Museumsprogrammene 2015 - 2017 (avsluttet)
Museumsprogrammene skal bidra til utvikling og samordning av museumsfaglige oppgaver, og å styrke museene som aktører der bevisste valg og prioriteringer gir grunnlag for dialog og refleksjon. Programmene skal bidra til at museene har kompetanse, organisasjon, verktøy og arbeidsmetoder for å nå disse målene.
Kulturrådet bidrar som strategisk utviklingsaktør på museumsfeltet, og et sentralt virkemiddel er en programbasert utlysning av prosjektmidler.
Museumssektoren er endret etter flere års reform og institusjonsbygging, med utvikling av sterkere institusjoner og økt profesjonalitet. Det er imidlertid fortsatt store behov for utvikling og samordning av museumsfaglige oppgaver, og å styrke museene som aktører der bevisste valg og prioriteringer gir grunnlag for dialog og refleksjon. Programmene skal bidra til at museene har kompetanse, organisasjon, verktøy og arbeidsmetoder for å nå disse målene.
I programperioden 2015 - 2017 hadde Kulturrådet følgende fire programmer:
Museenes samfunnsrolle; demokrati, menneskerettigheter og refleksjon
Digital utvikling; fellesløsninger, økt kvalitet, rikere opplevelser
Samlingsforvaltning; koordinering og prioritering i samlinger
Sikring; Risiko og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) og sikringsplan
Museene som fikk programtilskudd forpliktet seg til å bidra aktivt inn i programmets aktiviteter, som ble koordinert av Kulturrådet. Prosjektene ble gjennomført som åpne prosesser som kan stimulere til faglige diskusjoner og engasjement. Gjennom seminarer, informasjon og publikasjoner har deltakerne i fellesskap bidratt til kunnskapsutvikling- og utveksling, og til at resultatene kommer museumssektoren til gode. Programmenes aktiviteter ble tilpasset de deltakende prosjekter og programmets karakter.
67 prosjekter ble tildelt støtte for perioden.