Om søknadsrunden
Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til utgivelse av publikasjoner som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på utgivelser som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Denne tilskuddsordningen genererer mange søknader fra hovedstaden, der også de fleste forlagene i Norge har sitt sete. Til gjengjeld skal ordningen stimulere til utgivelse av bøker med nedslagsfelt som strekker seg ut over det lokale og regionale, og både små, mellomstore og større forlag fra ulike deler av landet er representert i hver søknadsrunde. Dermed vil enhver utgivelse, uavhengig av hvor forlaget holder til, ha et nedslagsfelt som kommer lesere over hele landet til gode.
Til denne runden kom det inn 23 søknader på ordningen. Kvaliteten på bokprosjektene var igjen høy, og munnet ut i vedtak om trykketilskudd til 17 av utgivelsene. Kulturrådet vurderer det slik at disse bokprosjektene representerer en kombinasjon av følgende tre elementer: Sterk søknad, nasjonalt nedslagsfelt og solid faglig forankret manuskript. I tillegg utmerker bøkene seg med en tematisk orientering som har høy relevans i en kulturvernkontekst.
Blant utgivelsene som har fått trykketilskudd er det i denne runden seks som er blitt prioritert i lys av klar relevans opp mot hovedsatsingsområdene. Det gis her en kort omtale av to av disse, basert på tekster fra respektive søknader:
Daisy Sælen Hafstad: #Hafstad og Lindvik# - Mine damer og herrer og alt midt imellom
Mine damer og herrer og alt midt imellom er en kjærlighetserklæring til norske transpionerer. Den er en hyllest til de som våget å gå først, en takk til de som fortsatt står i stormen og en gave til de som kommer etter. Boken gir folk sjansen til å bli kjent med menneskene transdebatten handler om, og gir leserne anledning til å se transpersoner som komplekse mennesker, som venner, kollegaer, brødre, mødre og kjærester. Det er også et mål å hylle de gode transforbildene, og gi dagens unge gode rollemodeller de kan speile seg i. Boken legger vekt på at det er avgjørende at minoriteter har positive forbilder som ligner dem selv – for som menneskerettsforkjemperen Marian Wright Edelman sa: «Du kan ikke bli det du ikke kan se».
Forente Forlag: #Siv Romsdal# - Sápmi-strikk. En reise i garn og farger
Siv Romsdal kommer fra Porsanger i Finnmark. Først i voksen alder har hun blitt bevisst sin egen sjøsamiske identitet på morssiden. Som i så mange familier er denne identiteten blitt stuet vekk, holdt skjult og delvis glemt i kjølvannet av fornorskningspolitikken. Men på mange loft kan man finne spor etter samiske håndverkstradisjoner i gamle plagg eller eldre fotografier. Forfatteren tar utgangspunkt i arbeidet kvinner før henne har lagt ned for å bevare og bringe videre arven fra deres formødre. På sin reise i garn og farger har hun utviklet strikkeplagg som tar opp i seg detaljer fra gamle samiske mønstre. Og hun har latt seg inspirere av naturen og kulturen hun er vokst opp i til å lage nye strikkedesign. Reisen går gjennom mørketid og nordlys, moltemyr og sommervidde, til Karesuando, Máze, Varanger, Jukkasjärvi, Billefjord og Kautokeino. Resultatet er en fest i farger og mønstre som passer like godt på vidda som i byen.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 23
Søknadssum: 2 625 516
Antall tildelinger: 17
Tildelingssum: 1 035 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 4.6.2024 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 23.8.2024
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Tittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|