Om søknadsrunden
Ordningen skal bidra til å styrke produksjon av publikasjoner som presenterer og/eller analyserer aktuelle problemstillinger innen samtidskunst og kunstteori. Det gis støtte til fotobøker, bøker om teori, monografier, kunstnerbøker, større utstillingskataloger, bok- eller magasinserier, ulike hybridbøker og fanziner. Manusutviklingsstøtten er en viktig del av ordningen og skal stimulere skribenter til å skrive dyptgående og lengre tekster om samtidskunst.
Tall fra søknadsrunden
Tallet på søknader 44
Søknadssum kr 4 207 882
Tildelinger 15
Tildelingssum kr 775 000
Tendenser og trekk i søknadsmaterialet
Faglig utvalg for visuell kunst gav i første behandlingsrunde i 2023 støtte til en rekke kunstnerbøker med ulik tematikk og utførelse. Søknader her er økende og det et større mangfold innenfor denne sjangeren enn før. Definisjonen av kunstnerbøker er bred; fra bøker som kunst, ofte stilt ut som kunstverk, til ulike hybridbøker. Kunstnerbøkene kommer gjerne ut i få opplag, blir enten selvpublisert eller gitt ut på mindre forlag.
«Penselstrøk, fjell i fjell» er en håndinnbundet og selvpublisert kunstnerbok i tjueseks eksemplarer. Den er formet som en laporello (et trekkspill) med atten sider. Her blir haikudikt skrevet av Anne Bøe, sammenstilt med motiv av fjellformasjoner som er håndtrykket med inspirasjon fra japanske trykketradisjoner. Elisabeth Alsos Strand har doktorgrad i grafikk, papiret er håndlaget og børster og tusj kommer fra Japan. Duoen har samarbeidet om bøker flere ganger og denne blir stilt ut på Babel visningsrom i Trondheim, og videre formidlet og distribuert ved ulike visningssteder samt på kunstbokmessen B*stard på Lillehammer.
Ellen Henriette Suhrke arbeider med video, fotografi og kunstnerbøker. Boka «Ung mann og kvinne» vil formidle skulpturen med samme navn av Gustav Vigeland til blinde. Dermed får de som ikke ser tilgang til en sanselig opplevelse av kunst, dette kan også kan defineres som et metakunst-perspektiv fra kunstnerens side. Teksten av Ingrid Wold Lund setter Vigeland inn i en historisk og samtidig kontekst. Distribusjon gjennom Blindeforbundet borger for en treffsikker tilgjengeliggjøring av boka.
Kunstnerboka «Double blind» av Hanne Line Gjerdrum Røgeberg er satt sammen av tegninger og monotypier. Her fokuseres det på kunstnerens intensjon og prosess, der begge hender tegner motivet som hun ser på veggen (ulike fotografier tatt av droner), uten å se på papiret. Kunstneren løfter spørsmål om tegneprosessen skjer utenfor det bevisste, tilnærmet som en seismologisk eller nevrologisk graf? Tematikken blir videre drøftet av professor i psykologi Stein Bråten. Boka lanseres på Galleri Riis i Oslo der også kunstverkene presenteres i en separatutstilling.
Kurt Johannesen har i en årrekke arbeidet med kunstnerbøker og driver Zeth forlag i Bergen. «Preludium 2» presenterer en fargerik performance som skjer over flere dager i Dale kyrkje i Vestland fylke. - Kollektiv hukommelse, individuelle opplevelser og hvordan vi og samfunnet endrer oss er tematikken i Runhild Hundeides bok kalt «La Durée». Boka ble lansert vokalt på utstillingen ved Centralbanken i Brugata i Oslo.
Tallet på søknader om å samle lengre kunstnerskap i monografier er lavere i denne runden, det ble det gitt støtte til Terje Resells grafiske kunstnerskap, utgitt på Press forlag. Keramikeren Britt Dyrnes, som har tilhold i Surnadal og i Trondheim, oppsummerer et langt kunstnerliv med boka «Lyden av leire». Jugendstilsenteret og Kube i Ålesund presenterer hennes soloutstilling, mens Orfeus Publishing er utgiver.
Kunstnerduoen Stian Ådlandsvik og Lutz-Reiner Müller oppsummerer femten års samarbeid i monografien «Übersicht - Oversicht». Kunstprosjekter i offentlig rom blir debattert, primært i Norge, der mange utprøvende kunststunt setter betrakteren på prøve. Valg av internasjonale skribenter løfter dette kunstnersamarbeidet ytterligere, der interaksjon i og med offentlig rom undersøkes, hva som er mulig å gjøre med kunst og hvordan samarbeid over tid og med stedet kan løfte kunstens plass i samfunnet.
Søkander til fotobøker er fortsatt høyt, og to av de som fikk støtte tar for seg byutvikling og gentrifisering. Man kan si at fotobøker bidrar til samfunnsaktuelle diskusjoner, og at kunsten i seg selv setter agendaen for interessante og viktige samtaler. «Footnotes» av Jon Benjamin Tallerås lanseres i forbindelse med en utstilling ved Kunsthall Oslo til høsten. Her blir utviklingen av Oslo og byens fremtid undersøkt med fotografisk skråblikk. Formidlingen av boka må trekkes fram, flere byvandringer i områder der motivene er hentet fra, er planlagt. - «Life in the new» av Marius Svaleng Andresen er utgitt av Kerber Verlag i Tyskland, og tar for seg arktitektur-eksperimentet Novi Beograd i Serbia, en sosialistisk forsøksbydel bygget like etter krigen. Formidlingen av bok og utstilling skjer både her til lands og i Beograd.
Manusutviklingsstøtten skal stimulere til å skrive om samtidskunst i det visuelle kunstfeltet. Det var kun to søknader om å utvikle tekst i denne runden, og ingen av disse ble tildelt støtte.
Utvalgets vurderinger
En del søknader fikk avslag av Faglig utvalg for visuell kunst, men med en oppfordring til å søke på nytt i neste runde. - Bøker må være kommet langt i utviklingen mot et ferdig produkt før man søker., all den tid obligatoriske vedlegg er dummy og tekster. Utvalget var særlig oppmerksomme på kvalitet og utforming av den visuelle delen i boka.
Åtte kunstnerbøker fikk altså tildeling, som er over halvparten av de innvilgede søknadene. Utvalget presiserer at nyskaping og kvalitet i de ulike kunstnerbok-prosjektene er markante. I tillegg representerer disse særlige bøkene nye søkere samt et større mangfold. Og kanskje vil den igangsatte piloten for formidling og distribusjon av kunst- og kunstnerbøker føre til at bøkene kan nå ut til flere?
Prosess:
-
Siste søknadsfrist er 2. desember kl. 13:00: 2.12.2022 kl. 13:00
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Boktype | Fylke | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd | Kategori |
---|