Slik jobber Kulturdirektoratet med mangfold
Kulturdirektoratets samfunnsoppdrag er å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig. Mangfold er en forutsetning for et kulturliv av høy kvalitet og relevans for hele befolkningen. Kulturdirektoratet jobber aktivt for at flere skal delta som publikum, kunstnere eller arrangører, og for variasjon i kunstnerisk innhold. Retten til å formidle egen kultur og kulturens rolle i identitetsutvikling står også sentralt i vårt arbeid.
Kulturdirektoratet som nasjonal koordinator for mangfold
I 2020 fikk Kulturdirektoratet i oppdrag å være nasjonal koordinator for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kultursektoren. I denne rollen skal Kulturdirektoratet bygge kunnskap og mobilisere til handling i kunst- og kulturlivet. I tillegg skal vi jobbe for å fremme mangfold internt i vår egen virksomhet. Kulturdirektoratet skal være støtteapparat og samordningsorgan, mens det operative mangfoldsarbeidet skal gjøres i sektoren. Hele Kulturdirektoratet eier oppdraget og tiltakene skal merkes i alt vi gjør. Som nasjonal koordinator for mangfold skal Kulturdirektoratet arbeide strukturelt og kunnskapsbasert med mangfold gjennom:
- Strategi: Strategisk og organisatorisk forankring av oppdraget internt i Kulturdirektoratet .
- Dialog: Dialog med nettverk og kommunikasjon med kultursektoren og prioriterte målgrupper.
- Virkemidler: Virkemidler og pilotering av ordninger for at Kulturdirektoratet skal bli et mer inkluderende forvaltningsorgan.
- Kunnskap: Produksjon og formidling av kunnskap som kan bidra til læring og utvikling.
- Kompetanse: Kompetansehevende tiltak internt og eksternt for å fremme tilgjengelighet og deltakelse.
- Data: For å måle og følge med på mangfold internt i Kulturdirektoratet og eksternt i kultursektoren.
- Rekruttering: Innhente mangfoldskompetanse i alle ledd for å fremme relevans og kvalitet.
Mangfoldsarbeidet vårt blir utviklet i dialog med målgruppene og kultursektoren for å sikre relevans og forankring. Mangfold er et vidt begrep og koordinatoroppdraget har særskilt vekt på arbeid overfor målgruppene:
- Synlige minoriteter og grupper som representerer flerkulturelt og etnisk mangfold
- Den samiske befolkningen
- Nasjonale minoriteter
- Personer med funksjonsnedsettelser
Les mer om grunnlaget for Kulturdirektoratet koordinatorarbeid i rapporten «Et langsiktig og kunnskapsbasert mangfoldsoppdrag».
Kort historikk
Kulturdirektoratet har over tid jobbet mye med mangfold, blant annet gjennom dialog med særskilte målgrupper, konvensjonsarbeid, prosjekter nasjonalt og internasjonalt og gjennom ulike virkemidler. Eksempler på tidligere initiativer på mangfoldsfeltet er:
- Mosaikkprogrammet (1998– 2001)
- Styrende mangfold (2010–2014)
- Tiltak på kunst- og kulturområdet under Mangfoldsåret (2008)
- Det nordiske prosjektet Kompetansebygging for et multikulturelt samfunn (2002– 2004)
- Inkluderende kulturliv i Norden (2017–2019)
Immateriell kulturarv
Den immaterielle kulturarven til urfolk og nasjonale minoriteter er et prioritert område for Kulturdirektoratet . Kulturdirektoratet har ansvar for å implementere UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven av 2003 i Norge. Konvensjonen handler i stort om å verdsette egen og andres kultur og bidra til samhandling både i landet og på tvers av landegrenser. I konvensjonsarbeidet samarbeider Kulturdirektoratet med ulike aktører på feltet.
