Dette er årets bidragsytere
Se hvem som er med i programmet under årskonferansen 2019.
Åpning
Her finner du oversikt over det fullstendige programmet.
Iman Meskini
Iman Meskini skal være konferansier under årskonferansen. Hun er en av de mest fremtredende unge, muslimske stemmene i Norge. Meskini er oppvokst i Oppegård og Ski med norsk mor og tunisisk far og er nok best kjent som Sana i suksess-serien SKAM, hvor hun hadde hovedrollen i fjerde og siste sesong. Iman Meskini har fått mye ros for sin åpenhet om religion og hijab. I 2018 ga hun også ut boken #Minhistorieminmening - 313 stemmer om hijab. Boken tok utgangspunkt i en instagram-post Meskini la ut der hun spurte sine følgere hva de mente om bruken av hijab. Spørsmålene fikk mange hundre svar, og tråden sier mye om unge muslimers syn på seg selv og sin plass i det moderne samfunnet.
Les vårt intervju med Iman Meskini her
Bendik Giske
Bendik Giske åpner årskonferansen med et kunstnerisk innslag. Han er saksofonist og performance-artist og er utdannet ved jazzlinja i Trondheim, musikkonservatoriet i København og Musikkhøgskolen i Oslo. I dag holder han til i Berlin og har de siste årene arbeidet i grenselandet mellom klubb- og queerkultur, samtidskunst, performance og musikk. I hans særegne musikalske uttrykk kombinerer han klubb-musikk og frijazz. Han ga ut sitt debutalbum Surrender tidligere i år. Tidligere har Giske blant annet vært tilknyttet trioen Listen, samarbeidet tett med pop/performance-fenomenet Nils Bech på plate og live samt skrevet og produsert musikk for scene-, performance- og bildekunst.
Del 1: #minhistorie
Bjørn Hatterud
Bjørn Hatterud er forfatter, kritiker, musiker og kurator. Hatterud er funksjonshemmet og homofil og kommer fra ei lita bygd som heter Veldre, nord for Brumunddal. Han har sin utdannelse fra UiO og er i sitt arbeid særlig opptatt av motsetningsparene høy-/lavkultur, konformitet/motstand og normalitet/avvik. Musikken, utstillingene han har kuratert og tekstene han skriver handler ofte om å løfte fram det som er annerledes, avvikende, smalt, sært eller stigmatisert. Han er aktuell med den selvbiografiske essaysamlingen Mot normalt.
Les vårt intervju med Bjørn Hatterud her
Deise Faria Nunes
Deise Faria Nunes er skribent, teaterkritiker, danser, dramaturg, produsent og lærer. Hun har mastergrad i teatervitenskap fra UiO og er nå stipendiat ved Universitetet i Agder. Fra 2016 til 2018 var hun medlem i faglig utvalg for teater i Kulturrådet og er frem til 2020 rådsmedlem i Norsk barnebokinstitutt.
Del 2: Hva er utenforskap?
Aksel Tjora
Aksel Tjora er professor i sosiologi ved NTNU i Trondheim og leder av arbeidsfellesskapet Sosiologisk poliklinikk. Han er utdannet sivilingeniør (datateknikk og industriell økonomi) fra NTH i 1991, jobbet deretter med systemutvikling i Teledirektoratets IT-avdeling på Økern, men han dro senere tilbake til Trondheim og tok hovedfag og doktorgrad i sosiologi, og ser på seg selv som sosiolog i dag. Tjora er opptatt av sosial interaksjon og fellesskap, og studerer dette i organisasjoner, i offentlige rom og i den digitale verden. Han står bak mer enn 20 bøker og et 60-talls vitenskapelige artikler/kapitler. Tjoras viktigste bok er Hva er fellesskap.
