Søker forskere til ny satsing om kunst og kultur som velferdsgode
Lar ambisjonen om å gjøre kunst og kultur til et universelt velferdsgode seg realisere? Hvilke utfordringer møter velferdsstatens kulturpolitikk? Dette er noen av spørsmålene Kulturrådet ønsker svar på når to prosjektstillinger nå lyses ut.
– Vi inviterer både samfunnsvitere, humanister og forskere fra andre felt til å foreslå forskningsprosjekter de ønsker å gjennomføre, sier Jorunn Veiteberg, rådsmedlem og leder av Kulturrådets fagutvalg for forskning og utvikling.
Satsingen innleder en ny fase i Kulturrådets mangeårige forskningssatsing Kunst og sosiale fellesskap. Kandidater blir bedt om å levere en beskrivelse av sitt foreslåtte prosjekt sammen med søknaden. Bakgrunn, temaer og retningslinjer for prosjektbeskrivelsen er nærmere beskrevet i et eget notat om utlysningen.
Se stillingsannonse og send inn søknad
Kunst og kultur i velferdsstaten
Utvalget har pekt ut aktuelle temaer som de nye prosjektene skal knyttes til: «kunst og kultur som velferdsgode», «utfordringer for velferdsstatens kulturpolitikk» og «kunst og fellesskap i en ny tid».
– Å kunne utforme og gjennomføre sitt eget prosjekt i tilknytning til disse temaene, vil være en spennende mulighet for forskere på feltet, sier Veiteberg.
Satsingen skal føre til ny kunnskap om kulturpolitikkens ambisjoner og resultater. Den skal også kaste lys over hva som skjer når de sosiale, teknologiske og økonomiske betingelsene for velferdsstatens kulturpolitikk endres. Og som i tidligere faser av forskningsprogrammet, står spørsmålet om kunstens forhold til fellesskap sentralt: Hva skjer når kulturpolitikken vil bidra til å skape samhold, mens samtiden ofte preges av sosiale og kulturelle forskjeller og motsetninger?
Fakta: Kunst og sosiale fellesskap
- Forskningsprogrammet Kunst og sosiale fellesskap har gjennom to perioder (2018–2021 og 2021–2023) vært et samarbeid mellom Kulturrådet og Statens Kunstfond i Danmark. Programmet er forankret i en ambisjon om å synliggjøre den samfunnsmessige betydningen av et mangfoldig og tilgjengelig kunst- og kulturliv.
- At fellesskap ikke nødvendigvis handler om enighet og konsensus, er et gjennomgangstema i Kunstskapte fellesskap (2022), boken som sprang ut av forskningsprogrammets første periode. Gjennom tolv artikler undersøkte forskere fra ulike fag kunstens sosiale betydning og virkemåter i en nordisk kontekst.
- Forskningsprosjektene som presenteres i Kunstskapte fellesskap, ga først og fremst innblikk i hvordan felleskap kan utvikles og utfoldes innenfor konkrete kunstsammenhenger. I programmets andre periode, som avsluttes med en artikkelsamling våren 2024, løftes blikket i større grad mot fellesskap som forestilling og kulturell verdi. Å fremskaffe kunnskap om endringer og strid knyttet til fellesskap, og å utforske hvilke betydninger fellesskap som både begrep og fenomen har i kulturpolitikken og kulturlivet, har vært sentralt i denne andre fasen.