Hopp til innhold
Vedtaksliste

Prosjektstøtte visuell kunst - kunstnere

Søk støtte

Om søknadsrunden

Prosjektstøtte visuell kunst har som formål å styrke produksjon og formidling av samtidskunst. Ordningen er sortert i tre deler: utstillinger, diverse tiltak, og institusjoner. Utstillinger og diverse tiltak behandles av Faglig utvalg for visuell kunst. Søknader fra institusjoner behandles i Arrangørutvalget for visuell kunst.

---

Utstillinger

Kategorien utstillinger omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper.

Antall søknader: 146
Søknadssum: kr 13 137 978
Antall tildelinger: 65
Vedtakssum: 3 079 000

Uttrykksmessig favner søknadene et bredt spekter av kunstneriske uttrykk, teknikker og metoder. Tildelingene til produksjon av utstillinger i denne søknadsrunden innbefatter flermediale installasjoner, maleri, fotografi, skulptur, collage, installasjon, tekstil, grafikk, performance, lydkunst, kunstfilm, video, tekst og tegning. Spennvidden i tildelingene kan eksemplifiseres ved følgende tilskudd:

Jelsen Lee Innocent har mottatt tilskudd til et kunstsosialt prosjekt som tematiserer identitet, nasjonalitet og tilhørighet knyttet til norsk-afrikanske erfaringer gjennom installasjon, publikasjon og samtaler. Prosjektet vil foregå som en del av Jessica Williams ettårige prosessuelle utstilling ved House of Foundation i Moss våren/sommeren 2023. Aslaug Magdalena Juliussen har fått tilskudd til tekstile arbeider i vevd og sydd tekstil, fiber og hud som betoner samisk håndverk og materialkunnskap til separatutstillinger ved Kunstnerforbundet i Oslo våren 2023 og ved Galleri Fjordheim på Gjøvik. Grafiker Lars Erik Karlsen har mottatt midler til å realisere en retrospektiv ved Bodøgaard kunst & kultur i Bodø senhøsten 2023. Det vil vises fargetresnitt og collage med motiver fra dyreliv, kystlandskap og fiskeri i nord.

Et direkte politisk engasjement kommer frem i mange av søknadene, gjerne kombinert med tematikk som berører menneskelig subjektiv sansning, bearbeidelser av minner og psykologiske prosesser. Palestina-konflikten og den norske involveringen i den via Oslo-avtalen, historiefortelling, offentlige versus personlige narrativer og representasjon av traumer adresseres av Ayman Alazraq i en kommende flermedial installasjon på Fotogalleriet i Oslo våren 2023. Ane Hjort Guttu problematiserer utdanningspolitikk og autonomi i den essayistiske dokumentarfilmen «Om ti år» som bygger videre på filmen «Frihet forutsetter at noen er fri» (2012) der kunstneren fulgte en ung gutt i skolesystemet. Prosjektet reiser viktige spørsmål om frihet og selvbestemmelse i et samfunn preget av økende usynlig kontroll. Filmen vises først ved det polske nasjonalgalleriet for kunst og så ved Stavanger kunstmuseum høsten/vinteren 2023.

Geografi
106 av 146 tildelinger til utstillinger i denne søknadsrunden finner sted utenfor de største byene. I denne runden finansierte Kulturfondet utstillinger på Lillehammer, Hå og Blaker, i Harstad, Horten, Arendal, Kirkenes, Moss, Eidfjord i Hardanger, Bodø, Molde, Stavanger, Drammen, Tønsberg, Kristiansand, Stavanger, Øystese og Sandnes i tillegg til Oslo, Bergen og Trondheim.

---

Diverse tiltak

Kategorien diverse tiltak omfatter omfatter ulike tiltak fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper som ikke faller inn under de andre kategoriene og støtteordningene på området visuell kunst: seminarer, forsøksprosjekt, kurs og workshops, andre formidlingstiltak m.m.

Antall søknader: 33
Søknadssum: kr 6 586 980
Antall tildelinger: 5
Vedtakssum: 250 000

Søknadene representerte stor variasjon i format, tema, prosess, uttrykk og formidlingsstrategier. Her var kunstprosjekter som tar opp arenautvikling i lokalsamfunn, politisk aktivisme, alternativ landbruksmetodikk, rasisme og diskriminering og klima og miljø.

