Ser nye grenser for utenforskap
– Digitaliseringen gjør at vi lever i separate bobler. Det skaper store forskjeller og forsterker polariseringen i samfunnet vårt, sier den prisbelønte dokumentarfilmskaperen Tonje Hessen Schei. Hun kommer til Kulturrådets årskonferanse 22. oktober.
Tonje Hessen Schei er en prisbelønnet dokumentarfilmskaper og regissør. Hun har jobbet med dokumentarfilmproduksjon siden 1996 og er kjent for dokumentarene Drone (2014), Play Again (2010) og Independent Intervention (2006). Drone vant både Amanda og Gullruten for beste dokumentar, i tillegg til en rekke andre utmerkelser.
Meld deg på årskonferansen her
Felles for Hessen Scheis filmer er at de tar for seg forholdet mellom mennesker og teknologi. Filmene er vist i over 100 land og brukes på skoler og universiteter verden over. Hennes nyeste film, iHuman, har verdenspremiere på en stor internasjonal festival i november, og kommer på kino i Norge tidlig 2020.
Avhengige av teknologi
– Vi er fullstendig avhengige av teknologi. Telefoner og dataskjermer er en del av vår identitet og styrer det meste av tiden vår. Jeg er opptatt av hvordan vi lever i separate bobler, noe som skaper store forskjeller og forsterker polarisering i samfunnet vårt, sier Hessen Schei.
– Vi lever i et system med total overvåkning, der personvern er brutt ned og algoritmer som bestemmer hva slags informasjon vi får om hva som skjer i verden. Det gjør at vi står ovenfor helt nye grenser for utenforskap, som jeg mener det er viktig at vi tar tak i.
Vil engasjere medmenneskeligheten
Utenforskap i den digitale verden er noe som opptar henne, og i iHuman tar hun for seg det hun kaller en «ny verdensorden», der vi som forbrukere styres av algoritmene til de store teknologigigantene. Også i hennes øvrige filmer har hun ønsket å gi en stemme til de som ikke blir hørt. I Independent Intervention forteller hun historien til de uavhengige journalistene som jobbet på bakken i Irak. I Drone forteller hun historiene til dronepilotene og ofrene for droneangrep i Waziristan i Pakistan.
– Ved å fortelle historier som vanligvis blir fortiet, eller som ikke når ut i massemedia, håper jeg å påvirke utenforskap og bryte ned grenser mellom oss og "de andre", sier Hessen Schei. – Filmene mine tar ofte opp menneskerettigheter, sosiale ulikheter og maktmisbruk, temaer som jeg håper engasjerer medmenneskeligheten vår.
Sterk lidenskap i filmene
På Kulturrådets årskonferanse i Trondheim 22. oktober skal hun snakke om dokumentar som verktøy for sosial endring. Hun sier selv at det ligger en sterk lidenskap bak filmene hennes, og at hun håper dokumentarene kan være med på å bygge opp fellesskap.
– Kunst bryter grenser, skaper nye perspektiver og åpner for et nytt felleskap utenfor systemene og virkelighetene vi lever i, sier hun. – Det er enormt mye kraft og makt i dette, som gir håp og mening for meg. Med kunst kan vi forandre verden. Rett og slett.