Kaveh Rashidi
Kaveh Rashidi er lege, forfatter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Han er også styremedlem i Amathea og i faggruppen for medisinsk uforklarlige plager i Legeforeningen. Han spesialiserer seg i allmennmedisin med grenspesialisering i psykiatri. Rashidi er en aktiv samfunnsdebattant med jevnlige opptredener i aviser, radio/podkasts og ikke minst live på scenen. Han er kanskje mest kjent som lege på TV2-programmet Helsekontrollen, og som forfatter av boka Manus om Anus sammen med Jonas Kinge Bergland. Hans neste bok Kanskje du er frisk er forventet å bli utgitt våren 2020.
Les vårt intervju med Kaveh Rashidi her
Fanny Duckert
Fanny Duckert har i lang tid vært en av de mest profilerte professorene ved Universitetet i Oslo, og avsluttet en 26 år lang UiO-karriere i fjor. I tillegg til å være professor i psykologi er hun klinisk spesialist, organisasjonspsykolog og ekspert på tverrkulturell psykologi. I løpet av UiO-karrieren har hun rukket både å være instituttleder ved Psykologisk institutt og dekan på Samfunnsvitenskapelig fakultet, sammen med flere styrelederverv. I like mange år har hun arbeidet med rusforskning og behandling, og med det forvaltet en viktig rolle som forsker, foreleser og debattant. Alkoholreduksjonskursene hennes har blitt en institusjon og dannet modell for tidlig forebygging av alkoholproblemer.
Les vårt intervju med Fanny Duckert her
Thomas Michael Walle
Thomas Michael Walle (f. 1970) er sosialantropolog og har en doktorgrad fra Universitetet i Oslo. Han har forsket på bl.a. maskulinitet og etnisitet, og har de sisteårene skrevet mye om mangfold, inkludering og annetgjøring i museene. Han var medlem av det regjeringsoppnevnte Likestillingsutvalget (2010-2012) og er styremedlem i foreningen Balansekunst som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv. Han jobber i dag som seniorrådgiver ved Musea i Sogn og Fjordane, en konsolidering av 13 ulike museer i fylket.
Les vårt intervju med Thomas Michael Walle her.
Trine Skei Grande
Trine Skei Grande er kulturminister, og la i fjor frem meldingen Kulturens kraft der hun skisserer ni mål for norsk kulturpolitikk. I målene pekes det blant annet på behovet for at kulturlivet skal bygge fellesskap, representere befolkningen, være tilgjengelig for alle og ivareta minoriteter. Skei Grande har vært leder i Venstre siden 2010, stortingsrepresentant siden 2001, og har tidligere vært skole- og kulturbyråd i Oslo.
Del 3: Can Art Make The World Great Again?
Daniel Mariblanca
Daniel Mariblanca er en danser og koreograf fra Barcelona. Han beskriver seg selv som transseksuell med flytende kjønnsidentitet. Mariblanca startet allerede som 17-åring å studere dans og har sin utdannelse bl.a. fra Institut del Theatre de Barcelona. I dag er han tilknyttet kompaniene Carte Blanche og BIT Teatergarasjen hvor han har utviklet samproduksjonen 71 Bodies 1 Dance. Forestillingen er tredelt, og forteller historiene til 71 transpersoner gjennom bilder, film og en 71 minutter lang koreografi med Mariblanca selv. Forestillingen hadde premiere i mars 2019. Daniel Mariblanca fikk i år prisen for årets kunstner i Bergen.
Les vårt intervju med Daniel Mariblanca her
Danby Choi
Danby Choi er sjefredaktør og ansvarlig utgiver av kunsttidskriftet Subjekt, som han selv startet i 2012. Choi har bachelor i journalistikk fra OsloMet og har bred erfaring som journalist, spaltist og kritiker i blant annet NRK P3, Dagbladet, Aftenposten, Natt&Dag og Smug. Han har også jobbet som kommunikasjonsansvarlig i Oslo World Music Festival, grafisk designer for Hovefestivalen, pressemedarbeider i by:Larm og er daglig leder for medieproduksjonsselskapet Perfektum Partisipp, utgiveren av Subjekt.
Les vårt intervju med Danby Choi her
Fu Kuen Tang
Fu Kuen Tang er kurator av Taipei Arts Festival, som er organisert av Taipei Performing Arts Center. Han har vært selvstendig dramaturg, kurator og produsent innen moderne scene- og visuell kunst i Europa og Asia. Han kommer opprinnelig fra Singapore, og kuraterte Singapores paviljong på den 53. Veneziabiennalen. I tillegg har han jobbet blant annet med Singapore Arts Festival, Indonesian Dance Festival og In-Transit Festival i Berlin. Han har også jobbet med immateriell kulturarv i UNESCO og SEANO-SPAPFA i Bangkok.
Emma Wolukau-Wanambwa
Emma Wolukau-Wanambwa er født i Glasgow og har studert litteraturvitenskap og kunst i Cambridge og London. Wolukau-Wanambwa er tidligere deltaker i LUX Associate Artist Program og forsker ved Jan van Eyck Academie. For tiden innehar Wolukau-Wanambwa et stipendiat i kunst ved Universitetet i Bergen. Wolukau-Wanambwa arbeider innenfor et bredt spekter av medier, formater og kontekster, og denne høsten er hun aktuell med utstillingen Actually, the Dead Are Not Dead, som en del av Bergen Assembly 2019. Prosjektet Oi! er utviklet i nært samarbeid med et bredt spekter av kunstnere, akademikere, forfattere og studenter, samfunnsaktivister og medlemmer av publikum, og forsøker å gi en kollektiv undersøkelse av sammenhenger, resonanser, motstander og mulige transformasjonssteder som eksisterer eller kan bli muliggjort i hverdagen i Bergen by. Emma Wolukau-Wanambwa bor og jobber i London og Bergen.
Hinda Sheikh Ibrahim Farah
Hinda Sheikh Ibrahim Farah er født i Mogadishu i Somalia og oppvokst i Italia og Norge. Hun er en av skaperne av kunstprosjektet «Oi!» for Bergen Assembly 2019. Hennes ønsker å bruke kreativitet og innovasjon for å løse klimautfordringer, sosiale og samfunnsmessige problemer, og bidra til en mer inkluderende og bærekraftig verden. Hun er opprinnelig apotektekniker fra videregående, men studerer for tiden kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling på Høyskolen Kristiania.
Sheila Feruzi Kassim
Sheila Feruzi Kassim er født i Bergen og oppvokst i Norge og Tanzania. Hun jobber som filmfotograf og produsent, og er med-grunder og leder for kreativmedia-selskapet Vuma Projects & Studio. Kassim jobber for å bidra til mer mangfold og inkludering, og å fremme unge med flerkulturell bakgrunn gjennom sitt virke, og har blant annet iverksatt et kulturtreffprosjekt med utgangspunkt i selskapet Vuma. Kassim har også vært tilknyttet andre prosjekter, og er blant skaperne av kunstprosjektet «Oi!», som er med i Bergen Assembly 2019.
Tonje Hessen Schei
Tonje Hessen Schei er en prisbelønnet regissør. Hun har jobbet med dokumentarfilm siden 1996 og er kjent for dokumentarene Drone (2014), Play Again (2010) og Independent Intervention (2006). Filmene er vist i over 100 land og brukes på skoler og universiteter verden over. Drone vant både Amanda og Gullrute for beste dokumentar, i tillegg til priser på filmfestivalene i Tromsø og Bergen, og en rekke internasjonale utmerkelser. Hennes siste film er iHuman, som handler om kunstig intelligens, maktstrukturer og sosial kontroll.
Les vårt intervju med Tonje Hessen Schei her
Kari Steen-Johnsen
Kari Steen-Johnsen er sosiolog og forskningsleder for gruppa Politikk, demokrati og sivilsamfunn ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo. Hennes interesser inkluderer temaer som politisk mobilisering og deltagelse, offentlig debatt og ytringsfrihet, med vekt på konsekvenser av digitalisering og fremvekst av sosiale medier. Hun har også forsket på hvordan terrorangrep og frykt for terror påvirker tillit og politiske holdninger i ulike land. For øyeblikket er Steen-Johnsen engasjert i tre store prosjekter; ett om digitaliseringens konsekvenser for mediepolitikk og mediebruk, ett om politikeres kommunikasjonsmakt gjennom sosiale medier og ett om hvordan høyreradikalisme og høyreekstremisme på nett påvirker de nordiske samfunnene.
Anki Gerhardsen
Anki Gerhardsen er frilansjournalist og kritiker, bosatt i Bodø. Hun har også markert seg som samfunnsdebattant og mediekritisk spaltist i Aftenposten. Gerhardsen har studert teater ved NTNU, og har også sin master i kunstkritikk derfra. Hun har vært lektor i journalistikk ved Nord universitet, og leder nå en kunnskapssatsing for norske og russiske journalister i regi av Barents Press. Hun sitter for tiden i et utvalg nedsatt av Norsk Presseforbund som skal gjennomgå medienes omgang med kilder og se om det er behov for å endre Vær Varsom-plakaten. På årskonferansen bidrar hun med et videoinnlegg.
Anne Hilde Neset
Anne Hilde Neset er direktør ved Kunstnernes Hus i Oslo. Hun har ledererfaring i Norge og Storbritannia i både kunst og musikkfeltet samt arbeidet som skribent, foreleser og redaktør. Hun var kunstnerisk leder ved organisasjonen nyMusikk før hun tok over Kunstnernes Hus. I London har hun mange års erfaring som direktør og medredaktør for det internasjonale tidsskriftet The Wire i London. Hun grunnla samtidskunstorganisasjonen Electra og initierte kuratoriske samarbeid med institusjoner som Tate Modern, Barbican Centre og South London Gallery, laget internasjonale utstillings og performance turneer og arbeidet med en rekke internasjonale kunstnere. Neset har forelest ved flere universitet og institusjoner deriblant MIT, Kunstakademiet i Oslo og London University of the Arts, samt utarbeidet og undervist flere kurs ved Tate Modern. Hun har vært redaktør og bidragsyter for en rekke kataloger og bøker om kunst og musikk, programleder for BBC Radio i over ti år og har sittet i flere styrer i London og Norge.
Del 4: En ny kulturpolitikk
Steven Loft
Steven Loft er direktør for urfolksprogrammet ved Canada Council for the Arts. Loft er mohawk med jødisk avstamming. Han er kurator, stipendiat, skribent og mediekunstner, og har kuratert utstillinger både over hele Canada og internasjonalt. Han er gjesteforsker ved Ryerson University i Toronto og har jobbet med urfolk-kunst ved Nasjonalgalleriet i Canada, vært direktør ved Urban Shaman Gallery og leder av Native Indian/Inuit Photographers Association. Loft har også vært medredaktør for bøkene «Transference, Technology: Tradiiton: Aboriginal Media and New Media Arts» og «Coded Territories: Indigenous Pathways in New Media».
Sandra Márjá West
Sandra Márjá West er en norsk-samisk politiker. Hun ble i 2013 valgt inn som sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund (NSR) i Gáisi valgkrets, og gjenvalgt i 2017. Fra 2018 har hun vært festivalsjef for den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riđđu. Sandra har Bachelor i Russlandsstudier fra Universitetet i Tromsø og er ellers utdannet duojár (utøver av samisk håndverk) og gullsmed. Hun har tidligere bl.a. vært prosjektleder for Indigenous Youth Gathering (IYG) ved Riddu Riđđu, og var i perioden 2012-2013 også en av tre samiske veivisere ved Samisk høgskole.
