Europeana
Europeana er EUs store satsing for å etablere en felleseuropeisk åpen kunst- og kulturutstilling på nett og har per i dag allerede samlet rundt 58 millioner objekter på sin portal.
Europeana.eu fungerer som et grensesnitt til millioner av bøker, malerier, filmer, gjenstander og arkivmateriale fra hele Europa som har blitt digitalisert. Rundt 2300 europeiske institusjoner har bidratt til Europeana, alt fra store internasjonale navn som Rijksmuseum i Amsterdam, British Library og Louvre museet, til regionale arkiver og lokale museer.
Europeana er langt fra en statisk eksposisjon. Det også skaper mange muligheter for samarbeid, kreativitet og kunnskapsdeling. Tiltak som HackaLOD, der deltakere oppfordres til å lage apper med Europeana-innhold, eller grasrotprosjektet World War One (WW1), som samler anekdoter og suvenirer fra første verdenskrig fra vanlige mennesker, har blomstret ut fra nettverket.
Europeana er bygget opp av tre ulike nettsteder. Den generelle Europeana portalen, Europeana Pro som er rettet mot fagfolk og Europeana 1914-1918 som er en nettside dedikert til det sistnevnte prosjektet som fokuserer på 1.verdenskrig, lansert som et ledd opp mot hundreårs markeringen av krigen.
Funksjon
Europeana gir tilgang til ulike typer innhold fra ulike typer kulturminneinstitusjoner. De digitale objektene som brukere kan finne på Europeana lagres ikke på en sentral database. Europeana samler kontekstuell informasjon (metadata) om objektene, inkludert et lite frimerkebilde, men alt peker tilbake til bidragsyternes originale nettsider. Brukere kan søke opp informasjon på Europeana og når de finner det de leter etter kan de klikke seg frem til det opprinnelige nettstedet for å få tilgang til alt innhold om objektene. Her er et eksempel på et bilde fra Nord-Troms Museum som ligger hos Digitalt Museum, men vises på Europeana. Brukere kan også benytte seg av My Europeana til å lagre søk og merke sider. Her kan man også merke og legge innhold inn i egne mapper og dele funnene sine med andre, f.eks på Facebook eller Twitter.
Ulike typer kulturminneorganisasjoner katalogiserer sitt innhold på forskjellige måter og på ulike standarder. Katalogiseringen varierer også fra land til land. Europeana har imidlertid sørget for at informasjonen på portalen er søkbar med bruk av felles standard for å levere metadata. Europeana Data Model (EDM) er standarden Europeana bruker nå, standarden som gjør det mulig å gi mer og bedre informasjon om digitaliserte objekt.
Europeana og Norge
Europeana er ikke kun et nyttig verktøy for å finne kulturskatter fra andre land, det er også interessant fordi det gir et tilskudd til den norske kulturarven. Det er selvsagt at det kommer mye materiell om maleren Edvard Munch fra Norge, men det finnes også materiall om Munch i andre land som vi gjennom denne portalen får tilgang til. Gjennom Europeana kan man finne mange spennende samlinger i andre lands arkiver som er en viktig del av norsk kulturhistorie.
For tiden kommer 8,4 % av Europeanas innhold fra Norge. Kulturrådet er nasjonal aggregator for Norges innhold på Europeana. Som nasjonal aggregator av norske data til Europeana-portalen er Kulturrådet en viktig og synlige aktør på den internasjonale digitale arena. Les mer om Kulturrådets deltakelse i det avsluttede Europeanaprosjektet EAwareness under.