Hopp til innhold
Vedtaksliste

Prosjektstøtte visuell kunst - kunstnere

Søk støtte

Om søknadsrunden

I denne runden ble det behandlet 157 søknader, 61 av disse fikk støtte.

Ordningen er sortert i tre deler: utstillinger, diverse tiltak og søknader fra institusjoner:

Utstillinger

Kategorien omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper. 81 søknader ble behandlet og 26 prosjekter er tildelt midler, til sammen kr 1 615 500. Samlet søknadssum var kr 8 288 443.

Det er bevilget midler til prosjekter med fokus på tegning, skulptur, tekstil, maleri, stedsspesifikke prosjekter, installasjon, kollasj, video, kunstfilm, performance og fotografi. Søknadsmassen viser et stort mangfold i teknikker og materialvalg, og tildelingene i denne runden viser at denne bredden er godt ivaretatt. Det var flere solide søknader som involverte maleri, som Mari Slaattelids kommende separatutstilling ved Kunstnernes Hus i Oslo våren 2019. Utstillingen vil sammenstille nye arbeider i olje og akryl med arbeider fra de siste 20 årene. Slaattelids mangeårige malerpraksis kombinerer konseptuell fordypning med undersøkelser av mediets materialitet, og viser uttrykksmessig stor spennvidde. Hun benytter gjerne kunsthistoriske referanser som portaler til resonnement om bilder og til drøfting om kunstnerisk verdi.

Sammenlignet med forrige runde ser man et økt antall søknader til kunstfilm, hvorav to av syv søknader nådde opp i prioriteringen og ble tildelt midler. Filmskaper og billedkunstner Ellen Ugelstad har mottatt midler til et prosjekt som problematiserer riksmedienes dekning av psykisk sykdom. Kunstneren arbeider i skjæringspunktet mellom kunst-, fiksjons- og dokumentarfilm, og prosjektet vil ta form som en alternativ nyhetssending med nyhetsoppleser, vignetter og innslag. Verket kan betraktes som et kunstnerisk saksinnlegg i en pågående samfunnsdebatt om menneskeverd, makt og avmakt i psykiatrien. I første omgang vil filmen vises på Kunstnernes Hus Kino i Oslo.

Et annet trekk ved denne runden er flere prosjekter som kan sees i lys av nymaterielle praksiser der kunstneriske og politiske refleksjoner «innleires» i den kunstneriske bearbeidelsen av materialet og formen. Denne tilnærmingen til materialitet bygger på kunstnerisk nødvendighet og personlig relevans, og låner formspråk både fra folkekunst og modernismen. Et eksempel er den flermediale skulpturelle praksisen til Kent Fonn Skåre, som skal ha separatutstillinger både ved Tag Team Studio og KRAFT Bergen i løpet av 2020. Ved en utforskende materialbruk påkaller kunstneren assosiative sammenstillinger av heterogene sfærer som konditoriet og byggeplassen, med teksturer som blant annet påminner om betong og marengs.

Det var noe nedgang i søknader med miljø- og klimatematikk i denne runden, men det var ikke mangel på prosjekter som setter andre samfunnsaktuelle spørsmål på agendaen. Stedsidentitet, kommunesammenslåing og Regionreformen er for eksempel tematikk for en kommende gruppeutstilling ved Kristiansand kunsthall våren 2020. Signalbygg, institusjoner og arbeidsplasser i regionen skal reforhandles som en del av reformene. Billedkunstner Ingrid Lønningdal har mottatt midler til delta her med en serie fotografiske kollasjer av bygningsfragmenter fra de nåværende kommunesentrene i Kristiansand, Søgne og Sogndalen. Prosjektet tilbyr et kunstnerisk perspektiv på, og en kunstnerisk konkretisering av, krevende politiske og administrative prosesser.

Ser vi på runden under ett var det også denne gangen mange sterke prosjekter fra søkere bosatt i Oslo-området. Samtidig er nedslagsfeltet for bevilgningene spredt over hele landet. Det ble bevilget midler til utstillingsaktivitet i Bærum, Ski, Lillestrøm, Tønsberg, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Svolvær og Kirkenes. Også mindre steder som Øystese i Hardanger er representert. Basert på søkers oppgitte bosted fordeler de 26 tildelingene seg slik geografisk: Akershus (2), Aust-Agder (0), Buskerud (0), Finnmark (1), Hedmark (0), Hordaland (1), Oppland (0), Møre og Romsdal (0), Nordland (0), Oslo (18), Rogaland (0), Sogn og Fjordane (1), Telemark (0), Troms (0), Trøndelag (0), Vest-Agder (2), Vestfold (0), Østfold (0), Utlandet (1).

