også et tema som går igjen i andre prosjekter i denne runden, nemlig identitet. Mens Jafri undersøker identitet opp imot økonomiske imperativ, har Martine Syms og Cassius Fadlabi subjektive tilnærminger til konseptet. Fadlabi vil skape et monumentalt gulvmaleri på Kunstnernes hus, med subjektive nedslag i husets historie. Syms undersøker på sin side TV-mediets rolle i det å forme hva det vil si å ha melaninrik hud i Amerika i en kommende soloutstilling ved Bergen Kunsthall i 2021.

Selv om mye fortsatt var pandemistengt ved søknadsfristen, tematiserer få av prosjektene dette direkte. Med unntak av verk som Ane Graffs skulpturelle arbeid til en separatutstilling ved OSL Contemporary høsten 2020, som blant annet utforsker hvordan man kan uttrykke viruset materielt, er det først og fremst i den økte mengden og høye kvaliteten på søknadene at det merkes at man har hatt en periode med mulighet for konsentrasjon og fokus.

Det kommer som vanlig flest søkere fra Oslo, og mange av prosjektene skal realiseres der. Blant prosjektene som finner sted utenfor disse områdene, har man Kiyoshi Yamamoto, som er basert i Vestland fylke, og som skal bruke tekstil til blant annet å fortelle historien om Trondheim sin storhetstid på 1700-tallet. Utstillingen blir vist ved Trøndelag senter for samtidskunst våren 2021. Yngvil Sæter vil på sin side tematisere liv og død på den ombygde rutebilstasjonen i Surnadal på Nordmøre, residens- og visningsrommet Surnadal Bilag, gjennom motiver som motorsykkeldeler, hesteutstyr og elementer fra punken.

Søknadene kom fra Oslo (75), Viken (27), Vestland (29), Trøndelag (12), Utlandet (9), Vestfold og Telemark (8), Agder (7), Rogaland (7), Nordland (6), Møre og Romsdal (5), Innlandet (5), Troms og Finnmark (5). Det er en overvekt av kvinner i både antall søknader og tildelinger. 34 kvinner og 22 menn fikk innvilget tilskudd.

Tall fra søknadsrunden:
Antall søknader: 184
Samlet søknadssum: Kr 16 875 948
Antall tildelinger (vedtak): 56
Vedtakssum: Kr 2 804 000

Diverse tiltak

Nesten dobbelt så mange søknadar som i sist runde vart vurdert under «diverse tiltak» denne gongen. Søknadssummen var i denne runden nesten dobbelt så stor som sist. Dei fleste søknadane kom frå Oslo (23 søknadar). Elles kom søknadane frå Viken (4), Vestland (4), Nordland (3), Rogaland (2), Vestfold og Telemark (2), Trøndelag (1), Rogaland (1) og utlandet (1).

Det var ein auke – og ei overvekt - av prosjekt som brukar internett som formidlingsform, metode eller tematisk materiale. Ein annan type prosjekt som utpeikte seg var prosjekt som skjer ute i offentleg rom og i naturen. Natursti, skogsvandring og liknande ser ein meir av i denne runden enn vanleg. Eit prosjekt som på sett og vis byggjer bru mellom dette heildigitale og det analoge, er Hans Christian Giljes sensorprosjekt Touching at a distance. Prosjektet, som vart tilgodesett, er digitalt og taktilt på same tid, og har potensial for å foreine dikotomiane avstand og nærleik, reelt og virtuelt.

Eit anna trekk ved søknadane i ordninga er ambisjonen om å gjere ein forskjell i samfunnet. Blant dei meir politiske prosjekta som er tilgodesett i denne runden, er Lise B. Linnert og Gelawesh Waledkhanis verkstadsserie «Mellom rommene». Verkstadane skjer både online og i faktiske rom. Tittelen seier både noko om tematikk og om estetikk, då søkjarane tilbyr flyktningar i limbo (papirlause) rom for å utvikle poesi, biletkunst, film og meir.

Utvalet har også vald å tilgodesjå Anne Szefer-Karlsens konferanse Experiences of oil. Konferansen er ein del av førebuingane til ei større gruppeutstilling med same namn i Stavanger kunstmuseum hausten 2021, og har som mål å opne diskusjonen om sosiale, kulturelle og emosjonelle sidene ved oljeutvinning.

Tal frå søknadsrunden:
Tal på søknadar: 40
Søknadssum: Kr 4 481 121
Tal på tildelingar (vedtak): 7
Vedtakssum: Kr 440 000

Barn og unge

I alt elleve søknadar omhandlar eller involverer målgruppa, mot ni i førre runde. Fire prosjekt nådde opp og blei tilgodesett med til saman kr 225 000. Om lag halvparten av søknadane handla om verkstadar med barn eller unge. To søkjarar skulle lage performance og to film.

Hasan Daraghmeh er ein visuell kunstnar frå Det palestinske området, som – trass sin unge alder – allereie har eit sterkt og etablert kunstnarskap. Under eit residensopphald gjennom Tenthaus skal han halde verkstadar for ungdommar på Huseby skule utanfor Trondheim. Med base i Mobilt Atelier skal han vegleie ungdommar i bygging og bruk av pinhole-kameraer. Prosjektet har potensial for å bli viktig i ei tid der visuell kultur står sterkt, og der røynsle med pinhole-kamera kan bidra til å gjere den oppvoksande generasjonen medvetne den historisk-kritiske, og praktiske, bakgrunnen til fotografering.

Sofie Østerhus har i tidlegare prosjekt laga store, permanente verk i offentleg rom. Ho får no støtte for eit temporært prosjekt i Torshovparken. I samarbeid med bydel Sagene skal Østerhus, i eitt år, forvandle leikeplassen i Torshovparken til eit foranderleg leikelaboratorium. Her er det potensial for å lage rom for leik og fantasi, på barn sine premiss.

Eit anna prosjekt blir realisert av Kunstpilotene, ved Annette Marandon. Havet kaller. KunstCamp: Sjøreservat blir ein deltakande installasjonsverkstad i Nordnesparken, Bergen. Tema er nærnatur, hav og artsmangfald. Korleis såg Nordnesparken i Bergen ut om han låg under vatn? spør prosjektet, og opnar for visjonar og fabulering.

Bunken av søknadar som rettar seg mot barn og unge er interessant geografisk sett. Oslo og Viken pleier å dominere søknadsbunken som heilskap. Men blant desse spesifikke søknadane er fire frå Vestland. To søkjarar har base i Oslo, to i Viken, to i Trøndelag og ein frå Vestfold og Telemark.

Tal frå søknadsrunden:
Tal på søknadar: 11
Søknadssum: Kr 976 160
Tal på løyvingar (vedtak): 4
Vedtakssum: Kr 2250 000

Prosess:

  • Søknadsfrist: 15.5.2020

  • Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt

  • Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt