Fine art
Fine art var et flerleddet prosjekt som besto i et seminar om kvinner og grafitti, et veggmaleri, utsmykking av en skole i Halmstad, og produksjon av fanzinen Fup Vol 1.
Grunnprinsippene til Fine art kan oppsumeres som samarbeid om videreutvikling av teknikker, etablering av debatt om retten til det offentlige rom, tilrettelegging av muligheter for unge kunstnere, og formidling av kunnskap om streetart og grafitti.
Bak Fine art står medlemmer av gruppen Super City Bros som i 2010-2011 hadde en rekke prosjekter, workshops, utstillinger, seminarer m.m. i Warsawa, Sopot, Gdansk, Palma og i Oslo.
Arrangører er Fine art ved Espen Sørli, Aleksandra Misztur og Anita Hillestad.
Utsmykningen i Halmstad
Vi fikk høre at den berømte maleren Mrs Pink var i Halmstad – Sverige. Dette for å være en av flere grafittikunstnere som var med på et utsmykningsprosjekt av en ny videregående skole. Utsmykningen var drevet av Pärra Andreasson Aka Ruskig Ångest. Vi bestemte oss for at vi ville lage interjuv med henne – Mrs Pink- til video og til fanzine. Vi kontaktet henne, men fikk ikke svar. Pärra Andreasson inviterte oss til å komme til Halmstad for å være med på utsmykningen og for å sette oss i kontakt med flere andre som malte. Da vi kom dit var kunstneren Artista fra London i gang så vi laget videointerjuv med henne og fikk i tillegg mailadressen til flere av de andre damene som var involvert i prosjektet. Mange av disse svarte på mailinterjuvet vi senere sendte ut. Det viste seg at Mrs Pink var arrestert for grafitti i New york.
Women in history – video og veggmaleri
Denne videoen ble ikke ferdig da undertegnede egentlig er sykemeldt. Men fotodokumentasjon er vedlagt. Her filmet jeg prosessen der Nina Hovland Moronski fortalte om masteroppgaven sin om enslige mødre før 1950 og etter 1950 i Norge. Kunstnerne Aleksandra Miztur og Espen Sørli (Medarrangørene) tok utgangspunkt i dette og laget veggarbeidet Women in history som er å se i Maridalsveien 2, på utsiden av utestedet Taxi Take away. Videoen vil bli laget ferdig til vår release av neste fanzine.
Seminaret
Seminaret var annonsert via facebook og underskog, samt pressemeldinger tre og en uke før seminaret.
Det kom rundt 30 fremmøtte. Dette anser vi som bra da det skjedde mye denne helgen. Blandt annet Kulturnatt på fredagen og en rekke åpninger. Innleggene ble filmet og vil bli lagt ut kortet ned på You tube etterhvert.
Vi fikk veldig bra respons og spesiellt bra respons på Hedda Giertsens foredrag i nesten 45 minutter om bøter. Jeg mener det finnes et stort behov for en større debatt rundt temaet grafitti og bøter. Hele miljøet virker traumatisert. De vil nesten ikke snakke om det selv, men blir veldig glade når det kommer opp og har hårreisende historier om selvmord og ødelagte liv å fortelle.
På seminaret serverte vi hjemmelaget linsesuppe og solgte fanzinene. Publikum ble oppfordret til å betale det de syntes, donasjon. Vi fikk inn 500 kr som vi vil bruke på neste fanzine.
Fanzine: Vol 1. Opplag 200 stk.
Vi fikk som nevnt endel kontakter av Pärra Andreasson i tillegg til at Espen Sørli sakset saker fra nettet og vi kontaktet norske malere. Jeg sto for mailingen og innsammlingen av interjuver. Og Espen Sørlie hentet inn alt av ekstramateriale og sto for design. Vi ville lage en grafittifanzine etter modell av de første grafittifanzinene som kom ut i Norge, der Espen var en av foregangspersonene. Han opplevde blandt annet rzzia på 80 tallet for å spre ulovlig propaganda. Saken ble henlagt.
Vi ble så inspirert av fanzine arbeidet at vi vil lage et nummer til, med enda flere saker om Norge. Dette vil vi gjøre sammen med videovisning av gamle grafitifilmer. Vi vil selge fanzinene hos Oslo farge og tusj, Tronsmo, Torpedo ol. Inntektene vil dekke utgiftene.
