Om søknadsrunden
Kulturrådet har i denne søknadsrunden bevilget om lag 2,8 millioner kroner til 13 gjesteoppholdsprosjekter på ulike steder i landet. I alt er 26 søknader om tilskudd til gjesteopphold behandlet, med et samlet søknadsbeløp på ca. 5,9 millioner kroner.
Søknadsrunden i sin helhet vurderes som god, med en rekke sterke søknader fra både etablerte aktører og helt nye søkere. Søknadene kommer fra alle landets fylker. De aller fleste som søker er arenaer som definerer seg eller sitt prosjekt som tverrfaglig, eller arenaer i det visuelle kunstfeltet.
Mer enn halvparten av søknadene har en internasjonal profil, enten i form av at inviterte internasjonale gjester, eller at prosjektet er del av og/eller har tilgang på et internasjonalt nettverk, har internasjonale samarbeidspartnere eller liknende.
De prioriterte prosjektene spenner fra kuraterings- og programutviklingssamarbeid til arbeid med utvikling av nye praksiser, metoder og internasjonal nettverks- og kompetanseutveksling. Halvparten av de omsøkte prosjektene er tildelt tilskudd.
Nye og kunstnerstyrte arenaer
Flere av søkerne til ordningen er kunstnerstyrte arenaer på ulike steder i landet, og flere av disse er prioritert for tilskudd. Et eksempel er aerial, en relativt ny arena med fokus på ikke-materiell, relasjonell og sosialt engasjert kunstnerisk praksis i Bergen. De er tildelt tilskudd til å invitere flere gjestekunstnere som skal bidra til å styrke og utvikle programinnhold, formidlingsvirksomhet, kunstproduksjon og nettverks- og kompetanseutveksling i 2023. Det er også gitt tilskudd til et gjestekunstneropphold for kunstner, tømrer og brefører Steinar Laumann ved Lavangsnes Wunderkammer i Salangen. Laumann skal under oppholdet kombinere egen kunstnerisk produksjon med utviklingsarbeid knyttet til rammer, struktur og praksis for produksjon, evaluering og formidling av kunst og omgivende infrastruktur ved arenaen.
Samisk satsing
De største tilskuddene i denne runden går til to samiske arenaer. MAÐÐI er en ny og tverrfaglig kunstarena i Tromsø med en samisk profil og en arktisk samarbeidshorisont. Arenaen er tildelt et toårlig tilskudd i perioden 2023-2024 for å invitere inn fire internasjonale gjestekunstnere per år, som bl.a. skal utvikle og være bidragsytere i arenaens tverrkunstneriske program. Stiftelsen Lásságámmi i Skibotn, som forvalter den fysiske, kulturelle og åndelige arven etter Nils-Aslak Valkeapää – Áillohaš, er tildelt toårig tilskudd til gjesteprodusent Eirin Hammari i 2023 og 2024.
Hammari skal arbeide med å videreutvikle et kunstnerisk konsept for programarbeid- og innhold, «The Vuogas Way», fra pilotprosjekt til metode for tverrkulturelle produksjoner, og bidra til både kompetanseheving og videreutvikling ved arenaen.
Samarbeid mellom institusjoner og aktører i det frie feltet
Fordi tilskudd fra ordningen i sin helhet går til å honorere kunstnere, kuratorer eller andre fagpersoner utenfor institusjonen eller arenaen som søker tilskudd, kan gjesteoppholdsstøtten fungere som et verktøy som kan utnytte synergier i spennet mellom institusjoner og det frie feltet, og gi institusjoner mulighet til utvikling gjennom å knytte til seg ekstern kompetanse i kortere eller lengre perioder. I denne runden er fire søknader fra aktører med fast årlig statstilskudd tildelt tilskudd.
En av disse er ROM for kunst og arkitektur i Oslo, som er tildelt tilskudd til gjestekunstnerne Aidan Moesby og Petrine Vinje i 2023 og 2024. Gjestekunstnerne skal både utvikle prosjekter og bidra til å styrke kompetanse og nettverk hos ROM knyttet til temaene funksjonsnedsettelse og forskningsbaserte metoder. Et annet eksempel er Haugalandmuseet, som er tildelt tilskudd til å engasjere folklorist Dagmar Helen Lunde til å utvikle formidlingsarbeid, programprofil og profesjonalisere programmeringsvirksomhet ved to av museets arenaer – Dokken friluftsmuseum og Wrangelhuset - i Haugesund høsten 2023 og våren 2024.
Grenseoppganger mot andre tilskuddsordninger i Kulturrådet
Gjesteoppholdsstøtten skal stimulere til prosjekter som utfordrer, utvikler og bidrar til nytenkning ved arenaene. Enkelte søknader i denne runden omhandler tilskudd til prosjekter som ligger i grenseland for ordningens formål, og/eller som grenser tett opp mot arrangør- eller produksjonsstøtteordninger innenfor andre fagområder i Kulturrådet. De vanligste grenselandstilfellene i denne runden er søknader som omhandler tilskudd til å honorere kunstnere for gjennomføring av program, visninger eller arrangementer, eller til å finansiere faste og veletablerte AiR-ordninger. Flere av disse søknadene har fått avslag, og for enkelte er det også henvist til relevante tilskuddsordninger i avslagstekstene.
Fagutvalget har startet et arbeid for å utvikle tilskuddsordningen, med formål om å åpne den opp for flere typer utviklingsprosjekter. Mer informasjon om dette vil komme på Kulturrådets nettsider i løpet av høsten 2023.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 26
Søknadsbeløp: kr 5 960 609
Antall tildelinger: 13
Tildelingsbeløp: kr 2 860 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.3.2023 kl. 13:00
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|