Møteplass for mangfold
På denne siden finner du opptak, spørsmål og svar fra vår møteserie Møteplass for mangfold.
Møteplass for mangfold: publikum, dialog og medvirkning
13. juni inviterte vi til digitalt møte om publikumsmangfold. Hvem er «det potensielle publikummet» alle snakker om? Hvorfor skal vi jobbe med å nå dem, og hvordan gjør vi det?
Møteplass for mangfold: Samtaler om data og statistikk
1. mars 2022 inviterte vi til et digitalt møte om data og statistikk på mangfold i kultursektoren. Vi la frem funn og kunnskap fra vår egen undersøkelse om hvordan kulturvirksomheter jobber med mangfold, og vi fikk også høre hvordan andre aktører innhenter mangfoldsdata.
Spørsmål og svar fra Møteplass for mangfold: Samtaler om data og statistikk
Under har vi svart på spørsmålene som kom inn til oss i møtet 1. mars 2022. Vi minner om at vår undersøkelse om hvordan kulturvirksomheter jobber med mangfold, inkludert spørreskjemaet, kan leses her:
Kultursektoren jobber aktivt med mangfold, men flere ser også utfordringer
Hvordan er mangfold definert i Kulturrådets undersøkelse og rapport?
Vi har bevisst ikke definert mangfold i undersøkelsen og rapporten. I første del av undersøkelsen ber vi virksomhetene selv fortelle hvilke målgrupper de jobber med i sitt mangfoldsarbeid og hvordan de forstår begrepet ut fra en liste over ulike diskrimineringsgrunnlag (sosial og kulturell bakgrunn, kjønn, funksjonsevne, religion, seksuell orientering og kjønnsidentitet, etnisitet, nasjonalitet og alder). I andre del har vi definert og spurt om noen grupper som kan være underrepresenterte i kulturlivet fordi vi har et særskilt fokus på dem i vårt oppdrag som mangfoldskoordinator.
Hva slags type mangfold spurte dere om i undersøkelsen?
Vi har spurt om hvordan virksomhetene jobber med mangfold i program, personell og publikum, og hvordan de forstår begrepet i egen organisasjon.
Hva er grunnen til at kjønn ikke er en kategori i undersøkelsen?
Vi har spurt om virksomhetene har mål og tiltak for mangfold blant flere grupper – også kjønn. Så har vi sett nærmere på noen grupper som kan være underrepresenterte i kulturlivet, og som vi har et særskilt fokus på i vårt oppdrag som mangfoldskoordinator.
Spurte dere om politisk mangfold i undersøkelsen?
Nei, vi spurte ikke om politisk ståsted i undersøkelsen.
Spurte dere om mangfold i kunstneriske uttrykksformer i undersøkelsen?
Vi spurte om hvordan utvalgte grupper er representert i kunstnerisk program, men vi spurte ikke om mangfold i kunstneriske uttrykksformer. De som har svart er små og store kunst- og kulturvirksomheter over hele landet som har mottatt driftstilskudd til musikk, litteratur, scenekunst, visuell kunst og museum.
Hva er forskjellen mellom nasjonal bakgrunn og flerkulturell bakgrunn?
Nasjonale minoriteter er jøder, rom, romani/tatere, kvener/norskfinner og skogfinner. Dette er grupper med lang tilknytning til Norge som har bidratt til mangfoldet i norsk kultur, til tross for marginalisering og assimileringstiltak.
Synlige minoriteter og personer med flerkulturell bakgrunn er i undersøkelsen definert som personer som skiller seg fra majoritetsbefolkningen ved for eksempel hudfarge, navn, religionsutøvelse eller kulturell tilhørighet.
Nasjonal bakgrunn og innvandringsstatus er ikke spurt om i undersøkelsen.
Les mer om hvordan Kulturrådet definerer begreper i denne rapporten:
Et kunnskapsbasert og langsiktig mangfoldsarbeid
Undersøkelsen gir ikke noe helhetlig bilde av mangfold når dere kun fokuserer på enkelte målgrupper. Kan dere si noe om metodiske svakheter?
Undersøkelsen er kun en del av kunnskapsgrunnlaget om hvordan det står til med mangfold i norsk kunst- og kulturliv i dag, og gir oss også en pekepinn på hva slags kunnskap vi trenger mer av i framtiden. Denne gangen har vi sett nærmere på noen grupper som kan være underrepresenterte i kulturlivet, og henvendt oss til kunst- og kulturvirksomheter med noen utvalgte spørsmål.
Kulturrådet skal fortsette å produsere kunnskap om bredden i skapere, formidlere, brukere og sjangere slik at kultursektoren har gode forutsetninger for å mobilisere til handling. Det kan hende vi spør andre deler av sektoren om andre mål og tiltak ved en senere anledning.
Sier undersøkelsen noe om hyppighet? F.eks.: om en arrangør har ett arrangement i løpet av ett år med en minoritetsgruppe, regnes det da som mangfold i undersøkelsen?
Nei, vi har ikke bedt virksomhetene om å oppgi hyppighet eller tallfeste arrangementer eller andre ting.
Under hvilken kategori faller film og tv-serier i inndelingen dere har tatt utgangspunkt i?
Film- og tv er ikke del av denne undersøkelsen. Vi har spurt virksomheter innen musikk, litteratur, scenekunst, visuell kunst og museum denne gangen.