Kulturvern
Tilskuddsordningene på kulturvern utgjør rådets viktigste virkemidler for å nå målene for kulturvernfeltet. Kulturrådet legger særlig vekt på at marginaliserte gruppers stemmer løftes fram, og at mangfoldet av erfaringer, praksiser og levemåter når ut til så mange som mulig.
Fondets totale budsjettramme på kulturvernområdet var i 2021 på 13,4 mill. kroner. I tillegg ble det bevilget 1 mill. kroner i koronastimuleringsmidler. Av 216 innkomne søknader mottok 111 tiltak og prosjekter tilskudd i 2021.
Urfolk, minoriteter og marginaliserte grupper
I forvaltningen av Kulturfondets tilskuddsordninger på fagområdet kulturvern har rådet i 2021 prioritert å gi tilskudd til prosjekter hvor urfolk, minoriteter og marginaliserte gruppers historie og kulturarv blir dokumentert og formidlet, og der kunst og kultur som springer ut fra ulike tradisjoner ivaretas. Det har også vært et mål å stimulere tiltak som fornyer formidlingen og gir økt deltakelse blant barn og unge. Prosjekter hvor barn og unge involveres og får innsikt i historie og kulturarv gjennom egen utforsking og bruk er blitt spesielt prioritert. Rådets vekting av dokumentasjon og formidling av fenomener i vår samtid og nære fortid må også nevnes. Prioriteringen må sees i lys av samfunnets kompleksitet og de raske endringene i kultur, levesett og mentalitet som kjennetegner vår tid.
De ekstraordinære koronastimuleringsmidlene ble fordelt på tiltak under tilskuddsordningen prosjektstøtte kulturvern, og har bidratt til å sikre produksjon av tre nye dokumentarfilmer.
Kulturvern og frivillighet
Telemarksforsking har hatt som oppdrag å kartlegge aktiviteter, aktører og selvforståelser i det frivillige kulturvernet. Prosjektet munnet i 2021 ut i boken Frivillig kulturvern. Et kulturvern innenfra, der også foreliggende forskning på området er kartlagt. Den nye kunnskapen om kulturvernet i Norge og innspillene til videre forskningsinnsats gir et viktig grunnlag for rådets framtidige forvaltning av kulturvernområdet.