Undersøkelse om mangfold: Dette har vi spurt kultursektoren om
Kulturrådets undersøkelse om hvordan kunst- og kulturvirksomheter jobber med mangfold har skapt engasjement. 321 virksomheter har svart på undersøkelsen, og her kan du se hva vi har spurt om.
Nylig sendte Kulturrådet ut en undersøkelse til 485 kunst- og kulturvirksomheter der vi spurte om hvilke mål og tiltak de har for mangfold i program, personell og publikum, og hvordan de forstår begrepet i egen organisasjon. Bakgrunnen for undersøkelsen er Kulturrådets oppdrag som nasjonal koordinator for mangfold, som vi har fått av Kultur- og likestillingsdepartementet. I dette oppdraget skal vi frembringe kunnskap som legger til rette for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kulturlivet. Da må vi innhente fakta om hvordan kultursektoren allerede jobber med mangfold, og det var også hensikten med undersøkelsen som 321 virksomheter nå har svart på.
Her kan du se spørsmålene i undersøkelsen
Svarene legges frem i en rapport som blir klar i februar, og som lanseres i et åpent arrangement. Mer informasjon om arrangementet kommer på våre nettsider.
Spørsmål og svar om undersøkelsen
Hvorfor sendte Kulturrådet ut en undersøkelse om mangfold?
Kultur- og likestillingsdepartementet har gitt oss i oppdrag å være nasjonal koordinator for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kulturlivet. Oppdraget handler om å frembringe kunnskap og mobilisere kultursektoren til handling for et mer inkluderende kulturliv. Da trenger vi også fakta om hvordan sektoren allerede jobber med mangfold. Derfor har vi spurt.
Hvem har svart på undersøkelsen?
Små og store kunst- og kulturvirksomheter som har mottatt driftstilskudd til musikk, litteratur, scenekunst, visuell kunst og museum har svart på undersøkelsen. Alle fylker er representert, og de fleste jobber på tvers av kommuner eller landegrenser. Svarene behandles av Rambøll og er anonyme for Kulturrådet og andre interessenter.
Hvordan ble spørsmålene i undersøkelsen valgt ut?
Spørsmålene ble valgt ut på bakgrunn av hensikten med undersøkelsen – å få vite mer om hvordan kunst- og kulturvirksomheter jobber med mangfold og hvordan de forstår begrepet i egen organisasjon. Derfor dreier spørsmålene seg om virksomheters, ikke enkeltpersoners, arbeid. Vi ba heller ikke virksomhetene om å telle sine ansatte eller sitt publikum. Spørsmålene ble testet i en referansegruppe før undersøkelsen ble sendt ut, og i etterkant har vi fått flere tilbakemeldinger på hvordan de fungerte. Vi forstår at noen spørsmål kan være vanskelige å svare på. I undersøkelsen har vi presisert at det er helt greit ikke å svare på spørsmål dersom respondentene er i tvil.
Hvorfor spør dere spesielt etter informasjon om synlige minoriteter og personer med flerkulturell bakgrunn, den samiske befolkningen, nasjonale minoriteter og personer med funksjonsnedsettelser i deler av undersøkelsen?
Fra tidligere rapporter og gjennom dialog med målgrupper og kultursektoren, har vi grunn til å tro at disse fire gruppene er særskilt underrepresentert i norsk kulturliv. Derfor legger vi spesielt vekt på dem i vårt arbeid med mangfold. Det betyr ikke at vi ekskluderer andre mennesker, grupper eller meninger – mangfold er et vidt begrep.
Hva skal undersøkelsen brukes til?
Undersøkelsen er en del av kunnskapsgrunnlaget om hvordan det står til med mangfold i norsk kunst- og kulturliv i dag. Den kan gi oss en pekepinn på hva slags kunnskap vi trenger mer av i framtiden, slik at kulturlivet oppleves relevant for flere.