Om søknadsrunden
I denne runden ble det behandlet 45 søknader, 14 av disse fikk støtte.
Også i denne runden er det en vilje til å samle, tekstualisere og reflektere over flere utstillinger i en rekke større bøker. Særlig må «Mirror falling from the wall» av Dag Erik Elgin trekkes fram. Den tar for seg den historiske avantgarden fra 1920 og beskriver hvordan denne innfallsvinkelen til kunstproduksjon kan bli meningsdannende i samtiden. Elgin samarbeider ofte med ulike fagfelt, som proviniensforskning, museums – og utstillingsstudier og han kommenterer kvalitetsvurderinger av kunst opp gjennom tidene. Prosjektene boka beskriver startet med en utstilling ved Henie Onstad allerede i 2012, «Modernist Machine», senere har kunsteren tatt problematikken videre til internasjonale museer.
I Ane Mette Hols kunstnerbok kalt «Drawing Literature» undersøkes det hva en kunstfaglig publikasjon kan være. Hol arbeider konseptuelt med tegnemediet, der forholdet mellom original og reproduksjon er i fokus. Dette gjenspeiles også i tekstbidragene i boka.
«Don’t rest narrate: Publishing, Collaboration and Artistic Practice» omhandler kunstnernes vilje og trang til å skrive og å gi ut bøker. Etter gjesteopphold ved PRAKSIS i Oslo bidrar ulike kunstnere med nye innfallsvinkler til denne tematikken.
Kunstner og kritiker Arve Rød har samlet tekster og kritikker fra 2005 til 2019 publisert i aviser, bøker og utstillingskataloger. Tekstene tar pulsen på denne femtenårsperioden i norsk kunstliv og blir slik et viktig tidsdokument.
Norsk kunstårbok for 2020 skal handle om kunstneriske prossesser, og vil dreie seg om ulike aspekter ved den kunstneriske produksjonen. Kunstårboka har eksistert siden 1992 og gjennom tretti år har spesialbestilte artikler, intervjuer, anmeldelser og presentasjoner av utvalgte kunstnere og utstillinger tatt pulsen på norsk kunstliv. En ny redaksjon planlegges for 2021, og representanter fra Bergen, Trondheim og Tromsø vil danne et nytt regionalt redaksjonsråd, som tar sikte på å dekke hele landet.
Manusutviklingsstøtten skal stimulere skribenter til å skrive om samtidskunst i det visuelle kunstfeltet. Tallet på søknader holder seg stabilt, det var 9 som søkte og 4 ble tildelt støtte. Jørgen Sandemoses tekst om Kjell Bjørgeengen kalt «Det frie, det skjønne og det anerkjente. Kunstens vilkår i det moderne» må trekkes fram. Her analyseres videokunst i lys av hovedlinjer i estetiske teori, samtidig som kunsten settes i sammenheng med generell erkjennelse og drøftinger av formidlingsformer.
Geografisk fordeler de 45 søknadene seg slik: Akershus (1), Buskerud (1), Hordaland (10), Møre og Romsdal (1), Nordland (1), Oppland (3), Oslo (16), Rogaland (1), Sogn og Fjordane (1), Telemark (1), Trøndelag (3). Vest-Agder (1), Vestfold (1), Utlandet (3). Det er 23 kvinner og 21 menn som har søkt.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 45
Søknadssum: 4 387 650
Antall tildelinger: 14
Tildelingssum: 1 275 000
Søknader om Kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.3.2019 kl. 13:00
-
Vedtak i faglig utvalg for billedkunst og kunsthåndverk: 22.5.2019
-
Vedtak i rådsmøte: 18. - 19.6.2019
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Boktype | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|