Bidragsytere
Se hvem som kommer på årskonferansen 2018
Hovedtalere
Julia Adeney Thomas
Julia Adeney Thomas grew up in the Virginia mountains and is an intellectual historian specializing in Japan, environmental questions, and photography. Her current book projects are Visualizing Fascism: The Twentieth-Century Rise of the Global Right (Duke) co-edited with Geoff Eley, The Anthropocene (Polity) co-authored with Jan Zalasiewicz and Mark Williams) and The Historian's Task in the Anthropocene (Princeton). Educated at Princeton, Oxford, and the University of Chicago, she teaches in the History Department of the University of Notre Dame.
Les intervju med Julia Adeney Thomas
Natasha Ginwala
Natasha Ginwala is a curator and writer. She is Associate Curator at Gropius Bau, Berlin and Festival Curator, COLOMBOSCOPE (2019), Colombo. Ginwala has curated Contour Biennale 8, Polyphonic Worlds: Justice as Medium and was Curatorial Advisor for documenta 14, 2017. Other recent projects include Arrival, Incision. Indian Modernism as Peripatetic Itinerary in the framework of "Hello World. Revising a Collection" at Hamburger Bahnhof - Museum für Gegenwart, Berlin, 2018 and Riots: Slow Cancellation of the Future at ifa Gallery Berlin and Stuttgart, 2018. Ginwala writes on contemporary art and visual culture in various periodicals and has contributed to numerous publications. Ginwala is a recipient of the 2018 visual arts research grant from the Berlin Senate Department for Culture and Europe.
Andre bidragsytere
Ragnhild Freng Dale
Ragnhild Freng Dale er kulturarbeider, kritiker og stipendiat ved University of Cambridge, hvor hun skriver doktorgrad i sosialantropologi om olje, gass og framtidsforestillinger i Nord-Norge og Sápmi. Hun har arbeidet med en rekke scenekunstnere i Norge og internasjonalt, sist med Morten Traavik i Århundrets Rettssak. Ragnhild er medstifter og redaksjonsmedlem i Tidsskriftet Røyst, og har markert seg som prisbelønnet samfunnsdebattant på klima- og miljøfeltet.
Julie Forchammer
Julie er festivalsjef for Vinjerock i Jotunheimen. Hun tok med seg bikkja Luna og flyttet fra Tøyen i Oslo i 2014 og bor nå på 700 meter over havet i Vang i Valdres. Sitter i styret i Regnskogfondet. Hun har bakgrunn som miljøsjef for Øyafestivalen, manager i Bpop Management, platearbeider i V2 og EMI Music Norway, markedssjef for Rockefeller og kommunikasjonsrådgiver i Regnskogfondet.
Les intervju med Julie Forchhammer
Bodil Furu
Bodil Furu (f. 1976) er utdannet fra Kunstakademiet i Oslo (KHIO). I sine filmer arbeider hun med tema knyttet til landskap, territorier og naturressurser i Norge, Kina og DR Kongo. Hennes filmer er vist bredt internasjonalt i soloutstillinger, gruppeutstillinger, på biennaler og filmfestivaler.
Trine Skei Grande
Trine Skei Grande er kulturminister og leder av Venstre.
Tone Hansen
Tone Hansen er leder for Norsk kulturråd for perioden 2016-2019 og er direktør ved Henie-Onstad Kunstsenter. Hun har bakgrunn som kunstner, kurator, kunstskribent og redaktør og har sin utdanning fra Kunstakademiet i Oslo.
hok.no
Henrik Hellstenius
Henrik Hellstenius er en av våre fremste samtidskomponister og hans musikk blir spilt på konserter og festivaler rundt i verden. Hellstenius har vært engasjert i en rekke scenekunstprosjekter. I tillegg til sine to operaer, SERA og OPHELIAS: Death by Water Singing, har han arbeidet med dramatikere som Jon Fosse, Cecilie Løveid, Liv Heløe. Han har jobbet med instruktøren Kai Johnsen og koreografen Ingun Bjørnsgaard i en årrekke. Hellstenius arbeider også med andre prosjekter som utforsker kraften i iscenesettelse av musikk, i form av instrumentalteater eller iscenesatte konserter. I 2014/2015 var Hellstenius sesongprofil i Oslo Filharmoniske Orkester hvor han blant annet skrevet verket LOVEN i samarbeid med forfatteren Øyvind Rimbereid. Hellstenius er også professor i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole.
Liv Heløe
Liv Heløe er skuespiller og dramatiker. Hun har siden masterutdanningen Pilotprosjekt for dramatikere 2001- 03, skrevet 10 helaften stykker - to av dem for barn. Hun har skrevet tekster spesielt for ungdom og fem stykker for Radioteatret, i tillegg til enaktere, monologer og kortere tekster.
Geir Tore Holm og Søssa Jørgensen
Geir Tore Holm (f. Tromsø, 1966) og Søssa Jørgensen (f. Oslo, 1968) bor og arbeider på gården Øvre Ringstad i Skiptvet, Østfold. De er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (1995). Geir har doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid fra KHiO. Søssa har en mastergrad i landskapsarkitektur fra NMBU. Parallelt til individuelt arbeid som omfatter video, fotografi, lydkunst, installasjon og performance, har de kuratert, skrevet om og undervist i samtidskunst. Søssa har produsert radio- og lydkunstprosjekter i samarbeid med Yngvild Færøy. Geir har hatt en omfattende kunstproduksjon knytta til samiske spørsmål og identitet. Mens de var studenter startet de Galleri m. balkong, med sitt eget hjem som visningssted. Der ble spørsmål om hva kunst kan være og i hvilke sammenhenger kunst kan inngå sentralt for deres virke med kunst som praktisk dialog. I 2003 etablerte de det evigvarende Sørfinnset skole/ the nord land i Gildeskål, Nordland, med fokus på naturbruk, kunnskapsutveksling og småskala arkitektur. De arbeider i sammenhenger hvor estetikk inngår i en vid økologisk forståelse av samfunn, menneske og natur.
Rauand Ismail
skribent, Grønn ungdom
Robert Janes
Robert R. Janes is a Visiting Fellow at the School of Museum Studies (University of Leicester), Editor-in-Chief Emeritus of Museum Management and Curatorship, and the founder of the Coalition of Museums for Climate Justice. His museum publications have been translated into nine languages. His latest book, Museum Activism (with Richard Sandell), is in press. He has devoted his career to championing museums as important social institutions that can make a difference in the lives of individuals and communities. He lives in Canmore, Alberta, Canada.
Pål Lorentzen
høyesterettsadvokat, styreleder Norsk klimastiftelse
Asta Busingye Lydersen
Asta Busingye Lydersen er konferansier for Kulturrådets årskonferanse 2018. Som utøvende kunstner har hun bakgrunn som frilansskuespiller på institusjoner og i det frie feltet, og som artist i Queendom, som fikk Oslo Bys Kunstnerpris i 2007. Asta var nestleder i Norsk kulturråd fra 2009-2015, og er i dag styremedlem i Nationaltheatret og jurymedlem i Telenors Kulturpris.
www.ablydersen.com / www.queendom.no
Sigmund Løvåsen
Sigmund Løvåsen (f. 1977) er frå Trysil og er busett i Svartskog i Oppegård kommune. Han studerte ved forfattarstudiet i Bø og Litterär Gestaltning i Göteborg. Frå 2012-2017 var han leiar i Den norske forfatterforening.
Løvåsen debuterte i 2003 med romanen Nyryddinga, og for denne blei han tildelt både Tarjei Vesaas' debutantpris og P2-lyttaranes romanpris. Den frittståande oppfølgjaren Brakk kom i 2006. Hans tredje roman, Mamsell Iversen, kom i 2009. Løvåsen har også gitt ut skodespela sine i bokform: Daga (bok i 2004), Vente på fugl (2009) og Vid din sida (2011). Hausten 2018 kjem hans første diktsamling, Med øksene dei haustar inn.
Randi Nygård
Randi Nygård er biletkunstnar og bur i Oslo og Berlin. Ho har ei mastergrad frå Kunstakademiet i Trondheim, NTNU, 2006. Hennar verk tek utgangspunkt i vitskaplege fakta eller hypotesar som kryssar samfunnet og det sosiale med naturen sine krefter og evner. Ho har lete seg inspirera av at tida kanskje ikkje går men oppstår mellom ting, at isbrear pustar, at tennene våre er linka til evna til å hugsa og at ord på like stavingar ofte står for ting med likande visuelle former. www.randinygard.com
Nygård er del av Ensayos, eit internasjonalt og tverrfagleg prosjekt kor kunstnarar, samfunns- og naturvitarar og filosofar undersøker tema knytta til politisk økologi. I lag med Karolin Tampere jobbar Nygård med Ensayo#4, der forvaltning av havet og kystlinja står sentralt. Dei har nettopp redigert ei bok som tek utgangspunkt i den norske Havressurslova sin andre paragraf som seier at dei viltlevande marine ressursane ligg til fellesskapet. http://ensayostierradelfuego.net/
Nygård og Tampere er også redaktørar for kunstdelen på Forfattarenes klimaaksjon, https://forfatternesklimaaksjon.no/
Lisa Nøttseter
Lisa Nøttseter har arbeidet som skaper, utøver og produsent for scenekunst, og har skapt større og mindre forestillinger for alt fra barnehagebarn til sykehjemspasienter. Hun har en BA i filosofisk estetikk fra Universitetet i Bergen og er utdannet dansekunstner ved Skolen for Samtidsdans i Oslo. Lisa har fusket i dansekritikerfaget de siste årene. Nå er hun ansatt som nestleder ved Bergen Dansesenter – regionalt kompetansesenter for dans, og sitter i tillegg i utvalg for dans i Norsk Kulturråd.
