Hopp til innhold
Vedtaksliste

Prosjektstøtte visuell kunst - visningssteder

Søk støtte

Om søknadsrunden

I denne runden ble det behandlet 283 søknader, 113 av disse fikk støtte.

Ordningen er sortert i tre deler: utstillinger, diverse tiltak og søknader fra institusjoner:

Utstillinger

Kategorien omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper. 165 søknader ble behandlet og 62 prosjekter er tildelt midler, til sammen kr 3 970 000. Samlet søknadssum var kr 14 941 018. Det var mer enn dobbelt så mange kvinnelige som mannlige søkere, noe som reflekteres i tildelingene. 43 kvinner og 19 menn fikk innvilget tilskudd. Vi registrerer at søknadsbeløpene på ordningen økte i denne runden, og at flere søknader enn tidligere omhandlet mer enn ett prosjekt.

Søknadsmassen viser stor variasjon i kunstuttrykk, både når det gjelder teknikker og materialvalg. Tildelingene viser at denne bredden er godt ivaretatt. Det er bevilget midler til prosjekter med fokus på maleri, tegning, fotografi, skulptur, keramikk, grafikk, installasjon, tekstil, glass, deltakerbasert kunst, kunstnerbøker, VR-teknologi, kunstfilm og lydkunst. Runden var preget av søknader til kunstfilm og store separatutstillinger ved institusjoner som Kunstnernes Hus og Bergen Kunsthall. Tildelinger til kunstfilmskaperne Jumana Manna, Knut Åsdam og Ane Hjort Guttu, samt tilskudd til solopresentasjoner av Ida Ekblad, Marit Følstad, Hanne Tyrmi og Nina Malterud, eksemplifiserer disse tendensene.

Miljø og klima-tematikken som har vært rådende de siste årene viker i denne runden plassen for maktundersøkelser, gjerne knyttet til identitet og/eller teknologi/digitalisering. Kunstnerne benytter dette som utgangspunkt for filosofisk-eksistensialistiske utforskninger, men tar tidvis også mer politiske standpunkter. Kunstfilmene i denne runden setter makt- og identitetsspørsmål på agendaen, for eksempel den kommende langfilmen av Jumana Manna. «Foragers» tar utgangspunkt i tradisjonen med matauk av ville planter blant palestinere ved Golanhøydene. Plantene er definert som truede av israelske myndigheter og dermed ulovlige å høste. «Foragers» kombinerer arkivmateriale, iscenesatte og poetiske scener med live-opptak til en hybrid mellom dokumentar- og fiksjonsfilm, og stiller på tankevekkende vis spørsmål ved definisjonsmakt og hva som er verdt å bevare. I norsk sammenheng vil filmen vises på Kunstnernes Hus Kino i Oslo og ved Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i 2020/2021.

Den samisk-norske kunstneren og arkitekten Joar Nango tematiserer på sin side maktstrukturer gjennom urfolksidentitet og et blikk mot samtidsarkitekturen. Som festspillutstiller i Bergen har han fått tildelt støtte til en stor separatutstilling ved Bergen Kunsthall juni-september 2020. Totalinstallasjonen vil inkludere et bibliotek, en kino/scene, en utstilling om arkitektkollektivet Felleskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), kunstnerens egen varebil og en serie med musikkarrangementer, performancer og workshops, foredrag og samtaler. Temaer som omhandles er samisk arkitektur og språk, urfolksidentitet, nomadisme, skandinavisk kolonialisme, infrastruktur og europeisk identitet i møte med historisk marginalisering av etniske grupper.

Barn og unge

Antall søknader: 9
Søknadssum: kr 882 000
Antall tildelinger: 5
Vedtakssum: kr 370 000

Antallet søknader til prosjekter som omhandler eller involverer denne målgruppen har økt fra to til ni fra forrige runde. Fem av de totalt ni søknadene nådde opp i prioriteringen og ble tildelt midler, tilsammen kr 370 000. Hovedvekten av søknadene rettet seg mot unge, og dreide rundt maktundersøkelser, globalisering, VR-teknologi og utdanning.

Ane Hjort Guttu har mottatt støtte til å produsere kunstfilmen «Ghost in the Machine». Tema er utdanningspolitikk og autonomi gjennom skildringen av en anarkistisk kunstskole innlemmet i et fiktivt nyliberalt universitet. Opptakene av filmen vil foregå i Kunsthøyskolen i Oslo og Fakultet for Kunst, Musikk og Design i Bergen. Målet med filmen er å reise generelle filosofiske spørsmål om frihet og selvbestemmelse i kunstutdanningen. Filmen kombinerer dokumentariske og poetiske trekk, og involverer studentenes egne erfaringer og perspektiver gjennom intervjusekvenser og workshops. En visningsturné er planlagt i kunstutdanningsinstitusjoner i Oslo, Bergen og Kabelvåg, og filmen vil også vises ved institusjoner som Kunstnernes Hus Kino i Oslo og Trondheim kunstmuseum.

