Det frivillige kulturvernet skal kartlegges
Kulturrådet styrker kunnskapen om frivillig kulturvernarbeid i Norge. Nå lyses det ut midler til en utredning om aktiviteter og aktører på feltet.
Klikk her for å gå til utlysningen
Kulturvernarbeid er å samle inn, dokumentere, ta vare på og formidle fortidens materielle objekter, for eksempel bygninger, fartøy og bruksgjenstander. Det er også å forvalte ulike former for immateriell kunnskap, som for eksempel håndverkstradisjoner og ulike folkeminner. Dette arbeidet utføres av en rekke aktører, både profesjonelle og frivillige. Museer, arkiver og biblioteker spiller en viktig rolle, men samtidig er det en omfattende aktivitet utenfor de etablerte institusjonene.
– Det frivillige kulturvernarbeidet utføres av både enkeltpersoner som arbeider på ideell basis, stiftelser, lag og foreninger, og aktører som driver næringsvirksomhet. Det er denne aktiviteten Kulturrådet nå ønsker mer kunnskap om, sier Sigurd Sandmo leder av faglig utvalg for kulturvern i Kulturrådet.
Mange av aktørene på dette området er organisert i Norges kulturvernforbund, en paraplyorganisasjon med over tjue medlemsorganisasjoner. Til sammen har disse over to hundre og tretti tusen medlemmer og rundt to tusen aktive lokallag.
– Svært mange mennesker er engasjert i frivillig kulturvernarbeid. Det nye kunnskapsprosjektet skal gi oss kunnskap om både motivasjon og selvforståelse blant deltagerne i kulturvernarbeidet, sier Sandmo.
I utlysningen spørres det blant annet om hvilke tema som engasjerer, hvilke utfordringer kulturvernarbeidet står overfor, hvordan arbeidet organiseres, og hvilken betydning digitale verktøy har.
Det er et mål at prosjektet skal bidra til å økt kunnskap om såkalt kulturvern nedenfra. Det skal belyse blant annet perspektiver på forholdet mellom frivillige og profesjonelle, og på forholdet mellom minoriteter og storsamfunn.
Grunnlag for fremtidig forskningssatsing
– Det har lenge vært etterlyst mer kunnskap om det frivillige kulturvernarbeidet, påpeker Jorunn Veiteberg, som er leder av Kulturrådets FoU-utvalg.
Tidligere har Kulturrådet blant annet bidratt til et prosjekt om kulturarvens betydning for samfunnet og et prosjekt om forskning i museer og arkiv.
– Disse prosjektene rettet seg mot institusjonene. Nå, derimot, skal det frivillige kulturvernarbeidet undersøkes. Prosjektet bidrar til at sektoren i sin helhet blir bedre kartlagt.
I tillegg til å kartlegge det frivillige kulturvernet, skal prosjektet gi en oversikt over foreliggende forskning og annen relevant kunnskap.
– Vi håper at prosjektet kan gi oss innspill og perspektiver til en mer omfattende, fremtidig forskningssatsing, sier Veiteberg.
Kunnskapsprosjektet er finansiert av midler fra både kulturvernavsetningen og forskningsavsetningen i kulturfondet. Den økonomiske rammen er kr 800 000.
Søknadsfrist i oktober
Det lyses ut midler til ett prosjekt. Både enkeltforskere og forskerteam inviteres til å søke. Søknadsfristen er 9. oktober 2019. Etter planen skal prosjektet ferdigstilles høsten 2020.