Hopp til innhold
Vedtaksliste

Prosjektstøtte visuell kunst - kunstnere

Søk støtte

Om søknadsrunden

Prosjektstøtte visuell kunst har som formål å styrke produksjon og formidling av samtidskunst. Ordningen er sortert i tre deler: utstillinger, diverse tiltak, og institusjoner. Utstillinger og diverse tiltak behandles av Faglig utvalg for visuell kunst. Søknader fra institusjoner behandles i Arrangørutvalget for visuell kunst.

---

Utstillinger

Kategorien utstillinger omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper.

Antall søknader: 155

Søknadssum: kr 12 880 215

Antall tildelinger: 64

Vedtakssum: kr 3 485 000

Søknadene til ordningen kjennetegnes av et bredt spekter av kunstneriske uttrykk, teknikker, innfallsvinkler og metoder. Tildelingene til produksjon av utstillinger viser seg blant annet som flermediale installasjoner, maleri, fotografi, skulptur, collage, keramikk, installasjon, tekstil, grafikk, performance, lydkunst, landart, kunstfilm, video, tekst og tegning. Flere visuelle kunstnere anvender metoder og uttrykk med opphav innen scenekunstfeltet. Et eksempel er den London-baserte performancekunsteren, danseren og koreografen Jamila Johnson-Small, under kunstnernavnet SERAFINE 1369. Hun vil utføre performance knyttet til svart, skeiv identitet og marginaliserte posisjoner i en omfattende spesialbygget audiovisuell installasjon i Bergen Kunsthall høsten 2023.

Det er også mange veletablerte kunstnere som søker til separatutstillinger ved større institusjoner. Eksempelvis fikk Per Inge Bjørlo tildeling til separatutstilling ved KUBE i Ålesund høsten 2023 og Lotte Konow-Lund til en soloutstilling ved KODE i Bergen høsten 2024. Felles for disse større mønstringene er utforsking av mange ulike medier i stort format og tematiske bearbeidelser knyttet til minner, mental helse og psykologiske prosesser.

Søknadsrunden er overordnet preget av stor aktivitet i det visuelle kunstfeltet. Det er flere bevilgninger til utstillinger som finner sted ved kunstsentre, kunstforeninger- og lag over hele landet. Eksempelvis får Sylvia Henriksen tilskudd til deltakelse ved Kvenbiennalen i Vadsø kunstforening i juni 2023 med et materialbasert prosjekt som tematiserer kvensk arv, migrasjon og mangfold i samfunnet. Ananda Serné mottar midler til en duo-utstilling ved Rogaland kunstsenter i Stavanger høst/vinter 2023/24 der hun som del av en installasjon vil vise en serie tekstiler med blåalgepigment. Prosjektet retter oppmerksomheten mot en skjult mikroverden, og inviterer til større bevissthet om den utsatte og sårbare naturen.

Av 64 tildelte utstillinger finner 54 sted utenfor Oslo. I tillegg til Oslo, Bergen og Trondheim finansierte Kulturfondet utstillinger i Vadsø, Mo i Rana, Bodø, Svolvær, Ålesund, Haugesund, Førde, Leveld i Ål kommune, Porsgrunn, Stavanger, Moss, Fredrikstad, Arendal, Kristiansand, samt på Bryne, Os, Inderøy og Gjerdrum.

Barn og unge

Randi Nygård får tilskudd til "Lukten av furu kan skapa regn" ved Kunstnartunet i Leveld i Ål kommune. Prosjektet fremmer undring over naturen, lek og samspill mellom dyr og mennesker. Foruten en utstilling i en nyrestaurert løe på en myr, skulpturer langs en skogsvei og kunstnervandringer, er involvering av barn ved den lokale barneskolen en viktig del av prosjektet.

-----

Diverse tiltak

Kategorien diverse tiltak omfatter ulike tiltak fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper som ikke faller inn under de andre kategoriene og støtteordningene på området visuell kunst: seminarer, forsøksprosjekt, kurs og workshops, andre formidlingstiltak m.m.

Antall søknader: 33

Søknadssum: kr 3 845 787

tildelinger: 5 (1 BU)

Vedtakssum: kr 335 000

Søknadene preges av stor variasjon i format, tema, prosess, uttrykk og formidlingsstrategier. Flere av prosjektene involverte tverrfaglige praksiser, og bærekraft, natur og miljø var fremtredende temaer. Signe Lidén fikk tilskudd til videreutvikling av Paviljong våtmark - et utstillingsprogram og en struktur for langsiktig kunstnerisk samarbeide rundt Østensjøvannet naturreservat og miljøpark, et våtmarksområde i urbane omgivelser i Oslo. En annen søker som fikk tilskudd, var Eva Bakkeslett som skal arrangere et kunstøkologisk seminar i forbindelse med en interdisiplinær og prosessorientert gruppeutstilling i regi av Tromsø Kunstforening. Seminaret Kan folk og fugl bli venner? skal diskutere forholdet mellom ville dyr og byplanlegging, og bringer sammen både forskere og kunstnere.

