Kulturrådet
Kulturrådet er et statlig forvaltningsorgan som består av ti medlemmer som alle er oppnevnt av regjeringen på grunnlag av sin kunst- og kulturfaglige kompetanse. Rådets oppdrag er nedfelt i Lov om Kulturrådet. Loven sier at Kulturrådets formål er å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig.
Kulturrådets hovedoppgave er å forvalte Norsk kulturfond og andre statlige tilskudd lagt til rådet. Kulturrådsloven sikrer at denne forvaltningen skjer på armlengdes avstand fra politiske myndigheter. Dette betyr at verken Storting eller regjering kan instruere rådet når det gjelder vedtak om tilskudd. Alle slike vedtak skal fattes på grunnlag av kunst- og kulturfaglig skjønn.
Kulturrådet har også som oppgave å være rådgivende organ for staten i kulturspørsmål. Rådet bidrar løpende med forsknings- og erfaringsbasert kunnskap gjennom innspill og høringssvar.
Norsk kulturfond (på omtrent 1 milliard kroner) er den viktigste statlige finansieringskilden til den frie og prosjektbaserte delen av norsk kunst- og kulturliv. Fra over 40 tilskudds- og innkjøpsordninger bevilger Kulturrådet midler til visuell kunst, scenekunst, musikk, litteratur, tidsskrift og kritikk, kulturvern samt tverrfaglige og tverrkunstneriske uttrykk. Rådet bevilger både ettårige og flerårige tilskudd og tilskudd av mer varig karakter. Tilskuddene går til alt fra større og mindre kunstproduksjoner til forestillinger, utstillinger, konserter, turneer, festivaler, arrangører, produksjon av tidsskrift, innkjøp av bøker og utvikling av kulturarenaer.
Kulturdirektoratet har som en av sine hovedoppgaver å være sekretariat for Kulturrådet. Sekretariatsoppgaven omfatter blant annet å utarbeide et godt saksgrunnlag for de beslutninger som tas av råd og utvalg og å følge opp vedtak som fattes.