Om søknadsrunden
Det er behandlet 23 søknader i denne runden, med en samlet søknadssum på om lag 6,5 millioner kroner. Søknadene kommer fra arenaer og aktører i 9 fylker, fra Finnmark i nord til Vest-Agder i sør. 10 er fra arenaer i det visuelle kunstfeltet og 7 er fra scenekunstarenaer, mens de øvrige fordeler seg med 3 søknader fra arenaer med en tverrfaglig profil, 2 fra musikkfeltet og 1 fra en litteraturarena.
Det søkes om støtte til gjesteopphold for både kuratorer, kunstnere og kunstnergrupper fra inn- og utland. Kvaliteten på søknadene er gjennomgående svært høy, og det er tildelt støtte til hele 15 prosjekter, noe som tilsvarer en tildelingsprosent på over 60 i denne enkelte behandlingsrunden. Alle tilskudd er øremerket kostnader til honorar, reise og opphold for inviterte kunstnere/kuratorer.
Kulturrådet har i sin vurdering av søknadene lagt overordnet vekt på kunst- og kulturfaglig kvalitet og profesjonalitet i prosjektene. Sentralt i vurderingen står faglig begrunnelse og behov for omsøkte gjesteopphold, samt prosjektenes betydning for arenaenes arbeid og virksomhet på lengre sikt. Prosjektene som er prioritert anses å være utviklingstiltak, der arenaene tydelig har formulert formål for og ønskede effekter av gjesteoppholdet. Dette kan for eksempel omhandle hvordan de inviterte kunstnerne og kuratorene skal bidra til utvidelse av virksomhet, å nå nye publikumsgrupper, å etablere nye strategier for programmering, produksjon og/eller formidling, utvikling av nytt programinnhold, ny praksis, nye faglige nettverk, kompetanseheving og profesjonalisering mv.
Prosjekter som omhandler rene produksjonsopphold for kunstnere, drift av faste gjestekunstnerordninger eller gjennomføring av et allerede utviklet program er ikke prioritert, da dette vurderes å falle utenfor ordningens formål.
Festivaler og flerårige prosjekter
Flere av søknadene, til sammen 9 stykker, er knyttet til utviklingsprosjekter ved festivaler på ulike steder i landet. De fleste festivalene begrunner disse prosjektene i en langsiktig styrking av programarbeidet og/eller utvikling av nye strategier og ny virksomhet. Flere av gjesteoppholdsprosjektene strekker seg over flere år, og involverer ulike grupper av kunstnere og kuratorer fra både inn- og utland. Til sammen 7 festivaler er tildelt støtte til slike gjesteopphold.
Et eksempel er DansiT i Trondheim, som mottar treårig støtte til gjesteopphold for ulike gjestekunstnere i forbindelse med Multiplié dansefestival. Gjesteoppholdene er knyttet til kunstneriske utviklingsprosjekter i forkant av festivalgjennomføringene, der hvert prosjekt har ulik tematikk, ulike samarbeidspartnere lokalt og er rettet mot ulike målgrupper: I 2019 dansefilmprosjekt med Fieldworks (Avdal/Shinozaki) (BE), i 2020 hiphop-prosjekt med ILL-Abilities (CA), i 2021 idrettsprosjekt med W A U H A U S (FI). Formålet er bl.a. å utvide det kunstneriske arbeidet med festivalen i nye retninger, og nå nye publikumsgrupper. Det er også et mål at prosjektene skal bidra til utvikling i dansefeltet i regionen.
Internasjonal utveksling og samarbeid
Mer enn halvparten av søknadene, 13 av 23 søknader, involverer samarbeid mellom internasjonale kunstnere/kuratorer og arenaer i Norge. Arenaene har invitert gjestekunstnere/gjestekuratorer som er basert i land som Sør-Korea, Canada, Sverige, Danmark, Finland, India, Grønland, USA, Tyskland, Brasil, Russland, Frankrike, Israel, Belgia og Australia. I lys av ordningens formål om å stimulere til økt internasjonalt samarbeid og utveksling ved kunst- og kulturarenaer i Norge har Kulturrådet tildelt tilskudd til totalt 9 slike prosjekter.
Ett av disse er Arctic Culture Lab i Kjøllefjord i Finnmark, som mottar støtte til å invitere fire gjestekuratorer fra de arktiske landene til et gjesteopphold i mars 2019: Pipaluk Lind (Grønland), Laakkuluk Williamson Bathory (Nunavut/Canada), Julie Decker (Alaska/Canada) og Zhanna Guzenko (Murmansk/Russland). Gjennom å tematisere nåtidige utfordringer i kystsamfunnene i Arktis skal gjestekuratorene bl.a. diskutere og utforske nye kunstneriske tilnærminger og formidlingskonsepter, og bidra til å utvikle programinnhold for ulike lokale formidlingsaktiviteter. Prosjektet involverer også samarbeid med ungdom i lokalsamfunnet og samiske institusjoner i regionen.
Barn og unge
I de to foregående søknadsrundene til denne ordningen satte Kulturrådet av øremerkede midler til prosjekter som skulle tilføre kompetanse og innhold til arenaer i deres arbeid rettet mot et ungt publikum. Det ble i disse rundene (5. september 2017 og 2. mars 2018) delt ut om lag kr 2,4 millioner kroner til 10 gjesteoppholdsprosjekter som bidrar til å skape programinnhold og utvikle profesjonelle kunstprosjekter for barn og unge i Norge.
I denne runden omhandler 7 av i alt 23 behandlede søknader prosjekter rettet mot målgruppen barn og unge, med en samlet søknadssum på nærmere 2,5 millioner kroner. Dette er noe lavere i forhold til de to søknadsrundene der satsingen har vært aktiv. Det er gitt støtte til 4 av prosjektene, med en samlet bevilgningssum på kr 1 100 000.
Blant annet mottar Stavanger kunsthall støtte til å videreføre prosjektet Mobilizing Citizenship i 2019. Prosjektet er rettet mot ungdom i alderen 12-16 år, som inviteres med som innholdsskapere i et program utviklet av gjestekurator Kristina Ketola Bore, der de skal møte og samarbeid med flere gjestekunstnere gjennom en serie workshops. Prosjektet fokuserer bl.a. på undersøkelser av samarbeid, hva det betyr og hvordan ulike samarbeidsmodeller mellom kunstner, ungdom, kurator og institusjon kan fungere.
Etablering av ordningen som fast tilskuddsordning under Norsk kulturfond fra 2019
Gjesteoppholdsstøtten har i perioden 2014-2018 vært en forsøksordning under Norsk kulturfond. Evalueringen fra 2016 peker på at ordningen i all hovedsak virker etter formålene, og fremhever den bl.a. som et viktig virkemiddel og insentiv i Kulturrådets arbeid med å utvikle vitale kunst- og kulturarenaer i Norge. Kulturrådets erfaringer i arbeidet med ordningen er positive, og etter nesten fem virkeår vurderer man at ordningen fungerer godt. Den er ikke en stor tilskuddsordning hva angår søknadsmengde, men kvaliteten på søknadene er høy, og har økt vesentlig i 2017 og 2018. Rådet vedtok i møte 12. og 13. desember 2018 å etablere gjesteoppholdsstøtten som en fast tilskuddsordning under Norsk kulturfond fra og med 2019. Søknadsfrister i 2019 vil bli 5. mars og 3. september.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 23
Søknadssum: kr 6 509 190
Antall tildelinger: 15
Tildelingssum: kr 3 382 150
Prosess:
-
Søknadsfrist: 4.9.2018 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 12.11.2018
-
Vedtak i rådet: 12. - 13.12.2018
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|