Kartlegging av internasjonal næringsrettet aktivitet blant Kulturrådets søknader og tildelinger
Kulturrådets porteføljeprosjekt, Kulturøkonomi, har som mål å blant annet bidra med kunnskap og analyse for å styrke norsk kunst og kultur på det globale markedet. Formålet med denne kartleggingen er å gi økt kunnskap om prosjektene der det er søkt tilskudd fra Kulturrådet til aktivitet som foregår utenfor Norge.
I løpet av ett år mottar Kulturrådet 11 000 søknader til Norsk kulturfond, Fond for lyd og bilde, samt Kreativ næring. Blant disse søknadene tildeles det ca. en milliard norske kroner fordelt på 3900 ulike kunst- og kulturprosjekter. En vesentlig andel av prosjektene det søkes tilskudd til oppgis å ha en internasjonal dimensjon, og i 2017 ble det tildelt omtrent 200 millioner kroner til prosjekter med denne betegnelsen.
Formål
Kulturrådet vil anskaffe en kartlegging som skal kategorisere ulike former for internasjonal aktivitet som omfattes av prosjektene der det er søkt tilskudd fra Kulturrådet. Kartleggingen skal videre gi en oversikt over den delen av prosjektene som har en næringsrettet aktivitet internasjonalt, samt gi innspill til hvordan videre markedspotensial kan vurderes. Kartleggingen innebærer en gjennomgang av innsendte søknader og rapporter som er lagret i Kulturrådets arkiv- og rapporteringssystem.
Kartleggingen vil også gi en analyse av et mindre utvalg prosjekter der blant annet følgende skal belyses:
- Hvordan internasjonal dimensjon i Kulturrådet vurderes og måles.
- I hvilken grad den internasjonale dimensjonen i prosjektene har et nærings- og/eller markedsfokus.
- Trender (arrangementstyper, land, tidspunkter e.l.) og om det er forskjell mellom de ulike kunstfeltene.
- Samarbeidspartnere (kunstnere, bransjeaktører, andre finansieringskilder o.l.)
- Hvordan nærings- og markedspotensialet til norsk kunst- og kultur kan forstås og vurderes.
- Relevante økonomiske aspekter
Leverandør
Det er Menon Economics som skal utføre oppdraget for Kulturrådet. Forventet levering er i april.
Menon Economics er et samfunnsøkonomisk og næringsøkonomisk senter for forskning og analyse med ca 50 ansatte. Menon arbeider i grenseflaten mellom næringsliv og politikk og har en stor portefølje av analyser og evalueringer av offentlige virkemidler rettet mot næringsutvikling og samspill mellom næring og samfunn. Menon har særlig tung kompetanse på empirisk analyse og kartlegging av ulike aktiviteter i økonomien, som innovasjon, internasjonalisering, kompetansebygging, mobilitet, miljøavtrykk, entreprenørskap og samarbeid/konkurranse. I staben på 50 personer har 15 vitenskapelig kompetanse på doktorgrads- eller høyere nivå og tyngedpunktet ligger på empiriske analyser. Menon Economics benyttes ofte av kunder som har behov for komplekse kvantitative analyser kombinert med mere rike/kvalitative beskrivelser av problemstillinger.