Organisering, utvalg og komiteer
Statens kunstnerstipend har normalt 6 ulike ordninger som har årlig utlysing. For 2020 ble det også opprettet en egen midlertidig stipendordning med egen utlysing. Formålet til de ulike stipendordningene er gitt i Forskrift om statens stipend og garantiinntekter for kunstnere.
Arbeidsstipend
Arbeidsstipend skal gi kunstnere anledning til å videreutvikle sitt kunstneriske virke og til å kunne ha kunstnerisk aktivitet som sin hovedbeskjeftigelse. Arbeidsstipend skal også kunne gis til omskolering til annen kunstnerisk virksomhet.
Arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere
Arbeidsstipendet skal gi yngre/nyetablerte kunstnere i etableringsfasen anledning til å utvikle seg kunstnerisk og sette dem bedre i stand til å leve av sitt virke som kunstner.
Diversestipend
Diversestipend skal være et bidrag til den enkelte søkers kunstneriske virksomhet. Det kan bl.a. gis støtte til etablering, kurs, reiser, studier, fordypning, materialer, utstyr, markedsføring, konsulentbistand osv. Det gis ikke støtte til ordinær utdanning, prosjekter eller utgifter man har hatt før tildelingsåret.
Diversestipend for nyutdannede kunstnere
Diversestipend for nyutdannede kunstnere skal bidra til å lette overgangen til yrkeslivet for kunstnere som har gjennomført kunstutdanning på bachelor- eller masternivå. Formålet for diversestipend gjelder tilsvarende.
Stipend for etablerte kunstnere
Stipend for etablerte kunstnere skal gi kunstnere anledning til å utvikle sitt kunstneriske virke over en lengre periode og til å kunne ha kunstnerisk aktivitet som sin hovedbeskjeftigelse.
Stipend for seniorkunstnere
Stipend for seniorkunstnere skal sikre mottakerne økonomisk trygghet, slik at de kan ha kunstnerisk aktivitet som sin hovedbeskjeftigelse.
Stipendordningenes og utvalgets organisering, rammer og oppnevning, herunder stipendkomiteene
Utvalget for statens stipend og garantiinntekter for kunstnere (Utvalget) har fem medlemmer som oppnevnes av Kulturdepartementet for fire år av gangen. To av de fem faste medlemmene oppnevnes etter innstilling fra Kunstnernettverket. Medlemmene oppnevnes med personlige varamedlemmer og kunstnerrepresentantene oppnevnes med to varamedlemmer hver. Utvalget som virket fram til og med 2021 ble oppnevnt for fire år fra 1. januar 2018.
Utvalget tildeler stipend etter innstilling fra 23 sakkyndige stipendkomiteer. Stipendkomiteene består av minst tre medlemmer og oppnevnes av kunstnerorganisasjonene med unntak av stipendkomiteen for andre kunstnergrupper som oppnevnes av Utvalget. Stipendkomiteene foretar den kunstfaglige vurderingen av søknadene og innstiller til Utvalget som fatter vedtak. Ifølge forskriften for Statens kunstnerstipend skal bare kunstnerisk kvalitet og aktivitet vektlegges ved tildeling. Det er utarbeidet egen veiledning for stipendkomiteenes arbeid, blant annet for å sikre at arbeidet følger bestemmelsene i forskriften og forvaltningslovens bestemmelser om habilitet, taushetsplikt og veiledningsplikt. Samlet har stipendkomiteene ca. 120 medlemmer.
Avsetning 2021 til ordningene som ligger under Utvalget for statens stipend og garantiinntekter for kunstnere
Ordning | Tildelt i 2021 |
Arbeidsstipend og arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere | 273 056 |
Diversestipend | 15 995 |
Diversestipend for nyutdannede kunstnere | 16 887 |
Garantiinntekt og langvarige stipend | 158 340 |
Totalt | 464 278 |
Tall i tusen kroner.
Bevilgningen på Kap. 321 omfattet også midler til statsstipend (post 71), nordisk forfatterstipend, æresstipend og æreslønn og vederlag til stipendkomiteene (post 73). Disse ordningene administreres av fagadministrasjonen.
Omfang Kulturrådets sekretariatsfunksjon
Sekretariatet for Statens kunstnerstipend utgjør omtrent 4 årsverk og er en del av Kulturrådets fagadministrasjon. Sekretariatet administrerer utlysinger og søknader, veileder søkere og stipendkomiteer, legger til rette for utvalgets behandling av saker og følger opp utvalgets vedtak. Sekretariatet behandler også saker som er delegert av utvalget, f.eks. kortere permisjonssøknader og søknader om omdisponering. Sekretariatet administrerer utbetalinger av stipendene og følger opp rapporter fra stipendmottakere.
Utvalget
Trude Gomnæs Ugelstad, Oslo (f. 1967). Kunstnerisk direktør, Sørlandets Kunstmuseum
Vara: Geir Are Johansen, direktør Museum Nord
Ande Somby, Tromsø, (f. 1958). Førsteamanuensis ved juridisk fakultet, Universitetet i Tromsø
Vara: Ida Gjessing, jurist
Sigrid Røyseng, Oslo (f. 1972). Professor ved Norges musikkhøgskole og professor II ved Handelshøyskolen BI
Vara: Stine Baumann, jurist
Renée Rasmussen, Son (f. 1968) Musiker og LO Stat sekretær
Vara: Monica Borg Fure, skuespiller og prosjektleder Talent Norge
Sigmund Løvåsen, Svartskog (f. 1977) forfatter og dramatiker
Vara: Ebba Moi, visuell kunstner