Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til utgivelse av publikasjoner som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på utgivelser som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Denne tilskuddsordningen genererer mange søknader fra hovedstaden, der også de fleste forlagene i Norge har sitt sete. Til gjengjeld skal ordningen stimulere til utgivelse av bøker med nedslagsfelt som strekker seg ut over det lokale og regionale, og både små, mellomstore og større forlag fra ulike deler av landet er representert i hver søknadsrunde. Dermed vil enhver utgivelse, uavhengig av hvor forlaget holder til, ha et nedslagsfelt som kommer lesere over hele landet til gode.
Til denne runden kom det inn 13 søknader på ordningen. I tilsvarende runder i 2022 og 2021 kom det inn 14 boksøknader. Kvaliteten på bokprosjektene var igjen svært høy, og munnet ut i vedtak om trykkestøtte til ni av utgivelsene. Kulturrådet vurderer det slik at disse bokprosjektene representerer en kombinasjon av følgende tre elementer: Sterk søknad, nasjonalt nedslagsfelt og solid faglig forankret manuskript. I tillegg utmerker bøkene seg med en tematisk orientering som har høy relevans i en kulturvernkontekst.
En relativt stor andel bokutgivelsene i denne runden, i alt seks av bøkene, også har relevans opp mot hovedsatsingsområdene. To av disse skal formidle Asbjørnsen og Moes folkeeventyr på hhv ukrainsk og samisk:
Norske folkeeventyr til ukrainske og samiske barn
Familieforlaget er ny søker på denne ordningen, og har barn og unge med annet morsmål enn bokmål/nynorsk som en viktig målgruppe. Forlaget har i denne runden mottatt trykketilskudd til to tospråklige bøker i serien Leselyst - eventyr på ditt og mitt språk, den ene på ukrainsk/bokmål, den andre på samisk/bokmål. De illustrerte bøkene inneholder fire eventyr av Asbjørnsen og Moe; Mannen som skulle stelle hjemme, Den syvende far i huset, De tre bukkene Bruse og Pannekaka. Søker legger vekt på at eventyr er et internasjonalt språk i seg selv som har blitt formidlet over landegrensene gjennom generasjoner, og at de bidrar til brobygging på tvers av kulturer og økt følelse av tilhørighet og fellesskap.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 13
Søknadssum: 1 287 500
Antall tildelinger: 9
Tildelingssum: 475 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.3.2023 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 12.5.2023
-
Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Tittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|