Karoline Tampere fikk tilskudd til en nomadisk workshop i området Treriksrøysa i Sápmi. Prosjektet involverer forskere, musikere og naturforvaltere og setter søkelys på økosystemer og klima, med spesiell interesse for myrområders ressurser. Kunstfilm var også representert i denne søknadsrunden, og blant tilskuddsmottakerne var Knut Åsdam som mottok støtte til sitt pågående filmprosjekt Oslo; Work, Speech, Living, Sexualities, Struggle.

Barn og unge
Det var fire søknader som spesielt rettet seg mot barn og unge. Av disse ble Wisam Alsamad tildelt støtte til workshops i leire og keramikk for barn og unge i tre asylmottak i Viken fylkeskommune.

---

Institusjoner

Prosjektstøtte visuell kunst institusjoner omfatter søknader fra kunstnerdrevne visningssteder, prosjektrom, gallerier, kunsthaller, biennaler, festivaler, kunstforeninger og museer landet over. Ordningen er sentral for utviklingen av det visuelle kunstfeltet på institusjonsnivå i Norge og Sápmi.

Antall søknader: 93
Søknadssum: kr. 27 633 513
Antall tildelinger: 51
Vedtakssum: kr. 4 925 000

Hovedvekten av søknadene er fra visningssteder som søker støtte til programmering og utstillinger. Det er også søknader til formidling og sideprogram og gjennomføring av festivaler, biennaler og andre visningsprosjekter. Flere søknader og tildelinger berørte Rådets satsningsområder. Seks av tyve nye søkere ble tildelt støtte, samt to av ti søkere som mottar driftsmidler over statsbudsjettet.

I denne søknadsrunden var det fjorten søknader fra Troms og Finnmark, og ti av prosjektene mottok støtte. Seks av de bevilgede prosjektene hadde et samisk hovedfokus og fire av disse var separatutstillinger med samiske kunstnere. Alta Kunstforening mottok eksempelvis midler til soloutstilling med Elle Hánsa, Keviselie/Hans Ragnar Mathisen og Nils Aslak Valkeapää/Áillohaš. Ny på ordningen var også Kvenbiennalen/ Kväänibiennaali, som fikk tilskudd til gjennomføringen av biennalens andre utgave juni 2023 i Vadsø kunstforening.

Det var tre søknader fra Møre og Romsdal. Surnadal Billag, Kristiansund Kunsthall og Møre og Romsdal Kunstsenter mottok alle støtte til programmering i 2023.

Institusjonene viser en økende innsats for å skape nye møteplasser og demokratiske arenaer, noe som speiles i søknadene til ordningen. Open Studios Stavanger mottok støtte til et årlig arrangement med det profesjonelle kunstmiljøet i Sandnes og Stavanger, og Tromsø Open mottok midler til en kunstnerdrevet festival i juni 2023.

Kunsthåndverk gjør seg tydelig gjeldene i søknadene og flere aktører arbeider i overgangene mellom visuell kunst, kunsthåndverk, design og arkitektur. Kiosken i Bergen mottok eksempelvis midler til et tverrfaglig studieprogram som involverer samtidskunstnere, kunsthåndverkere og designere. Det ble også gitt tilskudd til en større glassutstilling på Hå gamle prestegard på Jæren, samt Senter for keramisk kunsts 30 års-jubileumsutstilling på Ringebu.

Barn og unge
Formidling til barn og unge er en integrert del av programmeringen til mange aktører på ordningen, og det var i denne runden fem søknader med hovedfokus på barn og unge som aktive deltakere og medskapere.

Ellen Karine Solberg mottok støtte til et prosjekt i Sandnes Kunstforening som fremmer dialog med ungdom gjennom utforming av leirefigurer som refererer til medias bilder av mennesker på flukt. PRAKSIS Teenage Advisory Board mottok tildeling til et læringsprogram for unge mellom 16-21 år. Hovedmålene til prosjektet er å fremme ungdommers innflytelse, organisatoriske egenskaper og kulturelle deltagelse innen kulturfeltet. Oslo Open mottok også støtte til et formidlingsprosjekt som involverer ungdom og frivillige i nærmiljøet.

Prosess:

  • Søknadsfrist: 2.12.2022