Hopp til innhold
Vedtaksliste

Prosjektstøtte visuell kunst - kunstnere

Søk støtte

Om søknadsrunden

Prosjektstøtte visuell kunst har som formål å styrke produksjon og formidling av samtidskunst. Ordningen er sortert i tre deler: utstillinger, diverse tiltak, og institusjoner. Utstillinger og diverse tiltak behandles av faglig utvalg for visuell kunst. Søknader fra institusjoner behandles i arrangørutvalget for visuell kunst.

---

Utstillinger

Kategorien utstillinger omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper.

Antall søknader: 138

Søknadssum: kr 12 150 752

Antall tildelinger: 50

Vedtakssum: kr 2 574 000


Utover et generelt mangfold i kunstneriske uttrykk, teknikker, medier og metoder tar mange av utstillingsprosjektene form som installasjoner. Det er gitt tilskudd til Pearla Piagos soloutstillling med interaktive tekstile lydinstallasjoner ved Kunstnernes Hus i Oslo sommeren 2024. Hilmar Fredriksen har siden 1980-tallet arbeidet i mange ulike uttrykk, fra performance via installasjon og objekt til maleri, tegning og collage, ofte konseptuelt og inspirert av østlig religion, myte og mystikk. Det er bevilget midler til en separatutstilling ved Lillehammer kunstmuseum oktober 2023 – mars 2024 som både viser bredden i kunstnerskapet og nye arbeider.

Utstillinger fundert i samarbeid, prosessarbeid og det kollektive er også fremtredende i søknadene. En ny søker på ordningen, Madihe Gharibi, vil jevnlig foreta endringer i sin installasjon basert i kvinnelig iransk pottemakertradisjon og invitere skandinaviske og iranske kunstnere til å bidra til verket. Installasjonen vises ved kunsthåndverkernes Temautstilling høsten 2023 ved Hordaland kunstsenter i Bergen.

Flere tildelinger viser lokale tilnærminger til miljø- og klimaproblematikk, som Tanya Busses undersøkelser av vindkraftverk i arktisk økologi gjennom skulptur og video ved Entrée i Bergen høst/vinter 2023/24. Kurator Hilde Methi mottar tilskudd til en gruppeutstilling ved Fotogalleriet i Oslo som utforsker rytmisitet, sted og økologi med koblinger til Finnmark i samspill med workshop-programmet «Akademi for rytmorfologi #2». I denne runden er det også flere prosjekter med en uttalt feministisk drivkraft. Ingrid Liavaag mottar tilskudd til en kunstnerisk film som retter søkelys mot kvinnehelse og kvinners rolle i helsevesenet. «Utgravninger» følger arbeidslivet til seks gynekologer og en operasjonsrobot, og er planlagt vist ved flere filmfestivaler sommeren/høsten 2025.

To prosjekter tilknyttet Bodø biennale 2024 er bevilget midler: Marianne Moe til en soloutstilling med skulpturelle tekstile arbeider ved Kulturbadet galleri i Sandnessjøen, og Karl-Ingar Røys og Erik Högström til en audiovisuelt verk med performance ved Kjerringøy handelssted og kulturminne.

35 av 50 tildelinger finner sted utenfor Oslo. I tillegg til Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger finansierer Kulturfondet utstillinger i Arendal, Asker, Haugesund, Hamar, Karasjok, Kristiansand, Lillestrøm, Sandnes, Skien, Sandnessjøen, Sunndalsøra og Tønsberg samt på Nesodden, Lillehammer, Bryne, Øystese, Heimdal og Kjerringøy i Nordland.

Diverse tiltak

Kategorien diverse tiltak omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper. Porteføljen omfatter ymse tiltak som ikke faller inn under de andre kategoriene og støtteordningene på området visuell kunst: seminarer, forsøksprosjekt, kurs og workshops, andre formidlingstiltak m.m.

Antall søknader: 15

Søknadssum: kr 1 730 400

Antall tildelinger: 4

Vedtakssum: kr 135 000


Det var noe færre av denne typen søknader sammenlignet med det to foregående rundene i 2023. Per Jonas Lindstrøm initierer gratis kunstnerbok-verksteder for barn og unge, unge voksne og familier på ulike steder i Kristiansand i forbindelse med utstillingen «Kunstnerboken – unik og mangfoldig» kuratert av Codex Polaris ved Kristiansand kunsthall. I tillegg blir det verksteder på Solholmen overgangsbolig (en underavdeling av Agder fengsel) og på Sanden kjøpesenter presenteres performancen «Ordløs poesi 2023».