Terje Planke
Utdannet økonom fra University of Utah og etnolog fra UiO. Hovedfag og doktorgrad rundt bygging av tradisjonsbåter. Postdokprosjekt med å rekonstruere en vikingbåt fra Gokstadfunnet. Førstekonservator på Norsk Folkemuseum med kulturfaglig ansvar for Norges feteste bygningssamling og å dyrke den tilhørende håndverkskompetansen. Halv stilling som førsteamanuensis i friluftsliv ved USN med undervisning og forskning i natur- og kulturveiledning. Terje bidrar med å utvikle studieretning for Tradisjonelt bygghåndverk ved NTNU.
Morien Rees
Morien Rees har studert arkitektur i Wales og kunsthistorie i Oslo. Han praktiserte arkitektur i Storbritannia og i Norge fram til 1994. Siden 1994 har han jobbet i museumssektoren, blant annet på Falstadsenteret, Nils Aas Kunstverksted og Henie Onstad kunstsenter. I dag er han ansatt i Varanger Museum. Han er leder av The International Council of Museums (ICOM) arbeidsgruppe om bærekraft.
Anders Ánndaris Rimpi
Lydkunstner, komponist og sanger. Komponerer i hovedsak elektroakustiske verk, men skriver også instrumental- og vokalverk. Han utforsker og utvikler musikken og lyden som oppstår i naturen og i sinnet. Har gjort verk for blant annet Statens konstråd, OCA, Giron Sámi teáhter og NorrlandsOperan. Hans verk kan høres i Stockholm, London, Roma, Paris, Oslo, Moskva, New York, Shanghai, Athen og Berlin.
Sigrid Eskeland Schütz
Sigrid Eskeland Schütz er jurist og professor ved Det juridiske Fakultet ved Universitetet i Bergen. Schütz underviser på masterstudiet i juss, og rettleier master og Phd-studentar i miljørettslege emne ved dei juridiske fakulteta i Noreg. Forskinga hennar kretsar om miljørett, særleg knytt til forureining, arealbruk og marine miljø i Noreg, Europa og Arktis. Schütz sit i Fakultetsstyret og er medlem av styringsgruppa til Ocean Sustainability Bergen, https://www.uib.no/en/ocean.
Bård Vegar Solhjell
Bård Vegar Solhjell er oppvokst i Naustdal i Sogn og Fjordane og er utdannet statsviter. Fra 1992 til 1994 var han nestleder i Sosialistisk Ungdom, deretter ble han politisk rådgiver for SVs stortingsgruppe. Han har vært sentralstyremedlem i SV siden 1999 og i perioden 2001 til 2005 var han partisekretær i partiet. Bård Vegar var statssekretær ved statsministerens kontor under Stoltenberg-regjeringen fra 2005 til han tok over som kunnskapsminister i 2007. Han ble valgt til nestleder i SV i 2007 og i 2009 ble han valgt inn på Stortinget som representant for Akershus. Fra 2012 til 2013 var han miljøvernminister. Solhjell tiltrådte som generalsekretær i WWF Verdens naturfond den 5. mars 2018.
Les intervju med Bård Vegar Solhjell
Espen Stueland
Espen Stueland er forfatter og litteraturkritiker. Han har utgitt ni bøker i sjangrene poesi, prosa og essayistikk. Gjennom kjøttet. Disseksjonen og kroppens kulturhistorie (2009) ble kalt et kulturhistorisk storverk og han disputerte for Dr.philos.-graden med denne boken. Siste utgivelse: 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk. Han har mottatt en rekke priser, sist Det Norske Akademis pris, og Bøker i Bø-prisen.
Amund Sjølie Sveen
musiker/scenekunstner
Anne Karin Sæther
Anne Karin Sæther har bakgrunn som journalist i NRK og Dagsavisen og har et hovedfag i journalistikk. Fra 2006 til 2011 var hun kommunikasjonssjef i Miljøstiftelsen Bellona. Nå jobber hun som politisk rådgiver i Utdanningsforbundet, og et av temaene som opptar henne er hvordan utdanning kan bidra til en bærekraftig utvikling. Sæther har skrevet den kritikerroste dokumentarboken De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen som tar for seg forholdet mellom norsk oljepolitikk og klimapolitikk. Boken forteller om effektive kommunikasjonsstrategier, politiske nettverk og klimamål som drukner i oljepenger.
