70 nye tildelinger til scenekunstprosjekter
Kulturrådet har gitt tilskudd til 70 nye prosjekter innen dans og teater. 46 millioner kroner er fordelt for de kommende årene, inkludert en ekstrabevilgning på fire millioner kroner som Kultur- og likestillingsdepartementet opprinnelig hadde satt av til en ny tilskuddsordning for etablerte scenekunstgrupper.
– Kulturrådets midler skal sikre både nyskaping og kontinuitet. Denne tildelingsrunden er et godt eksempel på det, samtidig som den ekstra bevilgningen nå gjør det mulig for oss å ivareta flere kunstnerskap enn vi ellers ville klart, sier Peder Horgen, som er rådsmedlem i Kulturrådet og leder i Kulturrådets faglige utvalg for dans.
– Det skjer så mye spennende i norsk scenekunst, og økningen på fire millioner kroner har stor betydning. Den frie scenekunsten er en viktig del av norsk kunst og kulturliv, og er høyt på agendaen hos regjeringa. Neste stopp er en ny ordning for etablerte scenekunstgrupper, sier kultur og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
De fire ekstra millionene var opprinnelig satt av til opprettelse av en ny ordning for etablerte kompanier som per nå er noe utsatt, og det har vært viktig for kulturministeren at disse midlene skal komme det frie scenekunstfeltet til gode.
Med 4 millioner kroner ekstra til scenekunstavsetningen i Norsk kulturråd, har utvalgene kunnet romme flere kunstnere i prosjektsstøtten. Denne tildelingsrunden rommer bl.a. kompanier som ikke fikk tilskudd fra kunstnerskapsstøtten tidligere i høst, som Susie Wang, Transiteatret og Traavik.info.
– Vi har sagt at vi vil satse på det frie feltet, og disse midlene bidrar til det, sier Trettebergstuen.
Sikrer et mangfold av stemmer og utvidet ytringsrom
Nær 220 søknader ble behandlet i denne runden på tilskuddsordningene for prosjektstøtte til dans og teater. Søknadene behandles i to ulike utvalg, og nesten samtlige fylker er representert i både søknadsbunken og blant tildelingene.
– Kulturrådet har som mål å sikre et mangfold av stemmer, og jeg er glad for at søknadsbunken til teaterordningen viser tilfang av et stadig større mangfold av stemmer. Mangfold i alle betydninger av ordet er grunnleggende både for å utvikle flere og mer forskjellige kunstnerskap, og for å rekruttere nye publikumsgrupper, sier Siri Broch Johansen, leder i Kulturrådets faglige utvalg for teater.
Teaterkompaniet Ferske scener i Troms og Finnmark fikk treårig støtte til prosjektet Blodklubb, mens Julian Karenga fikk støtte til Veien sitt ansikt og Mine Nilay Yalcin til Sirkus Grønland, begge i Oslo. I Vestland fylke fikk Jingyi Wang støtte til prosjektet Voice to voice, og i Innlandet fikk Yngvild Aspeli støtte til figurteaterprosjektet Tarantella.
– Kulturrådet skal jobbe for et utvidet ytringsrom, og dansekunsten har en historikk for å tematisere problemstillinger tilknyttet identitet og tilhørighet. I denne runden så vi et betydelig antall søknader som utforsker skeiv kjønnsidentitet på ulike måter og med ulike perspektiver. Jeg er glad for å se flere prosjekter med modne og eldre dansekunstnere både på og bak scenen, og ikke minst gleder det utvalget å innvilge flere kvalitativt gode søknader for barn og unge, sier Peder Horgen.
Danseren Pernille Holden har fått tilskudd i denne runden til forestillingen Sørgemarsj for fuglefjellet på Røst. Forestillingen vil sette søkelys på fugledøden langs norskekysten. I Trøndelag har dansekompaniet Anna & Co fått tilskudd til forestillingen Skogen, som er tilpasset et eldre publikum og skal vises i samarbeid med Den kulturelle spaserstokken. Dáiddadállu – Kautokeino Kunstnerkollektiv har fått tilskudd til et omfattende prosjekt som skal markere kunstnerkollektivets 10-årsjubileum.
Kulturrådets fagutvalg vurderer utvalgsmedlemmenes habilitet ved starten av behandlingen i tråd med Kulturrådets habilitetsbestemmelser, og det gis innsyn i vurderingene. De to prosjektstøtteordningene for scenekunst har søknadsfrist to ganger i året. Neste søknadsfrist er 2. februar 2023.