Søk støtte
Søknadsfrist
jun
03
2025
Kl. 13:00
Utviklingsprogram for museum 2024 – 2026
En hovedoppgave for Kulturdirektoratet er å bidra til utvikling av museumssektoren, blant annet gjennom programmer finansiert av spillemidler fra Norsk Tipping.
Midlene skal bidra til at museene styrker nødvendig kompetanse og utvikler metoder og verktøy for å løse museumsfaglige oppgaver. For perioden 2024 – 2026 utlyses både et treårig program, og et årlig program med ulikt tema for hvert år.
Museene som får tilskudd skal bidra aktivt inn i programmets aktiviteter, som koordineres av Kulturdirektoratet. Prosjektene skal gjennomføres som åpne prosesser som kan stimulere til faglige diskusjoner og engasjement. Deltakerne skal i fellesskap bidra til kunnskapsutvikling- og utveksling, og at resultatene kommer museumssektoren til gode.
Gode museer for bedre lokalsamfunn - ettårige prosjektmidler
Formål
Kulturdirektoratet ønsker med denne utlysningen å bidra til at museene kan styrke sitt arbeid overfor sine lokalsamfunn. Målet er at midlene kan bidra til å videreføre kunnskap, ferdigheter og praksiser, i samarbeid med relevante aktører.
Det er et mål at midlene kan stimulere til nye samarbeidsformer, eller til videreutvikling av allerede eksisterende samarbeid – eksempelvis tematisk eller geografisk. Prosjekter som omhandler arbeid med samiske aktører og nasjonale minoriteter vil bli prioritert. Det samme gjelder prosjekter som kan stimulere til økt internasjonalt samarbeid.
Midlene skal motivere og stimulere til å prøve ut modeller og metoder for samhandling og kunnskapsdeling – stimulert av eller i samarbeid med andre museer, aktuelle aktører og institusjoner regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Åpne alleBakgrunn for programmet
Musea i samfunnet. Tillit, ting og tid (Meld. St. 23 (2020-2021), peker på at museene har et viktig samfunnsansvar i arbeidet med å bygge gode og inkluderende lokalsamfunn – for og med menneskene som bor der. Med de store og komplekse samfunnsendringene de siste årene, er denne rollen viktigere enn noen gang.
UNESCO-konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven setter utøverne i sentrum. Dette inkluderer dermed kulturuttrykk som bidrar til mer mangfold, flere stemmer, historier og variasjoner.
Hva kan det søkes om tilskudd til?
Det kan søkes om tilskudd til prosjekter som:
- Bidrar i arbeidet med å synliggjøre mangfoldet av praksiser, ferdigheter og levende kulturarv i byer og tettsteder
- Bidrar til å øke kunnskapen om kulturturisme og lokalsamfunn
- Bidrar til å styrke arbeidet med urfolk og nasjonale minoriteter
- Bidrar til å styrke arbeidet med minoriteter og marginale/marginaliserte grupper
- Styrker arbeidet med videreføring av praksiser, ferdigheter og kunnskap mellom generasjoner – spesielt arbeid med barn og unge
Hvem kan søke?
Museer i Det nasjonale museumsnettverket og museer underlagt Sametinget.
Krav til søknaden
Søknaden skal leveres via Kulturdirektoratets elektroniske søknadsportal innen utløpet av søknadsfristen. Søknaden må tilfredsstille de til enhver tid gjeldende krav og retningslinjer som er fastsatt av Kulturdirektoratet. Søknader som ikke er kommet inn innen søknadsfristens utløp, eller som faller utenfor ordningen, vil bli avvist.
Som hovedregel gis til ikke tilskudd til tiltak som er satt i gang før søknad er innsendt.
Beregning av tilskudd
Det kan søkes om inntil kr 300 000 per prosjekt.
Søker må bidra med inntil 30 % egenfinansiering. Egenfinansiering er midler som søker stiller til disposisjon for prosjektet, som for eksempel lønnskostnader for egne ansatte. Medfinansiering av privat eller offentlig karakter er en fordel.
Kulturdirektoratet kan, i kontrakt for tilskudd, stille krav om at tilskuddet kun kan disponeres til definerte deler av prosjektet. Dersom en søknad omfatter elementer som faller utenfor ordningen, vil tilskuddet bli redusert deretter.
Søknadsskjema
Les utlysningsteksten og «Krav til søknaden» nøye før du begynner å fylle ut søknadsskjema. I søknadsskjemaet finner du også hjelpetekster, merket med «?».
Får du tekniske utfordringer med søknadsskjema eller Altinn underveis kan du kontakte vår brukerstøtte
Anbefalte nettlesere
For best mulig brukervennlighet i skjemaet anbefaler vi at du benytter følgende nettlesere: MAC = Safari. Windows = Chrome.
Søknadsskjemaer blir tilgjengelige cirka en måned før neste søknadsfrist.
Vurdering av søknaden
Søknadene vil bli vurdert etter følgende kriterier:
- Relevans i forhold til utlysningens formål
- Overføringsverdi til hele eller deler av museumssektoren
- Samarbeid mellom flere museer og/eller andre relevante aktører vurderes som positivt
- Prosjekter som omhandler arbeid med samiske aktører og nasjonale minoriteter vil bli prioritert
- Prosjekter som kan stimulere til økt internasjonalt samarbeid
- Museumsfaglig forankring. Gode sammenhenger mellom ulike museumsfaglige områder vurderes som positivt
- Egenfinansiering
- Profesjonalitet, kvalitet og gjennomføringsevne. Gode planer for intern oppfølging og kunnskapsdeling i prosjektene vurderes som positivt
Forsinkelser som ikke er avtalt, eller manglende rapport/regnskap i tidligere saker hvor søkeren har fått tildelinger, vil vektlegges i vurderingen av søknaden.
Slik behandles søknaden
Vilkår for utbetalingen
Utbetaling
Utbetaling skjer på høsten i vedtaksåret. Det reelle prosjekt-/budsjettåret vil derfor kunne være det påfølgende året. Hele det årlige tilskuddsbeløpet utbetales når søker har akseptert kontrakten.
Bortfall av tilskudd – akseptfrist
Tildelingen faller bort dersom den ikke er akseptert innen fristen som er fastsatt i kontrakten. Eventuell utsettelse av akseptfristen forutsetter skriftlig søknad før fristens utløp.
Endringer i prosjektet
Vesentlige endringer i prosjektet, budsjett eller tidsplan må omsøkes skriftlig og godkjennes av Kulturdirektoratet.
Rapportering og regnskap
Tilskuddsmottaker skal sende inn sluttrapport og regnskap senest tre måneder etter sluttdatoen som er satt for prosjektet. Dersom det ikke er avtalt utsettelse med Kulturdirektoratet gjelder sluttdatoen som er oppgitt i søknaden.
Den faglige rapporten skal gjøre rede for gjennomføringen av prosjektet opp mot prosjektbeskrivelsen og vilkår for tilskuddet.
Presseomtale og publikums-/deltakerantall tas med der det er relevant.
Regnskapet skal vise hvordan tilskuddet er brukt og settes opp slik at det kan sammenholdes med innsendt budsjett. Tilskudd fra Kulturdirektoratet og andre offentlige tilskuddsytere skal spesifiseres. Bilag må kunne framlegges ved forespørsel. Avvik på mer enn 10 % mellom regnskapet og budsjettet som lå til grunn for tilskuddet, skal kommenteres.
Kulturdirektoratet kan stille særlige vilkår til rapport og regnskap i kontrakten.
Tilskuddsmidler som ikke nyttes etter forutsetningene skal tilbakebetales til Kulturdirektoratet.
Kulturdirektoratet kan holde tilbake tilskudd som ikke er utbetalt og kreve at utbetalte tilskudd betales tilbake dersom det avdekkes at tilskuddet ikke nyttes etter forutsetningene, at tilskuddet er gitt på bakgrunn av urette opplysninger eller at det foreligger andre vesentlige brudd på vilkårene.
Evaluering
I forbindelse med evaluering av prosjektet plikter tilskuddsmottaker å fremlegge etterspurt dokumentasjon dersom Kulturdirektoratet krever det.
Andre betingelser
Det skal gjøres kjent at prosjektet er støttet av Kulturdirektoratet. Logo kan lastes ned fra Kulturdirektoratets nettsider.
Tilskuddsmottakere på utviklingsprogrammer for museer forventes å delta og eventuelt holde innlegg på samlinger og arrangementer for Kulturdirektoratet, samt å legge til rette for fri videre bruk av resultatene av prosjektene.
Der det gis tilskudd til prosjekter hvor det selges billetter, forutsettes det at alle innehavere av ledsagerbevis for funksjonshemmede gis rett til gratis billett for sin ledsager, eller at det tilbys rabatt som gjør at samlet pris ikke overstiger prisen for en ordinær billett.
Kulturdirektoratet forutsetter at virksomheter honorerer kunstnere og fagpersoner i tråd med gjeldende avtaler, vederlagsordninger og anbefalte satser, der dette er relevant. Dette skal da framkomme av rapport og regnskap.