Alison Tickell
leder Julies bicycle, UK
Ludvig Uhlbors
Ludvig Uhlbors er tidligere kunstnerisk leder for Teatergruppen Institutet i Malmö og har vært virksom som dramatiker siden 2005. Han har master i teaterregi fra KHiO og er aktuell med den turnerende forestillingen Arne Næss Gjenoppstandelsen. Han skriver for tiden et halaftens skuespill om Arne Næss til det Norske Teatret. Uhlbord har skrevet boken Gjord obrukbar og er forlegger på Förlaget siden 2013. Han har vært initiativtaker til flere tverrkunstneriske samarbeid som Etikett og The End Foundation. Uhlbors har arbeidet som performancekunstner og dramaturg i Leipzig, Beijing og Riga. www.ludviguhlbors.com www.gjenoppstandelsen.com
Kjersti Vetterstad
Kjersti Vetterstads (1977) praksis utforsker temaer som tid og forgjengelighet, spørsmål knyttet til identitet og fremmedgjøring, og grensene som definerer forholdet mellom menneske og natur. Uttrykket strekker seg fra det poetiske og undrende til samfunnssatire, og manifesterer seg i medier som installasjon, performance, lyd, video, foto og film.
Vetterstad er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Konstfack i Stockholm. Hun har nylig deltatt på Momentum 9:Alienation i Moss, Kunst på Øya/ Øyafestivalen 2017 i Oslo og på utstillingen Dei marine ressursane ligg til felleskapet på Kurant i Tromsø. Hun har hatt separatutstillinger på bl.a. UKS og Tidens Krav i Oslo, og på Entrée i Bergen.
Kjersti Vikør
Daglig leder for Kulturmeglerne
Elin Màr Øyen Vister
Elin Már Øyen Vister (f.1976 i Oslo, bor og jobber i Røst, Bergen og Oslo) er lydkunstner, komponist og DJ. Hun arbeider med lyd, fler kanals installasjoner, performance, sansevandringer, eksperimentell musikk, skulpturelle elementer, organisk materiale og tekst. Hun er også en fasilitator og kurator/arrangør gjennom arbeid med Foreninga Røst AiR, et fellesverksted og gjesteateliéordning.
Apichaya Wanthiang
Holds a BA from Sint-Lukas Brussel (2009) and an MA in Fine Arts from Bergen Academy of Art and Design(2012). Wanthiang construct environments in order to study how it influences our perceptions, behaviours and interactions. She often work with painterly installations and architecture/scenography. She has exhibited widely in Norway. Currently she works as an assistant professor at Trondheim Academy of Fine Art. www.apichayawanthiang.com
Jana Winderen
Jana Winderen er kunstner, utdannet ved Godsmiths, Universitu of London. Hun har bakgrunn i matematikk, kjemi og fiskeøkologi fra Universitetet i oslo. Winderen fokuserer på lydmiljøer og økosystemer som er vanskelige for mennesker å nå, både fysisk og lydmessig. Blant aktivitetene hennes er multikanals lydinstallasjoner og konserter som har blitt fremført internasjonalt i store institusjoner og offentlig rom i Amerika, Europa og Asia. Winderen bor og arbeider i Oslo.
For tiden viser hun lydinstallasjonen "Through the Bones" på Thailand Biennalen 2018, i Krabi. Nylige arbeider inkluderer mulitkanals lydinstallasjonen "bára", bestilt av TBA21 Academy for the exhibition Ocenas Imagining a Tidelectics Worldview (2018), ved LeFresnoy i Frankrike, Museum of Modern Art, Dubrovnik (2018) og i Augarten i Wien (2017). En nylig utgivelse er cden "Spring Bloom in the Marginal Ice Zone" på Touch, November 2018. http://www.janawinderen.com/ https://janawinderen.bandcamp.com/
Erik Aasheim
Erik Aasheim har bred erfaring som journalist, programleder, korrespondent, forfatter og møteleder. Han er blant annet tidligere programleder for Dagsnytt 18 og korrespondent i Paris. Erik har vært kommunikasjonsrådgiver for to klimaministre og kommunikasjonsdirektør for EAT Foundation og Gunhild Stordalen. Han har også skrevet biografier om Eva Joly og Jonas Gahr Støre. I dag driver han innholdsbyrået Primus Productions.