Pressemelding
K6_TY47YS3x.png ¬ Seminar: Women in history - kvinner - jenter og gatekunst
Søndag 15 september 2013 kl 15 - 18 inviterer gruppen Fine art til seminar på Interkulturelt Museum. Tøyenbekken 5 på Grønland. Seminarrommet i 4 etg.
Temaet for seminaret er en mix av blandt annet inledninger og filmer som omfavner det regulerte uterom - kvinner - jenter og gatekunst, historiebasert veggmaleri - (grafitti) og hip hop.
Seminaret avsluttes i en felles graffiti - jam der vi går i flokk og følge til nærmeste lovlige vegg.
Seminaret vil blandt annet presentere: Hedda Giertsen - Professor i Kriminologi vil ta for seg straff og bøter som styringsmiddel. Pärra Andreasson Aka Ruskig Ångest: Foredrag om kvinner i grafittihistorien. Filmprogram. Debatt. Grafitti - Jam. mm. Enkel servering.
Program: (Programmet vil bli fortløpende oppdatert!)
Gruppa Fine art ønsker velkommen og oppsumerer tidligere arbeider.
Fine art Fine art er en løst sammensatt gruppe av billedkunstnere innen genren streetart, grafitti, murals, maleri, tegning, innstallasjoner, fotografi og video.
Hedda Giertsen - Professor i Kriminologi vil ta for seg straff og bøter som styringsmiddel.
Hedda Giertsen har gitt ut bøker og artikler på flere områder i kriminologi, og arbeider som professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi.
Pärra Andreasson Aka Ruskig Ångest: Foredrag om kvinner i grafittihistorien.
Graffitikonstnär bosatt och verksam i Malmö, Sverige. Förutom graffitimåleriet är han även utbildad konstnär med en MFA från Umeå Universitet samt Exitelev på Det Kongelige Danske Kunstakademiet. Hans konstnärskap handlar ofta om sociala, gemensamma och livsbejakande ämnen som tex hur man hjälper folk att finna kärlek och jobb genom graffiti, eller hur riktig jämnställdhet uppnås i ett samhälle eller hur en stad eller plats blir riktig tryggt och säkert.
Förutom utsmyckningar, utställningar och egeninitierade muralprojekt arbetar Ruskig även med föreläsningar, projekt, utomhusgalleri verksamhet och workshops.
Kontakt; pa_andreasson@yahoo.se
Tone Emblemsvåg - Jenter og streetart/offentlige veggmalerier med utgangspunkt i eget arbeid
Tone Emblemsvåg (f 1973) er utdannet Scenograf BA(hons) Theatre Design and Puppetry fra Central School of Speech and Drama i London.
Hun jobber innenfor et vidt spekter av disipliner innenfor visuell design og kunst. Veggmaleri, Grafisk design, illustrasjon, utstillingsdesign, scenografi og live videomiksing er i dag hennes arbeidsområder. Emblemsvåg utforsker forskjellige gatekunst teknikker, som sjablonger, spraymaling og veggmaleri, collager og projisering av levende grafikk i offentlige uterom.
Emblemsvåg har jobbet med streetart/grafittirelaterte prosjekter og workshops i samarbeid med Rom for kunst, Ung Lyd/Trafo, ctrl+1 arkitektur, Røde Kors, Byrom i et portrom, Festspillene i Harstad.
Hun har blitt vist i en rekke utstillinger og kryssdisiplinære kunstprosjekter.
webside : www.tonee.no
Filmprogram: (Vil bli oppdatert) -
Release av ny fanzine!
Til slutt vil det bli enkel servering og debatt - muligheter for spørsmål - før vi går til Gamlebyen for Graffiti Jam. Ta gjerne med egen beskyttelsesmaske hvis barn er med.
OBS! Nachspiel: DJ Jame spiller på Taxi Take away fra kl 22.
Dette markerer avslutningen av seminaret og åpningen av nytt veggmaleri inspirert av samtale med Nina Hovland Moronskis masteroppgave om alenemødre før 1950.
Grunnprinsippene til Fine art kan oppsumeres som samarbeid om videreutvikling av teknikker, skape debatt om retten til det offentlige rom, gi rom for unge kunstnere og formidle og diskutere kunnskap om streetart og grafitti.
Bak Fine art står medlemmer av gruppen Super city Bros som i 2010 – 2011 hadde en rekke prosjekter, workshops, utstillinger, seminarer mm. i Warsawa, Sopot, Gdansk, Palma og i Oslo.
Arrangører - Fine art ved - Espen Sørli, Aleksandra Misztur og Anita Hillestad