Om søknadsrunden
Til denne runden kom det inn i alt 62 søknader på ordningen. Det er vedtatt støtte til 19 av prosjektene. Antall søknader til denne fristen ligger om lag like høyt som i tilsvarende runde i 2019. Tendensen til økning i søknadstallet i 2018 og 2019, ser altså ut til å fortsette inn i 2020.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner og dokumentarfilmskapere er representert. Søknadene viser en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til formidling i form av f.eks. utstillinger og dokumentarfilm. Det gis her en kort omtale av to av prosjektene har fått støtte:
Innsamling av arkivmateriale etter pelsdyrnæringen i Telemark
Stortinget har vedtatt å avvikle pelsdyrnæringen i Norge innen 2025. Det haster derfor med å få samlet inn, dokumentert og ordnet arkivmateriale før dette forsvinner med de siste pelsdyrvirksomhetene. Stiftinga Vest-Telemark museum er bevilget kr 150 000 til et prosjekt hvor målet er å samle inn, dokumentere og ordne arkivmateriale fra pelsdyrnæringen i en region hvor nettopp denne næringen har en lang historie og har vært viktig for mange. I Bevaringsplan for privatarkiv i Telemark blir det også påpekt at pelsdyrnæringen er svakt dokumentert.
I gjennomføringen av prosjektet skal museet samarbeide med historielagene i regionen, som sitter på informasjon om og fotografisk dokumentasjon av pelsdyrnæringen i sine kommuner. Videre vil prosjektet innebære samhandling med enkeltpersoner som fortsatt driver med pelsdrift. Bevilgningen er gitt under forutsetning av at innsamlet materiale blir publisert på Arkivportalen.
Morgendagens felemakere
Videre er det bevilget kr 180 000 til Stiftelsen Ole Bull Akademiet på Voss til prosjektet Morgendagens felemakere. Dette er et prosjekt som blir gjennomført i samarbeid med Hardanger og Voss museum, og som inngår i deres fellessatsing hardingfela.no. Bygging av hardingfeler har en lang tradisjon i Norge, men i dag er det kun en håndfull felemakere som bygger hardingfeler på heltid. Morgendagens felemakere er et rekrutteringsprosjekt hvor målet er å øke og spre interessen for hardingfelebygging.
Dette er et prosjekt hvor barn unge ikke bare en tydelig målgruppe, men der 12- og 13-åringer også blir direkte involvert som lærlinger. I tillegg bidrar felemakere og andre tradisjonsbærere med opplæring og videreføring av kunnskap om bygging av hardingfeler.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 62
Søknadssum: 16 830 283
Antall tildelinger: 19
Tildelingssum: 2 660 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 3.12.2019 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 6.3.2020
-
Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|