Det er også gitt tilskudd til formidlingen av Carlos Alberto Correias lydverk “Try again” i form av 50 LP-er samt papirarbeid, som skjer ved Rosendal teater i Trondheim høsten 2023.

----

Institusjoner

Kategorien institusjoner omfatter søknader fra kunstnerdrevne visningssteder, prosjektrom, gallerier, kunsthaller, biennaler, festivaler, kunstforeninger og museer landet over. Det søkes hovedsakelig om støtte til utstillingsprogrammering, formidling og andre tiltak.

Antall søknader: 73
Søknadssum: kr 18 914 203
Antall tildelinger: 28
Vedtakssum: kr. 2 395 000


Det var 20 nye søkere i denne runden hvorav seks mottok støtte. Det kunstnerdrevne visningsstedet Palass (KRS) på Odderøya i Kristiansand retter seg mot den lokale kunstscenen og er bevilget til programmering. Lappland kunstnerorganisasjon mottar midler til en turnerende utstilling med internasjonalt arktisk perspektiv, «Young Arctic Artists 2023-2024 Kirkenes Edition». Prosjektet vises ved Pikene på broen på Terminal B i Kirkenes.

To nye triennaler mottar også bevilgninger. Oslofjord Triennalens første utgave i august og september 2024 betoner kunstneriske intervensjoner og prosjekter knyttet til miljø og økologi. Sapmi Triennalen starter med en åpen utlysning i mars 2024, og er et samarbeid mellom Rovaniemi Art Museum, Konstmuseet i Norr, Nordlandsmuseet (Bodø 2024) og Samisk senter for samtidskunst i Karasjok.

Det er flere gode søknader fra aktører som løfter kunsthåndverk. Kunsthall Grenland mottar eksempelvis midler til to separatutstillinger i 2024; «Arkanium» av Irene Nordli og en retrospektiv utstilling av keramiker Nils Erichsen Martini. Martini vil blant annet vise nye keramiske skulpturer produsert gjennom et langvarig opphold på kunsthallens verksted.

Kunstneriske tilnærminger til kunstig intelligens trer frem som en aktuell problemstilling i flere prosjekter. Bergen senter for elektronisk kunst (BEK) mottar støtte til Magnhild Øen Nordahl - Blend Midjourney skulpturworkshop. Gjennom en åpen utlysning vil tre kunstnere inviteres til workshop og utforskning av kunstig intelligens gjennom skulpturproduksjon. Kunsthall Trondheim mottar midler til den internasjonalt orienterte gruppeutstillingen «Attention After Technology» høsten 2023. Utstillingen utforsker forholdet mellom oppmerksomhet, algoritmer og sosial rettferdighet.

De største bevilgningene går i denne tildelingsrunden til Trøndelag og Vestland, etterfulgt av Troms og Finnmark, så Vestfold og Telemark. Men det er bevilget midler til alle landets fylker. Rogaland får nest høyest tildelingsprosent i forhold til omsøkt beløp og tildeling på to av tre søknader. Det er også flere solide søknader fra statsstøttede institusjoner, fem av ti søknader ble bevilget.

Barn og unge

I Trondheim blir det tildelt midler til prosjektet «Naturretur Eatnemevööstede» som skal vises på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum i 2024. Prosjektet søker å løfte frem nærhet og respekt for naturen gjennom urfolks håndverkstradisjoner, og involverer kunsthåndverkere som jobber med naturmaterialer. Barn og unge deltar.

Buskerud kunstsenter får støtte til prosjektet «Kreativitet og gjestfrihet workshops». Ungdom fra kunstnerkollektivet DEMO i Drammen skal blant annet jobbe prosessbasert i kunstsenteret og lage utstilling. I Bergen blir det tildelt midler til Foreningen Microlabs for gjennomføring av festivalen «Sonic Games Space 3» med fokus på eksperimentell, interaktiv og spillrelatert ny mediekunst.

Prosess:

  • Søknadsfrist: 2.6.2023