Om søknadsrunden
Ordningen skal bidra til å styrke produksjon av publikasjoner som presenterer og/eller analyserer aktuelle problemstillinger innen samtidskunst og kunstteori. Det gis støtte til fotobøker, bøker om teori, monografier, artists’ books, utstillingskataloger, manusutvikling, bok- eller magasinserier, fanziner, art writing.
Det kom inn 52 søknader inn til første runde i 2020, - som er en betydelig økning fra i fjor. Den mest markante endringen er at det er stadig flere som søker om større bokprosjekter, det ble søkt om 16. Av dem som ble støttet kan nevnes monografier om lengre kunstnerskap (Bente Sætrang og Børre Larsen), eller at man fokuserer på en avgrenset, kortere periode, (Kristine Fornes, Fredrik Værslev), en samling tekster av unge kunstkritikere, («Ung uro»), en oppsummering av Tom Sandbergs fotografier, sett fra et internasjonalt perspektiv, samt en større bok om keramikerne Odd Gjerstad og Kari Bugges liv og virke.
Tendenser og trekk i søknadsmaterialet
En monografi skal samle trådene av Bente Sætrangs førtifem år lange og mangefasetterte kunstnerskap. Boka blir gitt ut på tyske Arnoldsche Art Publishers (Stuttgart) og vil lanseres i forbindelse med utstillingen på Kunstnerforbundet i Oslo høsten 2020. Sætrangs utrettelige arbeid som kunstner og utstiller, hennes forskning på fargen samt ulike trykketeknikker, hennes mangeårige virke som professor ved Kunsthøyskolen i Bergen, hennes fagpolitiske rolle blir nå satt under lupen av ulike forfattere. Jessica Hemmings tekst setter kunstneren inn i en internasjonal sammenheng, Vigdis Hjorth nærmer seg kunstverkene med betrakterens her og nå-posisjon. Trykkeriet Naranyana Press fra Danmark er valgt fordi de er profesjonelle på å få fram materialitet, nyanser i ulike fargeutprøvinger, detaljer i ulike trykketeknikker, noe også designen av boka understreker.
Ingrid Halland er redaktør for boka «Ung uro – Unsettling Climates in Nordic Art», som handler om kunsten og det antropocene. Unge kunstkritiker-stemmer undersøker hvordan kunst, design og arkitektur forholder seg til klimakrisen, global kapitalisme, utydelige sannheter, uroen i verden. Boka kommer ut på forlaget Uten tittel høsten 2020 og det er planlagt lanseringer med diskusjoner i Oslo og Trondheim.
Andrea Bakketun definerer selv «Slingringsmonn – Wiggle Room» som en samling Artists’ Books. Bokprosjektet er satt sammen av ti deler, sju små bøker eller hefter samlet i en boks; to plakater og en større bok omhandlende kunstprosjektet Grand Complications - utført ved Rommen skole. Her blir vi presentert for en tolvårsperiode, der Bakketuns kunst går i dialog med vitenskap, teknologi og natur og der forfattere fra mange ulike fagfelt bidrar tekstlig. Som tittelen antyder, åpner bokprosjektet opp for endring og avsporing, variasjon, en utforskning av kunstens natur.
Fotobok-søknadene holder seg stabilt (9 søknader), som også kunstnerbøker (12 søknader) Kun ett fotobokprosjekt ble tildelt støtte i denne runden, «Flow» av Thora Dolven Balke, som også selv definerer boka som en Artist’s Book. Her fokuseres det på den eldre teknikken polaroid film (peel-apart 666) og boka presenterer utvalgte arbeider fra 2012 – 2019. Omslaget til boka lages av silikon, er håndmalt og har reminisenser til skulpturene av drikkefontener, vannspyere, som ble presentert ved Galleri Melk høsten 2019.
Manusutviklingsstøtten skal stimulere skribenter til å skrive om samtidskunst i det visuelle kunstfeltet. Det var 9 som søkte i denne runden og 4 ble tildelt støtte. Unge kunstneres samfund feirer 100-årsjubileum i 2021. Tekstene i boka «UKS 100» vil analysere og dokumentere underbelyste sider ved norsk kunsthistorie, samtidig som de også skal gi et kritisk blikk på UKS’s rolle i ulike historiske periodene.
Kjetil Røed ble tildelt full pott (kr 90 000) for å skrive om «Alderdomsvariasjoner – essays om aldring og kunst». Kunstens nytte – og samfunnsverdi blir her debattert, samtidig som billedkunstens rikholdige arkiver blir tatt i bruk for å forstå alderdommen og aldringsprosessen.
Det er 29 kvinner og 23 menn som har søkt. - Geografisk fordeler de 52 søknadene seg slik: Agder (1) Innlandet (4) Oslo (26), Nordland (1), Rogaland (2), Trøndelag (3), Vestland (7), Viken (6), utlandet (3)
Barn og unge: Det var 2 søknader i denne runden, men ingen nådde opp i prioriteringen.
Økonomisk oversikt
Kto. 2218 Kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling
Til disposisjon: Kr 3 915 000
Vedtak i møtet i mars: Kr 1 160 000
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 52
Søknadssum: Kr 9 062 562
Antall tildelinger (vedtak): 17
Vedtakssum Kr 1 160 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 15.1.2020 kl. 13:00
-
Vedtak i faglig utvalg for billedkunst og kunsthåndverk: Dato ikke satt
-
Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Kategori | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|