Immateriell kulturarv er levende tradisjoner og tradisjonell kunnskap som blir overført mellom folk og generasjoner. Språk, utøvende kunst, tradisjonelle håndverksferdigheter, sosiale skikker, ritualer, kunnskap og ferdigheter knyttet til naturen er eksempler på immateriell kulturarv. Levende tradisjoner er for mange en kilde til identitet med forankring i historien. Filosofi, verdier og tenkemåter overføres gjennom muntlige tradisjoner, gjennom språk og andre former for ikke-materiell kommunikasjon, og utgjør samfunnslivets fundament.
Les mer om Kulturdirektoratets arbeid med immateriell kulturarv her.
Nasjonale minoriteter
Nasjonale minoriteter er jøder, rom, romani/tatere, kvener/norskfinner og skogfinner. Dette er grupper som har hatt tilknytning til Norge i lang tid og som har bidratt til en rik kulturarv og et mangfold av tradisjoner og kulturuttrykk, til tross for marginalisering og assimileringstiltak. Kulturdirektoratet forvalter ordningene for driftstilskudd og prosjekttilskudd til nasjonale minoriteter og den kollektive oppreisningen til romanifolket/taterne.
Les mer om Kulturdirektoratets arbeid med nasjonale minoriteter her.
Museenes arbeid med mangfold
Museene har påvirkningskraft som kan forme holdninger og verdier, og de skal være relevante for folk og representere mangfoldet som finnes i samfunnet. Mangfold og inkludering er en viktig dimensjon i museenes arbeid. Flere museer er opptatt av å formidle urfolks og nasjonale minoriteters historier og sørger for at denne tematikken er implementert i museets arbeid. Andre retter søkelyset mot problemstillinger knyttet til dagens utfordringer med krig og flyktningestrømmer og formidling som belyser for eksempel menneskerettigheter, kjønn og likestilling.
I perioden 2018–2020 har Kulturdirektoratet finansiert flere museumsprosjekter gjennom utviklingsprogrammet Samfunnsrolle, makt og ansvar. Åtte ulike prosjekter har fått tilskudd og mangfold er sentral tematikk.
Les mer om prosjektene på Kulturdirektoratets prosjektbank for museum.
Tilskuddsordninger for å fremme mangfold
Kulturdirektoratet er sekretariat for Kulturrådet, som forvalter Norsk kulturfond. For Kulturrådet er det mål å ha en bred og mangfoldig søkergruppe til alle tilskuddsordningene rådet forvalter. Mangfold er en strategisk satsing både for direktoratet og for Kulturrådet og rådets fagutvalg. Det finnes mange ulike ordninger, og det kan søkes tilskudd til ulike stadier i prosjektforløp. Flere av ordningene gjelder særlig for ett kunstfelt eller fagområde, andre er åpne for søkere fra alle områder. Hver enkelt ordning har særskilte formål, retningslinjer og kriterier for å søke, og det er viktig å sette seg inn i disse før man begynner å skrive på en søknad. Det anbefales å ta kontakt med saksbehandlerne som jobber med de ulike ordningene om man har spørsmål.
Få en fullstendig oversikt over alle tilskuddsordninger her.
Noen ordninger har et særskilt fokus på mangfold, for eksempel:
Aspirantordningen
Driftstilskudd og prosjekttilskudd til nasjonale minoriteter
Kollektiv oppreisning til romanifolket/taterne
Ekstraordinær utlysning i ordning for tidsskrift og kritikk
Høsten 2020 utlyste Kulturdirektoratet tre nye utviklingsprogram for museer for perioden 2021– 2023 og mangfold er tatt inn i to av programområdene:
- Digitalisering – mangfold, dialog og samarbeid
- Museene som samfunnsaktører – mangfold, relevans og bærekraft
Les mer om museumsprogrammene her.
Rapporten «Et langsiktig og kunnskapsbasert mangfoldsoppdrag» gir en oversikt og kort beskrivelse av over særskilt mangfoldsrelevante tilskudds-, stipend- og særordninger (s. 36 – 44).