Utvalget behandlet til sammen 33 søknader i denne runden. 11 var fra Oslo, 5 fra Viken, 4 fra Agder, 3 fra fylkene Nordland og Vestland, 2 fra Rogaland, 2 fra utlandet, 1 fra fylkene Trøndelag, Innlandet og Møre og Romsdal. Av tildelingene gikk 3 til Oslo og én til fylkene Nordland og Viken.

Barn og unge

Det var seks søknader som spesielt rettet seg mot barn og unge. Av disse ble Nicolas M. Ibaceta Zamora tildelt midler til kajakkbygging-verkstedet Illut Govddodit/Imagine to Float, på Riddo Duottar Museat i Karasjok sommeren 2023.

-----

Institusjoner

Prosjektstøtte visuell kunst institusjoner omfatter søknader fra kunstnerdrevne visningssteder, prosjektrom, gallerier, kunsthaller, biennaler, festivaler, kunstforeninger og museer landet over. Ordningen er sentral for utviklingen av det visuelle kunstfeltet på institusjonsnivå i Norge og Sápmi.

Antall søknader: 83
Søknadssum: kr. 20 011 987
Antall tildelinger: 34
Vedtakssum: kr. 2 700 000

Søknadene inneholdt solide og komplekse prosjekter med variasjon både i forhold til kunstuttrykk, tematikk, nedslagsfelt og visningsform. Vadsø kunstforening fremheves for programmeringen i 2023. Søker er vertskap for Kvenbiennalens andre utgave. I løpet av året skal profesjonelle kunstnere inviteres til gjesteopphold, jobbe lokalt og involvere befolkningen i verksteder. Den 9ende Kjerringøy Land Art Biennalen (K-lab) mottok midler for gjennomføring i 2024 - et relasjonelt land art prosjekt med bærekraft og lokale håndverkstradisjoner i fokus. I Rogaland mottok Stavanger International Curator’s Program Secession midler til et prosjekt som skal tiltrekke seg internasjonale kuratorer. Det planlegges utstillinger, foredrag, stedsrelaterte installasjoner og intervensjoner i det offentlige rom.

Flere søknader og tildelinger berørte rådets satsningsområder mangfold og større ytringsrom. Sørlandsutstillingen mottok støtte for gjennomføring av debatt og foredrag under Arendalsuka 2023 i Arendal Kunstforening. Bryne Kunstforening/Time kommune fikk midler til gruppeutstillingen G Sanning -tvil med samtidskunstnerne Elise Storsveen, Kine Lillestrøm og Trond Hugo Haugen i anledning 100 årsdagen for Arne Garborgs død (1924). Knipsu i Bergen mottok midler til programmeringen Knipsu Fight Cage 2023 – et fysisk bur i oktagonal form med referanse til kampsporten Mixed Martial Arts (MMA).

Miljø og bærekraft ble synliggjort med tildeling til Norwegian BioArt Arena’s på Ås (NOBA) som mottok midler til Soil Symposium - det andre symposiet i sin rekke som retter oppmerksomheten mot lokale og globale perspektiver på levende jord. Norske, samiske og internasjonale kunstnere og forskere deltar.

Utvalget tildelte også midler til film- og fotofestivaler. Arctic Moving Image and Film Festival (AMIFF) 2023 mottok støtte til sin 8ende utgave av festivalen i Harstad. Nordic Light Internasjonale fotofestival i Kristiansund fikk også bevilgning til årets festival.

Flere tildelinger gikk til aktører som løfter kunsthåndverket. S -12 Galleri og Verksted i Bergen mottok tilskudd til et seminar om utforskning av glass med fokus på kunstnerdemonstrasjoner og produksjonsprosess. Kunsthall Grenland i Porsgrunn mottok støtte til en workshop hvor man skal bruke keramisk verktøy for å undersøke Fluxus som tenkning og kunsthistorisk fenomen i et nordisk perspektiv.

Det kom inn søknader fra alle landets fylker og alle fylker fikk bevilgning. Vestfold og Telemark mottok støtte på samtlige fem prosjekter og Vestland fikk flest tildelinger. Utvalget bemerket gode søknader fra flere solide aktører i Bergen. Det var en økning av antall søknader og tildelinger til Nordland.

Barn og unge

SIRIUS* Fredrikstad Kunstnerunion mottok støtte til Lydkompass - et barn og unge prosjekt hvor barnas egne lydopptak fra byen og omgivelsene bearbeides og presenteres i en interaktiv utstilling.

Museum Stavanger (MUST) avdeling for kultur, sjøfart og industri mottok støtte til - Mitt Stavanger - vår historie (2025) – en 900 års jubileumsutstilling i museets lokaler. Gjennom et fysisk ormehull – en tidsreise tilbake i tid skal billedkunsten åpne opp for nye måter å tolke historien på. Kunstnere er invitert til å skape hver sin tidskapsel i en kulturhistorisk kontekst.

Forbundet Frie Fotografer mottok midler til fotobok-verksteder for barn under Fotobokfestival (FFO) i Oslo høsten 2023. Verkstedene følger festivalens overordnede tematikk, er gratis og skal ledes av profesjonelle kunstnere.

Prosess:

  • Søknadsfrist: 2.3.2023

  • Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt

  • Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt