Om søknadsrunden
120 konsertarrangører er bevilget et samlet tilskudd på 24 234 400 kroner.
Utvalgets vurderinger og prioriteringer
I vurderingen av søknadene er det som vanlig vektlagt bevisst tenkning i programmeringen, omfang, geografisk spredning, historikk og gjennomføringsevne, realistisk budsjettering av utgifter og finansieringsplan.
For arrangørfeltet har tiden etter pandemien vært krevende. Publikum kommer for langsomt tilbake, billettkjøpsmønsteret er endret, kostnadene har økt og musikkbransjen opplever kompetanseflukt. Arrangørordningen ble tildelt 27,5 mill i stimuleringsmidler pandemiens sluttfase, men nå er ordningens rammer tilbake på et normalnivå samtidig som arrangørfeltet fortsatt står i store utfordringer. Utvalget har derfor vurdert at redusert konsertomfang ikke nødvendigvis trekker ned i vurderingen, eller får konsekvenser for størrelsen på tildelinger. I tiden fremover vil det kunne bli en realitet at arrangørene må arrangere noe færre konserter for å holde samme nivå på produksjon og kunstnerisk innhold. Utvalget har videre prioritert langsiktighet og forutsigbarhet i en usikker tid. Det er gitt langt flere tilsagn for 2023 sammenlignet med tidligere år. Det er derfor mindre midler igjen til fordeling utover året 2023 enn hva som tidligere har vært normalt.
Det var 33 nye søkere til ordningen i denne runden. Likevel mener utvalget at det fortsatt er flere miljøer, sjangre og publikumsgrupper som er for dårlig representert på ordningen. Et flertall av de nye søkerne ble ikke prioritert fordi de aller fleste tilfellene ikke representerte den rekrutteringen utvalget ønsket og mange av søknadene var for svake for prioritering.
Utvalget har lagt vekt på den geografiske fordelingen. Mye av konserttilbudet innen visse sjangre er konsentrert i et lite avgrenset geografisk område, og ofte i de store byene. Det økte kostnadsnivået gir også forskjellige utfordringer forskjellige steder i landet. Med tanke på dette og miljøutfordringene, så er det mulig at en mer lokal forankring vil gjenspeiles i søknadene fremover. Utvalget har også lagt vekt på dette i prioriteringen denne gangen, og noen aktører med høyt aktivitetsnivå er enten videreført på samme nivå eller fått små nedjusteringer, for å kunne ivareta en bedre geografisk fordeling.
Dette er den første søknadsrunden hvor søkerne har blitt bedt om å redegjøre for arbeid med forhold som mangfold, redusert miljøbelastning, bedret kjønnsbalanse og barn og unge som publikum. Dette gir utvalget et noe klarere inntrykk av hva som gjøres av miljøtiltak i feltet. De vanligste tiltakene er oppfordring til å reise kollektivt, redusert bruk av engangsplast og papir, kortreist mat osv. Det er derimot få som synliggjør slike miljøtiltak i budsjetteringen. Utvalget mener at kulturfeltet kan og bør spille en sentral rolle i omstillingen til et mer bærekraftig samfunn, og vil derfor i økende grad vektlegge bærekraft og miljø i prioriteringene fremover.
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.9.2022 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 21. - 22.11.2022
-
Vedtak i fagutvalg: 28. - 30.11.2022
-
Vedtak i rådsmøte: 14.12.2022 - 15.12.2021
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|