Om søknadsrunden
Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til utgivelse av publikasjoner som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på utgivelser som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Denne tilskuddsordningen genererer mange søknader fra hovedstaden, der også de fleste forlagene i Norge har sitt sete. Til gjengjeld skal ordningen stimulere til utgivelse av bøker med nedslagsfelt som strekker seg ut over det lokale og regionale, og både små, mellomstore og større forlag fra ulike deler av landet er representert i hver søknadsrunde. Dermed vil enhver utgivelse, uavhengig av hvor forlaget holder til, ha et nedslagsfelt som kommer lesere over hele landet til gode.
Til denne runden kom det inn 18 søknader på ordningen. Kvaliteten på bokprosjektene var igjen svært høy, og munnet ut i vedtak om trykkestøtte til hele 17 av utgivelsene. Kulturrådet vurderer det slik at disse bokprosjektene representerer en kombinasjon av følgende tre elementer: Sterk søknad, nasjonalt nedslagsfelt og solid faglig forankret manuskript. I tillegg utmerker bøkene seg med en tematisk orientering som har høy relevans i en kulturvernkontekst.
En relativt stor andel bokutgivelsene i denne runden, i alt fem av bøkene, har også relevans opp mot hovedsatsingsområdene. Det gis her en kort omtale av to av disse bøkene:
Svein Sandnes bokforlag: Dag Kjensjord: Olaf Hofoss – en finnskogdikters liv og forfatterskap
Dikteren og journalisten Olaf Hofoss (1889-1968) vokste opp i fattige kår i Fjellsjøsætra på Brandval Finnskog. Målet med Dag Kjensjords bok er å gjøre Hofoss' skrifter tilgjengelige også for nye generasjoner. Bøkene til Hofoss skildrer en kultur som allerede da bøkene ble skrevet, var i ferd med å forsvinne. Fortellingene bygger i stor grad på gamle sagn og historier han ble fortalt. De er skrevet for over 100 år siden, og gir et godt bilde av skogfinsk kultur og identitet. Det er i dag voksende interesse for den marginaliserte skogfinske kulturen. Forfatter og forlag tror at boka vil bidra til ytterligere å styrke denne interessen, ikke bare blant lokalbefolkningen i regionen, men også blant folk med aner fra Finnskogen og for yngre generasjoner.
Utenfor Allfarvei forlag: Beate Bursta: Kofta og jeg
Ingen gikk i kofte da Beate Bursta vokste opp i et norsk fiskevær ytterst på finnmarkskysten i 1970- og 80-årene. Foreldrene hennes snakket samisk bare hvis noe skulle holdes hemmelig for henne, eller når eldre slektninger var på besøk. Gradvis endres fortellingene om hvem familien er, og er egentlig stedet så norsk som det framsto da hun vokste opp? Gjennom å lære seg å sy kofte nøster hun også opp i sin egen historie og identitet. I denne boken undersøker forfatteren fortielsen, tausheten og skammen, men hun tar også et oppgjør med graderingen av «samiskhet», der samer som har drevet med reindrift og opprettholdt språk har rang som «mest samiske». «Kofta og jeg» er sterk og personlig sakprosa.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 18
Søknadssum: 1 697 387
Antall tildelinger: 17
Tildelingssum: 825 000
Prosess:
- Søknadsfrist: 02.06.2023 kl. 13:00
- Vedtak i fagutvalg: 24.08.2023
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.6.2023 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Tittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|