Eawareness
Kulturrådet var prosjektpartner i det europeiske prosjektet Europeana Awareness. EAwareness var et «best practice» nettverk med 48 partnere fra 29 ulike land, i regi av Europeana. Prosjektet gikk over tre år, med oppstart i januar 2012 og det ble avsluttet ved utgangen av 2014.
Europeana er EUs store satsing for å etablere en felleseuropeisk åpen kunst- og kulturutstilling på nett og har per i dag allerede samlet over 58 millioner objekter på sin portal. Europeana.eu fungerer som et grensesnitt til millioner av bøker, malerier, filmer, gjenstander og arkivmateriale fra hele Europa som har blitt digitalisert. Rundt 2300 europeiske institusjoner har bidratt til Europeana, alt fra store internasjonale navn som Rijksmuseum i Amsterdam, British Library og Louvre museet, til regionale arkiver og lokale museer. Kulturrådet er nasjonal aggregator for innhold fra norske institusjoner i denne portalen, i tillegg til bidrag fra Nasjonalmuseet.
EAwarenes var inndelt i seks arbeidspakker, der Kulturrådet deltok i to av disse. Prosjektets mål var blant annet å se nærmere på håndtering av brukergenerert innhold, forholdet mellom turistindustrien og kultursektoren, og hvordan man kan øke bidrag til Europeana fra underrepresenterte grupper som lokale og regionale arkiver. Som prosjektpartner har Kulturrådet hovedsakelig jobbet opp mot arkiver i prosjektet, i tillegg til en markedsføringskampanje hvert land gjennomførte, for å synliggjøre og bidra til økt kjennskap til Europeana i en nasjonal kontekst, og oppfordre brukere og institusjoner til å benytte seg av innholdet som er tilgjengelig i portalen.
Krighistoriens sorte hull
«Krigshistoriens sorte hull» var navnet på kampanjen Kulturrådet lanserte våren 2014. Målet med den norske kampanjen var å få fram de ufortalte historiene fra 2. verdenskrig og inspirere folk til selv å formidle fortellinger fra krigen, bl.a. ved hjelp av kildemateriale fra Europeana.eu. Fortellingene ble publisert på Digitalt fortalt (nå Digitalt museum), og sluset videre derfra tilbake til Europeana. Kulturrådet samarbeidet med Troms Fylkeskommune og Nord-Troms museum, samt Árran lulesamisk senter om noen krigsminneprosjekter der innsamling av ufortalte historier sto sentralt: «Krigsminnelandskap Troms» og «Krigsminner i Nord-Salten» / «Grenselosprosjektet» (Árran). I nært samarbeid med disse ble det arrangert workshops for å lage digitale fortellinger. I tillegg ble det arrangert «åpen dag» hos noen utvalgte arkiver, der brukere kunne få hjelp til å få digitalisert materiale eller trenger hjelp til å lage digitale fortellinger. Disse aktivitetene var åpne for alle og det norske publikum ble oppfordret til å delta på workshops og åpen dag, eller ved å publisere sine fortellinger direkte på Digitalt fortalt.
Nasjonal infrastruktur
Norvegiana er den nasjonale infrastrukturen som Kulturrådet driver for å samle data om objekter fra ulike kilder rundt om i Norge, for tiden rundt 2,6 millioner objekter, der 1,3 millioner av disse er videreført til Europeanaportalen. Norvegiana er det sentrale bindeleddet mellom institusjonenes data og det internasjonale miljøet. Infrastrukturen muliggjør Norges deltakelse i Europeana-prosjektene og er i tillegg brukt og bidratt til av andre prosjekter som er både er drevet av Kulturrådet og andre aktører.