Jérémie McGowan
Jérémie McGowan er direktør for Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, en stilling han har hatt siden 2016. Han kommer opprinnelig fra Wilmington i North Carolina i USA, og har en doktorgrad i kunsthistorie og kunstteori fra University of Edinburgh. Han har stilt ut egne verker i Skottland, Finland og USA, og har tidligere vært førsteamanuensis ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han har også vært seniorkurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Kristin Danielsen
Kristin Danielsen er direktør for Kulturrådet. Hun er utdannet danser og har en master i kulturledelse fra City University London. Hun har tidligere vært biblioteksjef ved Deichman, leder av Black Box, daglig leder i Ny musikk, partner i Danielsen Kroepelien Arts Management AS, og direktør i MIC Norsk musikkinformasjon. Hun overtok som direktør for Kulturrådet i 2016.
Tone Hansen
Tone Hansen er rådsleder i Norsk kulturråd og direktør ved Henie Onstad Kunstsenter. Hun er født i Kirkenes og oppvokst i Klæbu, og har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo. Hun har også vært stipendiat ved Kunstakademiet og konstituert styreleder av Unge Kunstneres Samfund, og var kurator ved Henie Onstad før hun tok over som direktør. Hun har vært rådsleder siden 2016.
Kunstprosjekter
Preus museum - TID, STED, ROM
TID, STED, ROM er et treårig prosjekt som gjennom delprosjekt, workshops og seminarer skal resultere i en metodeveiledning for outreach-arbeid. Veiledningen skal øke museer og andre kulturinstitusjoners bevissthet rundt sitt samfunnsansvar og bidra til synliggjøring av utsatte samfunnsgrupper. Prosjektet tar utgangspunkt i fotografiet som et demokratisk verktøy som kan danne grunnlag for dialog og selvrefleksjon. Ambisjonen er at prosjektet på sikt skal være med på å senke terskelen for å gi slipp på definisjonsmakten, og vil således bli et viktig verktøy for hvordan man kan arbeide med fotografi på en ny og samtidsrettet måte.
Ved å gi mennesker som tradisjonelt har vært offer for andres blikk muligheten til å utrykke seg gjennom fotografi, gir man dem definisjonsmakten over hvordan de fremstilles. Dette innebærer noe nytt. Deltakerne ser seg selv i et nytt perspektiv og får et rom for å bli hørt og sett noe som gjør at de blir deltakende samfunnsaktører. Publikum får øynene opp for mennesker de tidligere kanskje har hatt vanskelig for å identifisere seg med og vil på denne måten få et nytt blikk på samfunnet de lever i. Men, det innebærer også noe nytt for kulturinstitusjoners samlinger som plutselig kan reflektere et større mangfold av perspektiv og virkeligheter som gjenspeiler samfunnet på en ny og mer helhetlig måte.
I prosjektets første fase har Preus museum holdt fem workshops i norske fengsler i samarbeid med Tina Enghoff og Kamille Nygård og bildene som vises under Kulturrådets årskonferanse er fra workshopen i Berg fengsel der de innsatte fritt har fortalt om sin egen virkelighet.
Prosjektet er en del av Kulturrådets utviklingsprogram for museenes samfunnsrolle.
Alt Går Bra - Den norske idealstaten
Hvilket samfunn ønsker vi oss?
I to år har kunstnergruppen Alt Går Bra reist rundt i hele landet og stilt dette spørsmålet. Nå er turen kommet til Kulturrådets årskonferanse, hvor deltakerne inviteres til å delta i prosjektet Den norske idealstaten.
Målet med Den norske idealstaten er å bygge bro mellom kunstinstitusjonene og de delene av befolkningen som faller utenfor institusjonenes nedslagsfelt og tilby dem en inngang til samtidskunsten gjennom dialog om deres egne tanker og ideer om samfunnet. Med utgangspunkt i samtaler med deltakere på forskjellige arenaner, skaper kunstnerne kunstverk i form av faner og våpenskjold for deltagernes idealstat. En utstilling med disse illustrasjonene vil ferdigstilles og turnere landet rundt i 2020.
Den norske idealstaten er støttet av KORO/URO, Norsk Kulturråd, Hordaland Fylkeskommune, Bergen Kommune, Billedkunstnernes Vederlagsfond og Fritt Ord.
Alt Går Bra ble etablert i 2015 og er basert i Bergen og Paris.