Denne runden var det noe overvekt av både kvinnelige søkere og støttemottakere. 14 kvinner og 12 menn fikk innvilget støtte.

Barn og unge

Antall søknader: 6
Søknadssum: kr 573 450
Antall tildelinger (vedtak): 2
Vedtakssum: kr 130 000

Kulturrådet lyste høsten 2018 ut to millioner kroner til gode kunstprosjekter rettet mot barn og unge, der prosjektstøtten på visuell kunst er en av fire ordninger som skal fordele disse midlene. Det var imidlertid noe nedgang i søknader til prosjekter som omhandler eller involverer denne målgruppen, sammenlignet med forrige runde. Av totalt fem søknader nådde to opp i prioriteringen og ble tildelt midler, tilsammen kr 130 000.

Billedkunstner Christian Blandhoel har mottatt midler til deltagerbaserte støymusikk- og maleriworkshops for barn 6 – 12 år, som en del av Polyføkt Norsk Støy-musikk symposium ved Interkulturelt museum i Oslo september 2019. Blandhoel produserer egne spillbare skulpturelle gitarer av gjenbruksmaterialer. Disse skal barna under workshopen benytte til å lage støymusikk, samt som «malepensler» i kollektiv «action-painting» på tre store lerreter. Prosjektet vektlegger eksperimentering og intuitiv lek. Morten Jensen Vågen arbeider på sin side med overlevelsesstrategier i en urban kontekst, der han blant annet etterligner objekter fra byrommet i installasjoner det er mulig å oppholde seg inne i. Han vil nå lage et kamuflert skulptur/krypinn til Karl Johans Gate i Oslo, som del av BOA In Public Space Program høsten 2019. Tiltaket representerer en underliggjøring av det velkjente, ansporer til nysgjerrighet og ansees som spennende for barn og unge.

Søknader om prosjektstøtte utstillinger behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.

Diverse tiltak

Porteføljen omfatter forskjellige tiltak som ikke faller inn under de andre kategoriene og støtteordninger på området visuell kunst: seminarer, forsøksprosjekter, kurs og workshops, andre formidlingstiltak m.m.

Det er behandlet 26 søknader og gitt 8 bevilgninger, til sammen kr 430 000. Samlet søknadssum var kr 2 994 076.

Geografisk fordeling: Oslo (15), Telemark (1), Buskerud (1), Akershus (1), Hordaland (3), Vestfold (1), Hedmark (2), Utlandet (1) og Trøndelag (1).

Eksempler på prosjekter som fikk støtte i denne runden:

Runhild Hundeide fikk støtte til en videreføring av September Dialouge hvorav den første ble avholdt i Stavanger 2018. Dialogseriens andre del vil se på kunnskapinstitusjonens estetiske utforming som ledd i endring og tilpasning av individets funksjon for og i samfunnet. September Dialouge 2019 vil sirkulere praksisen til den italienske kunstneren Stefano Faoro og vil finne sted i samarbeid med Khartoum i Oslo. Deltagende er Runhild Hundeide, Ragnhild Aamås, Stian Gabrielsen og Stefano Faoro. Dialogserien blir tatt opp. Gjennomgangen av opptakene reflekterer over de formelle og innholdsmessige strukturene som skisseres og danner grunnlaget for en publikasjon. Prosjektet ble bevilget kr 35 000.

Talleiv Taro Manum fikk støtte til Ringnes Kunsthall (etablert 2018) - det nyeste elementet i arbeidet med det stedspesifikke sosiale verket Hilsen fra RINGNES, Skotbu på eiendommen Ringnes. Utstillingen vil bestå av 12 utvalgte arbeider fra The Instamatic 126 Series (c-print 23x23cm, innrammet), en installasjon bestående av gjeddelampett, lenestol og arkivsystem på vegg. Prosjektet ble bevilget kr 50 000.

Barn og unge:

Antall søknader: 6

Søknadssum: kr 473 420

Antall bevilgninger (vedtak): 1

Vedtakssum: 100 000

Petrine Lillevold Vinje fikk støtte til «Lesespillet» et digitalt kunstverk som tar utgangspunkt i språk- og billedbruk i førmoderne og i digitale kommunikasjonsformer. Prosjektet skal utfordre lesningen av de tegn og motiver som er med på å danne strømmen av informasjon som vi opererer i og med, særlig i digitale nettverk. Kunstverket skal være bygget på kamerabasert materiale, 3D-scanninger, tegninger og tekster. Samspill mellom bevegelige bilder og 3D-objekter som er basert på scanninger fra arkeologiske studier og kunstobjekter muliggjør at man kan observere isolerte objekter, endre dem og skape nye objekter.

