Tilskudd til seks prosjekter for å sikre bedre ytringsklima om scenekunst
Seks ulike prosjekter innen tidsskrift og kunstkritikk har fått tildelt til sammen en million kroner fra Kulturrådet som følge av Kultur- og likestillingsdepartementets scenekunststrategi.
En serie essays og kritikk og debattkurs på Scenekunst.no, et temanummer om scenekunst fra tidsskriftet Samora og podkasten Frilanslivet var blant tilskuddsmottakerne i den ekstraordinære utlysningen fra Norsk kulturfonds ordning for tidsskrift og kritikk. Ordningen ble tilført en ekstra million kroner gjennom Kultur- og likestillingsdepartementets scenekunststrategi fra høsten 2021, og formålet med ekstrabevilgningen er å «sikre bedre ytringsklima om scenekunst».
– I arbeidet med et godt ytringsklima må vi også styrke og utvikle kunst- og kulturkritikken, og sikre at den har plass til refleksjoner fra stemmer med ulik bakgrunn og tilhørighet, sier Ida Habbestad, som er leder i Kulturrådets faglige utvalg for tidsskrift og kritikk. – Jeg er glad for at flere aktører i feltet ønsker å gå inn i denne komplekse tematikken, og for at søknadene hadde så forskjellig innretning. Ulike tilnærminger til dette emnet kan i seg selv ha betydning for at diskusjonene skal bli fruktbare.
Nyanserte og mangfoldige tilnærminger
Totalt fikk seks prosjekter tilskudd, og selv om de fleste prosjektene har et nasjonalt fokus går et av tilskuddene til et prosjekt fra Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift som skal se på sentrale scenekunst- og teaterfestivaler i Øst-Europa.
– Det norske og skandinaviske scenekunstfeltet er i hovedsak orientert mot vestlig scenekunst, sier Habbestad. – Samtidig vet vi at ytringsfriheten står under press skremmende nær oss. Utvalget støtter ønsket om å se på tematikken i et større perspektiv enn det nasjonale, ved å gi innblikk i hvordan kulturpolitikk i land i Øst-Europa påvirker ytringsrommet innen scenekunsten.
15 søknader kom inn innen søknadsfristen, og Habbestad sier flere av søkerne la til grunn interessante analyser om tematikken.
– Det er flere årsaker til at scenekunstnere opplever at ytringsfriheten deres er truet, og søkerne har definert flere ulike utfordringer feltet nå står overfor, sier Habbestad. – For oss har det vært viktig å unngå en mer polarisert debatt, og støtte opp om prosjekter vi tror vil bidra til nyanserte og mangfoldige tilnærminger.
I utlysningen ble det invitert til kritikk av scenekunst og refleksjoner omkring ytringsklimaet på feltet, både i et utøver- og mottakerperspektiv. Det kunne søkes om midler til produksjon av redaksjonelt innhold, til prosjekter og arrangementer, og målet var å stimulere til debatt som engasjerer bredt og som bidrar til bedre forståelser for et styrket ytringsklima på scenekunstområdet. Neste ordinære søknadsfrist for tilskuddsordningen for tidsskrift og kritikk er 2. september 2022.