Slik påvirker koronakrisen EØS-midlenes kulturprogrammer
Som nasjonalt kontaktpunkt for EØS-midlene til kunst og kultur holder Kulturrådet tett kontakt med våre samarbeidspartnere i de åtte landene som har kulturprogrammer. Det gjelder Bulgaria, Latvia, Litauen, Polen, Portugal, Romania, Slovakia og Tsjekkia.
Effektene av koronakrisen merkes på tvers av landegrenser og uavhengig av sektorer. De åtte landene som er del av EØS-programmene, håndterer koronakrisen på ulik måte. I Tsjekkia, Polen, Litauen, Romania og Portugal hvor søknadsfristene var satt i nær fremtid, har fristene blitt forlenget. Landene har utsatt fristene både for å ta hensyn til søkerne i egne land og norske partnere.
Prosjektpartnere må finne nye måter å samarbeide på
Godt samarbeid mellom kulturaktører over landegrenser står fortsatt i sentrum for EØS-midlene. Ettersom reiser ikke vil være mulig en tid fremover, må man finne nye møtearenaer og arbeidsformer for å finne relevante prosjektpartnere. Man må tenke kreativt for å utvikle prosjektidéer og -søknader på tvers av landegrenser. Dette vil kreve nye tilnærminger til utforming av partnerskap, og Kulturrådet vil hjelpe norske partnerorganisasjoner for å få til dette.
Kultursektoren har en sårbar økonomi
Kultursektoren, og spesielt det frie feltet, er en utsatt sektor under koronakrisen. Også i Europa er kultursektoren preget av mange frilansere, frivillige organisasjoner, stiftelser og små bedrifter, ofte uten fast inntekt. I flere av Kulturrådets samarbeidsland finnes det få støtteordninger til det frie kunst- og kulturfeltet. Når inntektene fra publikum faller bort, blir disse aktørene enda mer sårbare.
Koronakrisen har tvunget kulturinstitusjoner og -arenaer i alle våre samarbeidsland til å stenge sine dører og avlyse arrangementer på uviss tid. Mange mennesker står uten arbeid og inntekt, og krisen har konsekvenser for hele den kulturelle verdikjeden – fra skapelse til produksjon, distribusjon, tilgang og deltakelse. Den totale effekten for europeisk kulturliv er fortsatt uklar.
Kulturrådet støtter de av våre samarbeidspartnere som har tatt beslutningen om å la utlysningene gå som planlagt, eventuelt med noe forlengelse. Det er viktig å holde hjulene i gang i kultursektoren slik at det finnes kulturtilbud og en levende sektor når vi har lagt koronakrisen bak oss.
Kulturrådet følger situasjonen i de ulike landene
Romania var det landet som først tildelte EØS-prosjektmidler for denne perioden, og det er der vi ser de største konsekvensene av koronakrisen på EØS-midlenes kulturprogrammer så langt. Her melder vår samarbeidspartner at det er vanskelig for kulturaktører å gjennomføre prosjektene som planlagt på grunn av den økonomiske situasjonen som følge av pandemien.
I likhet med Kulturrådet jobber samtlige av våre samarbeidspartnere i de ulike kulturprogrammene innen EØS-midlene fra sine hjemmekontorer. Kontakten opprettholdes digitalt gjennom videomøter og e-postkorrespondanse, som før koronapandemien. Kulturrådet følger situasjonen i tett samarbeid med våre partnere og det europeiske sekretariatet Financial Mechanism Office (FMO), og arbeider for å finne gode løsninger.