Hopp til innhold
Vedtaksliste

Prosjektstøtte visuell kunst - kunstnere

Søk støtte

Om søknadsrunden

I denne runden ble det behandlet 239 søknader, 82 av disse fikk støtte.

Ordningen er sortert i tre deler: utstillinger, diverse tiltak og søknader fra institusjoner:

Utstillinger

Kategorien omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper. 142 søknader ble behandlet og 42 prosjekter er tildelt midler, til sammen kr 2 625 000. Samlet søknadssum var kr 15 140 562.

Porteføljen representerer stor variasjon i materialer og teknikker, og tildelingene viser at denne bredden er godt ivaretatt. Det er bevilget midler til prosjekter med fokus på maleri, fotografi, kunstfilm, skulptur, installasjon, performance, smykkekunst, tekstil, tegning, tresnitt, lyd, video, tekst og relasjonell praksis. I økende grad kombinerer kunstnere tradisjonsrike teknikker som skulptur med digital programvare. Et eksempel er kunst- og teknologiprosjektet FLEX som vil vises i Atelier Nords kontorlandskap i Oslo. Maren Dagny Juell vil her stille spørsmål ved neo-kapitalistisk arbeidsliv og egenutvikling i et konstruert «kreativt» kontorlandskap, der interiøret ikke oppfører seg som forventet. Prosjektet involverer både en fysisk representasjon bestående av monokrome skulpturer, og en virtuell representasjon der publikum navigerer med VR-briller etter en rengjørers instruks.

I tillegg til generelle formale undersøkelser er det gjerne samfunnsmessige spørsmål knyttet til migrasjon og miljø som dominerer i søknadene. Det er gitt produksjonsstøtte til Ane Graff som skal delta under årets Veneziabiennale. Graff kombinerer kunst, filosofi og naturvitenskap i en utvidet undersøkelse av materialitet som involverer mikrober og prosesser i organiske materialer. Det vil vises en installasjon bestående av spesialkonstruerte glasskap der det blant annet inngår skulpturer med tekstiler farget av bakterielle pigmenter. Tema for arbeidet er inflammasjon, både som kroppslig betennelse og som et utvidet symptom på globale krisetilstand i økonomi, miljø og klima.

Et eksempel på et samisk perspektiv på menneskeskapte miljøendringer kommer fra fotograf, billedkunstner og forfatter Grete Andrea Kvaal i prosjektet «Alle mine rein kjenner jeg». Gjennom dokumentasjon av samiske kvinners tradisjonelle levesett fra 1980-tallet til i dag gjennom fotografi, videointervju og installasjon, setter prosjektet fokus på endringer i reindriften grunnet statlige forordninger, innskrenkinger av beite og klimaendringer. Utstillingen skal vises ved Halti i Nordreisa i regi av Nord-Troms museum, ved det kunstnerdrevne visningsrommet Small Projects i Tromsø og under kunstfestivalen ArtiJuli på Kråkeslottet Senja i 2020.

Søknadsrunden var for øvrig preget av en rekke søknader til deltagelse på kunstfestivaler, biennaler og triennaler samt regional- og gruppeutstillinger, som kunstfestivalen Greenlightdistrict, Oslobiennalen 2019, triennalen Bergen Assembly, Tegnetriennalen 2019, Vårutstillingen, Østlandsutstillingen og Sørlandsutstillingen. 6 av totalt 27 søknader nådde opp i prioriteringen og ble tildelt midler.

Denne runden var det en overvekt av kvinnelige søkere og støttemottakerne, da 27 kvinner og 15 menn fikk innvilget støtte. Søkerne har ofte bostedsadresse i de store byene, men aktiviteten foregår over hele landet. Det er for eksempel bevilget midler til utstillingsaktivitet i byer som Notodden, Vikersund, Mandal, Skien, Sandefjord, Lillestrøm, Sandnes og Ålesund. Også mindre steder som Halti i Nordreisa i Troms, samt Lista fyr i Vest-Agder og Straumen på Inderøy i Trøndelag er representert. Geografisk fordeler de 42 tildelingene seg slik mht søkers adresse: Akershus (6), Aust-Agder (0), Buskerud (2), Finnmark (0), Hedmark (0), Hordaland (3), Oppland (0), Møre og Romsdal (1), Nordland (1), Oslo (19), Rogaland (1), Telemark (2), Troms (2), Trøndelag (0), Vest-Agder (1), Vestfold (0), Østfold (2), Utlandet (4).

Barn og unge

Antallet søknader til prosjekter som omhandler eller involverer barn og unge har økt merkbart fra forrige runde, og flere av søknadene legger vekt på medskapning som involverer barn, unge og voksne uten klare skillelinjer mellom alderstrinn. To av totalt åtte søknader nådde opp i prioriteringen og ble tildelt midler, tilsammen kr 110 000. Charlotte Thiis-Evensen har i prosjektet «Gullklokken» intervjuet unge arbeidssøkende i Notodden om sine forventninger til arbeidslivet. Arbeidet vil ta form som video og tekstarbeid og skal vises på Telemarksgalleriet i Notodden høst/vinter 2019. Ebba Moi og Anna Carin Hedberg vil på sin side invitere skoleungdom til kritisk tenkning rundt verdi, demokrati og representasjon i det offentlige rom med et relasjonelt og konseptuelt skulpturprosjekt som skal plasseres foran Stortinget i Oslo høsten 2019. Arbeidet inngår også som en del av 150-års jubileet for Gustav Vigelands fødsel, og er basert på en omforming av Vigelands skulptur «Kvitebjørn kong Valemon» fra 1921.

Søknader om prosjektstøtte utstillinger behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.

Diverse tiltak

Porteføljen omfatter forskjellige tiltak som ikke faller inn under de andre kategoriene og støtteordninger på området visuell kunst: seminarer, forsøksprosjekter, kurs og workshops, andre formidlingstiltak m.m.

Det er behandlet 20 søknader og gitt 6 bevilgninger, til sammen kr 470 000. Samlet søknadssum var kr 4 321 295.

Antall søknader fortsetter å gå ned og det ble bevilget støtte til ett prosjekt. «In The Library» er en serie med arrangementer i biblioteker der lokale kunstnere og gjester diskuterer temaet artists books/arkiv/bibliotek. Prosjektet fokuserer på biblioteket som et alternativt rom for visning og samtale om kunst. Det ble bevilget kr 30 000 til prosjektet.

Barn og unge

I denne runden kom det inn ti søknader om BU prosjekter under diverse tiltak og fem ble bevilget støtte, tilsammen kr 440 000. Sju av prosjektene er Oslo baserte, mens Oppland, Buskerud og Hordaland hadde et hver. Av de som fikk støtte er fire fra Oslo og et fra Oppland. Eksempler:

Janne Lindgrens prosjekt «Min verden 2019» er en workshop i personlig filmfortelling for jenter mellom 14-16 år. Over en periode på 10 dager i juni lager deltakerne egne filmer, der de veiledes av profesjonelle kvinnelige filmskapere i både forarbeid, opptaksperiode og klippeperiode. Filmene skal vises for publikum, blant annet på Kunstnernes Hus. Det ble bevilget kr 120 000 til prosjektet.

«10 år på Heidal skule» er et 10-årig kunstprosjekt på Heidal barne- og ungdomskule i Oppland.

Prosjektet inviterer kunstnere til å jobbe sammen med en skoleklasse i perioder gjennom hele grunnskoleløpet, fra 1. til de går ut av 10. klasse, 2018-2028. Det blir 5 forskjellige kunstprosjekter i løpet av 10 år og kunstnerne vil følge klassen to år av gangen. Billedkunstner Gisle Harr er første kunstner ut i perioden 2018 - 2020. Det ble bevilget

kr 100 000 til produksjonskostnader i 2019.

Søknader om prosjektstøtte diverse tiltak behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.

Søknader fra institusjoner

Det er behandlet 77 søknader og gitt 34 tildelinger, til sammen kr 3 620 000. Samlet søknadssum var kr 20 192 519.

Prosjektstøtteordningens brede og heterogene tilfang gjør det vanskelig å peke ut klare tendenser i søknadsmaterialet. Søknadsbunken denne runden preges av søknader som holder jevnt og solid nivå.

Oppmerksomheten rundt kunstboka som sjanger og plattform er fortsatt stigende, og tre søknader fra kunstbokforlag er innvilget støtte: Multipress fra Oslo og Codex Polaris og Coda Press fra Bergen.

Et annet trekk ved søknadsbunken denne gangen er tiltak som prøver ut ulike rammer for visning og formidling av samtidskunst – eksempelvis i en nedlagt bensinstasjon (She Will), i egen leilighet (Changing Rooms) og i en campingvogn (Aitken/Lee).

Flere mottakere av årlig driftstilskudd har denne runden søkt ekstra prosjektstøtte til prosjekter for barn og unge: Bergenstriennalen (3 søknader, 1 innvilget støtte), Fotogalleriet (innvilget støtte), Kunsthall Oslo (2 søknader, 1 innvilget støtte), Kunsthall Trondheim og Nordnorsk kunstnersenter. Samlet ble 17 søknader om prosjekter for barn og unge behandlet.

Geografisk fordeling av søknadene:

  Søknader Tildelinger
Fylke Antall Prosent Antall Prosent
Akershus 4 5 % 1 3 %
Aust-Agder 0 0 % 0 0 %
Buskerud 1 1 % 0 0 %
Finnmark 1 1 % 1 3 %
Hedmark 2 3 % 1 3 %
Hordaland 21 27 % 11 32 %
Møre og Romsdal 1 1 % 0 0 %
Nordland 6 8 % 1 3 %
Oppland 3 4 % 2 6 %
Oslo 25 32 % 11 32 %
Rogaland 2 3 % 1 3 %
Sogn og Fjordane 1 1 % 0 0 %
Svalbard 0 0 % 0 0 %
Telemark 0 0 % 0 0 %
Troms 2 3 % 2 6 %
Trøndelag 5 6 % 1 3 %
Vest-Agder 1 1 % 1 3 %
Vestfold 0 0 % 0 0 %
Østfold 2 3 % 1 3 %

Prosess:

  • Søknadsfrist: 4.12.2018

  • Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt

  • Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt