– Jeg har en forpliktelse til å reflektere over min egen privilegerte posisjon
– Alle kan ha erfaringer med å stå utenfor et fellesskap. Men det er når utenforskap blir knyttet til en gruppetilhørighet at det utgjør en reell samfunnsutfordring som krever politiske tiltak og strukturelle endringer, sier sosialantropolog Thomas Michael Walle. Han kommer til Kulturrådets årskonferanse.
Thomas Michael Walle (f. 1970) er sosialantropolog og jobber som seniorrådgiver ved Musea i Sogn og Fjordane. Han har forsket på bl.a. maskulinitet og etnisitet, og har i de senere årene skrevet mye om mangfold, inkludering og annetgjøring i museene. Han var medlem av det regjeringsoppnevnte Likestillingsutvalget (2010-2012) og er styremedlem i foreningen Balansekunst som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.
– Rent språklig peker utenforskap på å stå utenfor noe, gjerne med negative konnotasjoner om å holdes utenfor et fellesskap, sier Walle. – Men det er også mulig å lese utenforskap som en mer aktiv posisjon der man selv velger å stille seg utenfor de etablerte rammene. Eller der personer som opplever å være ekskludert søker sammen basert på felles erfaringer.
Leder panelsamtale
På Kulturrådets årskonferanse i Trondheim 22. oktober skal han lede en panelsamtale med psykolog Fanny Duckert og lege og skribent Kaveh Rashidi. I forkant av samtalen skal sosiolog Aksel Tjora holde et innlegg om det å stå utenfor fellesskapet.
Meld deg på årskonferansen her
– Alle kan ha erfaringer med å stå utenfor et fellesskap. Men jeg er opptatt av at vi ikke må individualisere utenforskap som tema. Det er når utenforskap blir knyttet til en gruppetilhørighet at det utgjør en reell samfunnsutfordring som krever politiske tiltak og strukturelle endringer, sier Walle.
– Samtidig som vi retter oppmerksomhet mot de som opplever å holdes på utsiden, må vi fokusere sterkere på strukturene som ekskluderer. I alt for liten grad snakker vi om de av oss som er privilegerte, og igjen er det viktig at vi ser privilegier i sammenheng med tilhørighet til samfunnsgrupper og kategorier, ikke som noe individuelt, sier han.
Forpliktet til å reflektere over egen posisjon
I likhet med mange andre har også Walle opplevd følelsen av å stå utenfor et fellesskap. Men ikke som følge av å tilhøre en gruppe som blir diskriminert, forteller han.
– Jeg mener jeg har en forpliktelse til å reflektere over min egen privilegerte posisjon, der mitt kjønn og min sosiale og kulturelle bakgrunn har gitt meg muligheter som ikke alle har, sier Walle, som selv har en pakistansk far. – Jeg har også reflektert mye over at jeg er privilegert som aksepteres som «etnisk norsk», når andre som har vokst opp med én forelder med utenlandsk bakgrunn ikke gjør det.
Walle mener kunst og kultur både kan gjenspeile samfunnets verdier og bidra til å endre dem.
Kunst- og kulturfeltet har synlige rollemodeller og forbilder, som kan ha virkning langt utover den institusjonen og det feltet de virker innenfor, sier Walle. – Samtidig skal vi være veldig oppmerksomme på at det å få en scene eller arena å uttrykke seg på, ikke er en garanti for at kunst- og kulturfeltets maktstrukturer endres. I noen tilfeller er det tvert om, der tiltak og programmer for å inkludere marginaliserte grupper bidrar til å stadfeste den annerledesheten og det utenforskapet som vi vil til livs.