Et mål for prosjektet er at det skal resultere i bevissthet og kritisk tenkning om språkdannelse, tegn- og billedbruk på digitale og andre materielle flater. Kunstverket skal vises over internett.

Prosjektet ble bevilget kr 100 000.

Søknader om prosjektstøtte diverse tiltak behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.

Søknader fra institusjoner

Det er behandlet 50 søknader og gitt 27 tildelinger, kr 2 280 000 (2019), kr 4 930 000 (2020), 3 050 000 (2021), 1 300 000 (2022). Søknadssum var kr 7 515 796 for 2019, totalt kr 24 897 994.

Flere av søknadene denne gangen var til store og sentrale tiltak som fikk flerårige tildelinger over prosjektstøtten. Dette har også gjort at tildelingsprosenten på kroner er en del høyere i denne runden enn normalen.

Blant disse flerårige tiltakene kan Torpedo Kunstbokhandel i Oslo framheves. For perioden 2020-2022 ble de i møtet tildelt 1 300 000 pr år. Arrangørutvalget vurderer at Torpedo spiller en avgjørende rolle for utvikling, distribusjon og formidling av kunstboksjangeren i Norge, med høy faglig kvalitet og solid drift.

Heimdal kunstforening i Trøndelag fikk tilskudd til programvirksomheten sin i 2020 og 2021, kr 200 000 pr år. Mellom 2014 og 2017 arbeidet kunstforeningen med et tiltak kalt Tatt av Heimdal. Dette hadde som mål å heve kompetansen deres innen utstillingsarbeid og prosjektutvikling, både gjennom profesjonalisering og gjennom aktive møter med foreningens medlemmer og publikum. Arrangørutvalget vurderer at dette prosjektet har hatt et godt utbytte for foreningen, og programmet holder nå høy kvalitet og har en klar profil.

Geografisk fordeling 2019

  RUNDE 3 HITTIL I 2019
Fylke Antall søknader Prosent Antall tildelinger Prosent Antall søknader Antall tildelinger Prosent ift. antall
Akershus 5 10 % 3 12 % 11 5 45,50 %
Aust-Agder 0 0 % 0 0 % 1 0 0,00 %
Buskerud 3 6 % 0 0 % 6 1 16,70 %
Finnmark 0 0 % 0 0 % 3 2 66,70 %
Hedmark 0 0 % 0 0 % 2 1 50,00 %
Hordaland 8 16 % 6 23 % 41 21 51,20 %
Møre og Romsdal 1 2 % 0 0 % 2 0 0,00 %
Nordland 1 2 % 1 4 % 13 6 46,20 %
Oppland 0 0 % 0 0 % 3 2 66,70 %
Oslo 21 42 % 10 38 % 56 24 42,90 %
Rogaland 4 8 % 3 12 % 7 4 57,10 %
Sogn og Fjordane 0 0 % 0 0 % 1 0 0,00 %
Svalbard 0 0 % 0 0 % 0 0 0,00 %
Telemark 0 0 % 0 0 % 3 2 66,70 %
Troms 0 0 % 0 0 % 6 4 66,70 %
Trøndelag 3 6 % 2 8 % 9 4 44,40 %
Vest-Agder 1 2 % 0 0 % 2 1 50,00 %
Vestfold 0 0 % 0 0 % 0 0 0,00 %
Østfold 3 6 % 1 4 % 5 2 40,00 %
Til sammen 50   26   171 79 46,20 %

Barn og unge-søknader

År Runde 1 Runde 2 Runde 3 Runde 4
2018 8 6 5 2
2019 17  10  3  

Nedgangen i antall BU-søknader kan henge sammen med at flere av prosjektene i søknadsbunken nå retter seg mot 2020 – satsingen som ble lansert i desember dekket 2019, og det er foreløpig ikke blitt satt av tilsvarende midler til BU-prosjekter i 2020.

Barn og unge:

Antall søknader: 3

Søknadssum: kr 466 561

Antall tildelinger: 1

Vedtakssum: 200 000

Tildelingen ble gitt til tiltaket Piksel Kidz Lab i Bergen. Dette er en serie laboratorier/workshops for barn og unge der de skal lære om og utvikle kunstverk basert på nye medier, i et gjør det selv- og gjør det sammen-perspektiv.

Prosjektstøttesøknader fra institusjoner behandles av Arrangørutvalget for visuell kunst.

Tall fra søknadsrunden

Antall søknader: 157

Søknadssum: 18 798 313

Antall tildelinger: 61

Tildelingssum: 4 325 000

 

Prosess:

  • Søknadsfrist: 4.6.2019

  • Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt

  • Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt