Om søknadsrunden
Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på tiltak som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og i søknadsrundene er ofte både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner, fylkeskommuner og dokumentarfilmskapere representert. Prosjektene viser også i denne tredje søknadsrunden i 2024 en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til prosjekter for tilgjengeliggjøring og formidling/produksjon i form av for eksempel dokumentarfilm, podcast og fysiske og digitale utstillinger.
Til denne runden kom det inn i alt 53 søknader. I vurderingen er det lagt overordnet vekt på prosjektenes historie- og kulturvernfaglige forankring og kvalitet. Tiltakenes relevans i forhold til rådets strategi og gjeldende fagområdeplan er vurdert særskilt. Behandlingen munnet ut i vedtak om tilskudd til 15 av prosjektene. Dette gir tildelingsprosenter i runde 3-24 på hhv 28 % (søknadstall) og 17 % (søknadssum).
Prosjektene som har fått tilskudd er blitt prioritert i en situasjon med et stadig øknende søknadstall og en stram budsjettramme til kulturverntiltak. Dette gir strenge prioriteringer som medfører at også mange gode prosjekter får avslag. Samtidig er det oppløftende å se at responsen på rådets og utvalgets hovedsatsingsområder fortsatt er svært god.
Ordningen er åpent innrettet idet den henvender seg til en stor og sammensatt målgruppe. Søknadsporteføljen er også sammensatt hva angår tiltakenes størrelse, rigging og tematikk, og det kommer inn søknader fra ulike aktører over hele landet. Den geografiske fordelingen er svært god, og kommer til syne også i inneværende runde. Alle fylker er ikke nødvendigvis representert i vedtakslistene fra hvert møte, men over tid bidrar ordningens formål og innretning til aktivitet i hele Norge.
Kort omtale av tre av prosjektene som har fått tilskudd:
Aust-Agder Museum og Arkiv har fått tilskudd til prosjektet Fram i lyset! – kilder til funksjonshemmedes historie i Agder. Bakgrunnen for tiltaket er at funksjonshemmedes historie i Agder er lite dokumentert. Deler av historien er tilgjengelig i arkiver og gjenstandssamlinger, men det som finnes ligger spredt rundt på kulturarvinstitusjoner i landsdelen og har aldri vært gjenstand for en helhetlig regional kartlegging. Prosjektet har som mål å bringe denne historien frem i lyset, og det skal utarbeides en systematisk oversikt over bevarte gjenstander og arkiver. Prosjektet vil munne ut i en rapport som skal kunne fungere som et verdifullt verktøy for fremtidig innsamling, samtidig som den legger grunnlaget for forskning og formidling av funksjonshemmedes historie i Agder.
Namdal Historielag har fått tilskudd til prosjektet Romani i Namdalen, der målet er å dokumentere og fremheve romanifolkets historie i regionen. Prosjektet vil bevare og formidle kunnskap om romanifolket som en nasjonal minoritet, bidra til forsoning ved å belyse historisk diskriminering, og engasjere romanifolket personlig for å sikre en ekte og nøyaktig dokumentasjon av deres kulturelle og historiske arv. Det er lagt opp til samarbeid med Museet Midt og andre organisasjoner for å sikre kunnskapsinnhentingen og en bred kunnskapsdeling. Prosjektet vil benytte seg av varierte kilder, inkludert arkiver, muntlige fortellinger og historisk forskning, for å gi en helhetlig fremstilling av romanifolkets bidrag og utfordringer i Namdalen og Trøndelag.
Videre har Bente Nordhagen fått tilskudd til prosjektet Min arv - Minun perintö. Prosjektet skal formidle kvensk kultur og historie gjennom utstilling av fotoprosjektet «Min arv - Minun perintö» ved Nord-Troms museum i Nordreisa. Prosjektet består av kunstfoto som beskriver Nordhagens tolkning av kvenenes liv fra før de valgte å flytte til Ruija (Norge) fram til i dag. Hun viser også noen kulturmarkører som smiing, badstutradisjonen, tjærebrenning, musikk, myter og sagn. I tillegg har hun laget korte tekster på både norsk og kvensk, og det vil bli avspilt filer fra lydarkivet til Nord-Troms museum under utstillingen. Til utstillingen vil det utarbeides undervisningsopplegg innen ulike tema som immateriell kulturarv, kvensk historie, nasjonale minoriteter, språk, musikk og fortellertradisjon.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 53
Søknadssum: 15 789 975
Antall tildelinger: 15
Tildelingssum: 2 635 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 4.6.2024 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 23.8.2024
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|