Anna Carin Hedberg og Rikke Lundgreen ønsker på sin side med prosjektet «Ut av fokus» ved Norsk Billedhoggerforening i Oslo november 2020 – januar 2021 å undersøke begreper som dannelse og kulturell kontekst, og hvordan idealer og tilnærmingen til kropp, identitet og sosiale konstruksjoner endres over tid. Utgangspunktet for prosjektet er innlånte gipsavstøpninger fra 1800-tallet, som sammenstilles med nye verk i form av en 16-mm-film, tekst og et deltagerbasert gipsverksted. Ved å kombinere historisk materiale med samtidskunst ønsker kunstnerne å skape nye sammenstillinger og åpne opp kritisk refleksjon. Prosjektet henvender seg både til voksne og barn og unge mellom 6-18 år, og det er søkt om at den deltagende delen av prosjektet innlemmes i Den kulturelle skolesekken. Et mål er å undersøke hva slags opplevelse et deltagende publikum får gjennom kreative prosesser.

Et annet prosjekt for og med barn og unge er Maren Dagny Juells Virtual Reality-baserte kunstprosjekt som ønsker å benytte ny teknologi for å undersøke utdanningsinstitusjonens fysiske organisering og påvirkning på elevenes autonomi. Prosjektet består av workshops med skolelever og en utstilling ved Tenthaus i Oslo. Kunstneren vil sette søkelys på skolens fysiske begrensninger og den terminologien som benyttes i skolen i dag, og vil samarbeide med elever og lærere for å undersøke dette. Workshopen vil skje med elever ved Hersleb videregående skole, der en del av elevene er flyktninger og migranter. Søkeren ønsker å dra nytte av deres erfaringer etter å ha møtt forskjellige former for institusjoner i hjemlandet, på vei til Norge, og i Norge. I tillegg vil hun utvikle et virtuelt rom som vil bestå av abstrakte fargeformer som reagerer på bevegelse. Det vil ha overlappende former med skulpturer i det virkelige gallerirommet som VR-arbeidet er plassert i.

Til tross for at Oslo, Viken og Vestland angis som bosted av de fleste søkerne til denne ordningen, er nedslagsfeltet for bevilgningene spredt over hele landet. Foruten Oslo, Bergen, Trondhjem og Stavanger ble det bevilget midler til utstillingsaktivitet i Asker, Bærum, Moss, Kongsberg, Svolvær, Porsgrunn, Lillehammer, Sandefjord, Ålesund, Vikersund, Øystese, Skotbu og Os. Basert på søkers oppgitte bosted fordeler de 62 tildelingene seg slik geografisk: Viken (5), Agder (0), Troms og Finnmark (1), Innlandet (2), Vestland (9), Møre og Romsdal (0), Rogaland (2), Nordland (2), Oslo (37), Trøndelag (2), Utlandet (2).

Søknader om prosjektstøtte utstillinger behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.

Diverse tiltak

Porteføljen omfatter forskjellige tiltak som ikke faller inn under de andre kategoriene og støtteordninger på området visuell kunst: seminarer, forsøksprosjekter, kurs og workshops, andre formidlingstiltak m.m.

Det er behandlet 22 søknader og gitt 5 bevilgninger, til sammen kr 225 000. Samlet søknadssum var kr 2 224 000.

Geografisk fordeling: Oslo (13), Rogaland (1), Vestland (3), Troms og Finnmark (1), Viken (3) og Trøndelag (1).

Eksempler på prosjekter som fikk støtte:

Cecilie Tyri Holt: Kunstpodden. Høsten 2017 startet Kunstpodden som Norges første podkast om kunst. Prosjektet hadde som mål å tilgjengeliggjøre et kritisk blikk på den materialbaserte kunsten for det allmennkulturelt interesserte publikum. Kunstpodden har blitt en ny plattform der anmeldelser aktualiseres og kontekstualiseres gjennom samtaler, intervjuer, debatter, diskusjoner og reportasjer fra kunstfeltet – oftest med utgangspunkt i en anmeldelse av en utstilling. Prosjektet ble bevilget kr 100 000.

Per Hess: Til festivalutstillingen "Silver" i Kongsberg kunstforening, under Kongsberg Jazzfestival, 06.06 – 05.08, 2020 arrangerer Per Hess seminaret «Høyteknologi og humanitet» 19. og 20. juni. Seminaret har fokus i samtidskunstkunst og humanistisk bevissthet og er et åpent informativt seminar med mål å fremme felles, engasjert samtale om hvilke spor en verdensomspennende teknologiindustri setter i et lokalsamfunn som Kongsberg. Seminaret har innlegg av Kjetil Røed, Øyvind Storm Bjerke, Rikke Komissar, Hilde Honerud, Peter Butenschøn, Bernt Hagtvet, Eldbjørg Løwer og Thorbjørn Jagland.

Prosjektet ble bevilget kr 80 000.

Barn og unge:

Antall søknader: 4

Søknadssum: kr 390 000

Antall tildelinger: 1

Vedtakssum: 100 000

Prosjektet som fikk støtte i denne runden:

Janne Lindgren: «Min verden 2020 TROMSØ» er et kurs i personlig filmfortelling for jenter mellom 13-18 år. Over en periode på 10 dager, lager deltakerne egne filmer, der de veiledes av profesjonelle kvinnelige filmskapere i både forarbeid, opptaksperiode og klippeperiode. Kurset er en del av et større prosjekt der filmene skal dokumentere unge jenters liv, verdier, hverdag og ønsker fra en femårsperiode fra hele Norge, i tillegg til at de lærer å lage film.

Prosjektet ble bevilget kr 100 000.

Søknader om prosjektstøtte diverse tiltak behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.

Søknader fra institusjoner

Det er behandlet 96 søknader og gitt 46 tildelinger, kr 5 685 000 (2020), kr 850 000 (2021), 850 000 (2022). Søknadssum var kr 20 259 205 for 2020, totalt kr 29 375 455.

Tildelingsprosent (antall søknader): 47,9 %.

Tildelingsprosent (kroner): 25 %.

Det ble gitt tilskudd til ulike typer visningssteder over store deler av landet. Denne runden preges av mange sterke søknader og utvalget måtte foreta strenge prioriteringer.

Det ble gitt tilskudd til programmering, utstillinger og andre aktiviteter ved flere kunstnerdrevne visningssteder, prosjektrom og festivaler, blant annet Saksumdal Tempel i Saksumdal/Lillehammer, She Will i Ski, Pamflett, Alt går bra, Palmera, BCAP – Lien og After School Special i Bergen, Spikersuppa Lydgalleri, BOA/Oslo City 2020, Femtensesse og 222T i Oslo, Billag festival i Surnadal, Open Out Festival i Tromsø og Hvitsten Salong i Vestby.

Mangfoldstematikk ble tatt opp i flere av søknadene. Rafiki Art Initiatives mottok kr 80 000 til Rafiki Art Fest 2020, en grasrots basert og kunstnerstyrt plattform for afrikansk samtidskunst. Hva er afrikansk kunst i vår samtid? Hva opptar kunstnere fra det afrikanske kontinentet og diasporaen nå? Hvordan kan norsk kunst og design dra utbytte av dette? Spørsmålene stilles gjennom utstilling, performance og installasjon på SALT, Langkaia i Oslo.

Norsk Kritikerlag mottok kr 40 000 til seminar med tema Hvordan avkolonisere kritikken?

Det ble også bevilget kr 200 000 til TrAP og mentorprogrammet Her og der med fokus på veiledning og nettverk for nyankomne kunstnere til Norge.

Miljø- og klimaproblematikk var også på dagsorden i denne runden: Dáiddadállu Kunstnerkollektiv fikk bevilget kr 200 000 til EádnametToo, seminar, workshop og utstilling i Kautokeino, oktober 2020. Tema er «Vold mot naturen» og hva dette betyr for mennesket og psykisk helse, spesielt i Sápmi og i urfolksammenheng. Prosjektet har fokus på stedsspesifikk kunst, kunst i offentlige rom og aksjonskunst, samt samtaler mellom kunstnere, forskermiljøer, politikere og enkeltmennesker med kunnskap og erfaring.

Norske kunsthåndverkere Viken arrangerer Temautstillingen 2020 - Klima og miljø i dagens kunstpraksis: Hvordan tas det stilling til miljøspørsmålet i den materialbaserte kunsten i dag? På hvilke måter påvirker miljø- og klimahensyn materialvalg og praksis, innhold og uttrykk? Utstillingen skal vises på House of Foundation i Moss fra 29. 8 - 11.10 2020. I løpet av utstillingsperioden vil det også bli arrangert kunstnersamtaler, seminar og formidlingsopplegg hvor temaet belyses fra ulike perspektiv. Det ble bevilget kr 150 000 til utstillingen.

Festspillene Helgeland mottok kr 75 000 til prosjektet «Vårt Hav» et visuelt kunstprosjekt i tre deler med kunstnerne Prisca Sinay, Malaga, Spania og Trygve Luktvasslimo, Valberg, Norge, som utforsker temaene migrasjon, klima og forsøpling.

Ruth A Aitken og James Stewart mottok kr 70 000 til F.U.C.(K): The Arctic Agency..., et prosjektrom og galleri i en tidligere campingvogn, plassert i Folkeparken i Tromsø.

Prosjektet er både et kunstverk og kuratorisk forskningsprosjekt som undersøker en miljøvennlig og bærekraftig kunstpraksis.

I tillegg kan følgende prosjekter trekkes fram:

Det ble gitt kr 250 000 til utstilling med kunstneren Ai Wei Wei ved Kaviarfabrikken i Henningsvær. Utstillingen vil vise både nye og eksisterende verk, med utgangspunkt i den globale flyktningkrisen som tema.

Kr 150 000 ble tildel utstillingen Citizen of the Universe med den amerikanske kunstneren Ruth Asawa ved Stavanger kunstmuseum MUST. Ruth Asawa (1926-2013) regnes som en av modernismens viktigste fornyere av skulptursjangeren, men til tross for økende oppmerksomhet hørere Asawa likevel til blant de underkjente kvinnelige modernistene. Hennes alternative innstilling til kunst, liv og kreativ tenkning også i skolen viser en alternativ fortelling og en annen inngang til modernismen. Utstillingen er den første museumsutstillingen av hennes verk i Europa og kurateres sammen med Modern Art Oxford.

PRISMS - Hvem sine historier? En ny nasjonal plattform, program og nettverk for Artists' Moving image, kunstnerfilm i Norge, mottok kr 180 000. Pilotprosjektet omfatter tre hoveddeler over 12 måneder: en serie visninger i samarbeid med institusjoner og aktører i Oslo, Bergen, Kautokeino, Trondheim og Tromsø, en workshop i filmkuratering for ungdom i samarbeid med TrAP, samt online publisering og podcast. Prosjektet har bredde og mangfold som målsetting både mht aktører og publikum og fyller et tydelig behov i feltet for et kunstuttrykk som institusjonelt befinner seg mellom det visuelle kunstfeltet og filmfeltet.

Geografisk fordeling

Fylke Antall søknader Antall tildelinger Tildelingsprosent antall søknader
Agder 2 0 0 %
Innlandet 5 4 80 %
Møre og Romsdal 3 3 100 %
Nordland 4 2 50 %
Oslo 34 13 38,20 %
Rogaland 5 1 20 %
Troms og Finnmark 5 5 100 %
Trøndelag 1 0 0 %
Vestfold og Telemark 7 6 85,70 %
Vestlandet 17 9 52,90 %
Viken 13 3 23,10 %

Barn og unge

Antall søknader: 6

Søknadssum: 3 765 000

2020: 1 675 000

2021: 1 020 000

2022: 1 070 000

Antall tildelinger: 3

Sum tildelinger: kr 725 000

2020: 425 000

2021: 150 000

2022: 150 000

Det kom inn tre søknader fra Viken, én fra Innlandet, én fra Vestfold og Telemark og én fra Oslo.

Tre av de seks søknadene mottok tilskudd:

10 år på Heidal skule er et kunstprosjekt der kunstnere følger en skoleklasse gjennom et helt grunnskoleløp, fra 1. til 10 klasse. Målet er å gjøre kunsten til en del av læringsprosessen, språket og kompetansen. Skolen og dens nærmiljø blir utgangspunkt og arena for kunstneriske prosesser og produksjon. Kunstnerne får tid og mulighet til å utvikle sine prosjekter og arbeide sammen med elevene, med skolen som ramme og kontekst. Prosjektet skal følges og dokumenteres av Kulturtanken. Kr 150 000 ble bevilget per år i 2020-2022.

PRAKSIS Teenage Advisory Board (PTAB), Oslo, fikk videreført tilskudd på kr 200 00 fra 2019. Prosjektet er et aktivt mentor program for unge mellom 15-21 år. Hovedmålene er å fremme interseksjonalitet innen kulturfeltet, utvikle -og styrke innovasjon igjennom inkludering og aktiv veiledning av ungdom/unge voksene fra ulike deler av samfunnet. PTAB tilbyr et rom hvor ungdommen kan ytre sine meninger om kunst og kultur samtidig som de kommer i kontakt med ulike kunstformer som reflekterer kunstens rolle og potensiale i dagens samfunn.

Vestfold Kunstsenter mottok kr 75 000 til Ung redaksjon, en satsing som utvikles i samarbeid med ungdom i alderen 14-25 år. Prosjektet tar utgangspunkt i kunstsenterets utstillingsprogram for 2020 og omfatter workshops, kunstnersamtaler, foredrag, filmvisninger og konserter.

Prosjektstøttesøknader fra institusjoner behandles av Arrangørutvalget for visuell kunst.

Tall fra søknadsrunden 

Antall søknader: 283

Søknadssum: 37 424 223

Antall tildelinger: 113

Tildelingssum: 9 880 000

Prosess:

  • Søknadsfrist: 15.1.2020

  • Vedtak i faglig utvalg for visuell kunst: Dato ikke satt

  • Vedtak i arrangørutvalget for visuell kunst: Dato ikke satt