Om søknadsrunden
Tendenser og trekk i søknadsmaterialet
Kulturrådet har denne runden tildelt nesten 13 millioner kroner til 31 kunst- og kulturarenaer over hele landet. Totalt 70 søknader med et samlet søknadsbeløp 44,7 mill. ble behandlet i møtet.
Prosjektene det søkes tilskudd til spenner vidt, både i form, ambisjonsnivå og omfang, med søknadsbeløp fra kr 35 000 til kr 6 000 000. Sjangermessig er det flest søknader fra arenaer innenfor visuell kunst og tverrfaglige uttrykk, men også scenekunst- og musikkprosjekter samt kulturvernarenaer er godt representert blant søknadene. Søknadene kommer fra hele landet, med et tyngdepunkt i Vestland og Oslo-området. Det er også en vesentlig andel søknader fra Innlandet og Viken, og flere arenaer utenfor de store byene bidrar til at prosjektene når bredt ut geografisk.
Over 70% av søknadene omhandler bygge- og investeringsprosjekter, mens litt under 30% er søknader om tilskudd til forprosjekter eller utprøvingsprosjekter.
Styrking av felles produksjonslokaler
De største tildelingene denne runden går til lokaler for produksjon og/eller visning for det frie profesjonelle kunstfeltet innenfor visuell kunst og scenekunst. Flere av søknadene fra scenekunstfeltet omhandler store infrastrukturprosjekter ulike steder av landet:
Rådstua Teaterhus i Tromsø mottar 2 millioner til nybygg, ombygging samt oppgradering av teknisk utstyr i forbindelse med videreutviklingen av arenaen.
Havet i Trondheim mottar kr 500 000 til teknisk utstyr i Langhuset. Langhuset er et lokale som skal brukes til produksjoner, prøver, forestillinger konserter, workshops mv., der det frie feltet bl.a. skal ha gratis tilgang på dagtid.
Teater Vestland er tildelt kr 1 200 000 til tekniske fasiliteter i sine nye lokaler i Nynorskhuset i Førde. Investeringen skal bidra til å gjøre lokalene egnet til merbruk, både gjennom samarbeid med og tilgjengeliggjøring for det frie feltet i regionen.
Kulturrådet har også støttet flere åpne produksjonslokaler for visuell kunst. Rundens største tilskudd er 3 millioner kroner til investeringer og utbedringer av bygg og infrastruktur i forbindelse med videre utvikling av Fellesverkstedets fasiliteter i Oslo. I tillegg kommer forprosjekttilskudd til nye lokaler for SA Steinskulptur i Oslo og en bærekraftig vedfyrt keramikkovn ved Kunsthall Grenland i Porsgrunn.
Kompetanseløft på bærekraft
Flere søknader viser en klar bevissthet rundt bærekraft og gjenbruk. Økningen i kostnader til strøm og materialer tvinger fram nye behov og en mer nøysom tilnærming til oppgraderinger og infrastruktur. Byggesøknadene til ordningen handler først og fremst om tilpasning av eksisterende bygningsmasse, og det er få som omhandler helt nye bygg. Flere prosjekter omhandler tiltak for energieffektivisering og strømsparing. Denne runden er det også flere søknader om tilskudd til prosjekter som omhandler bærekraft på et mer overordnet nivå i og for kultursektoren i Norge. Bl.a. er det gitt tilskudd til utvikling og produksjon av en guide om energisystemer og energieffektivisering for kulturfeltet, i regi av Klimakultur SA. Guiden er inspirert av «Energy Impacts» utarbeidet av Julie’s Bicycle (UK), men tilpasset norske forhold. Målet er å bidra til et større kunnskaps- og kompetanseløft om energi og energieffektivisering i norsk kultursektor.
Utvidet tilgang og inkluderende arenaprosjekter
Det er gitt flere tilskudd til universell utforming og fysisk tilgjengelighet, bl.a. ved Kunsthall Stavanger, som har fått 1 million kroner til å bygge en universelt utformet hovedinngang og å utvikle sitt uteområde for barne- og ungdomsaktiviteter. Kulturrådet har også prioritert arenaer som fokuserer på inkludering. Eksempler er bl.a. Tater-Millas hus i Våler kommune, en uformell møteplass og arena for formidling av den nasjonale minoriteten romanifolk/tateres historie, og den nye kulturarenaen Torbjørnsbu i Arendal, som har som mål å bekjempe utenforskap og fattigdom, bl.a. gjennom et tett samarbeid med Froland fengsel. 34% av søknadene gjelder arenaer med en tydelig barne- og ungdomssatsing, og halvparten av disse har fått tilskudd. En av disse er Unge Viken teater i Lillestrøm, som mottar tilskudd til et forprosjekt for nye prøve- og produksjonslokaler for det frie scenekunstfeltet.
ARENA-ordningen og kulturell og kreativ næring
Flere søknader gjelder arenaer som opererer i skjæringspunktet mellom kunst og kulturell og kreativ næring. Her trer bl.a. arenaenes behov for egeninntjening og salgsinntekter tydelig frem. ARENA-ordningen rommer mulighet for å støtte strukturer som styrker kunstnerøkonomien, for eksempel gjennom tilskudd til utvikling av næringslokaler der aktivitet og innhold skjer på kunstfeltets premisser. I disse tilfellene er det vesentlig at økonomien og driftsstrukturene er transparente, og at inntjeningen kommer det frie kunst- og kulturfeltet til gode. Et eksempel fra denne runden er tilskuddet som er gitt til visnings- og prosjektrommet Kiosken i Bergen, som driver med formidling, presentasjon og salg av visuell kunst, design og kunsthåndverk i inn- og utland.
Om Kulturrådets prioriteringer
I vurderingen av søknadene er det lagt overordnet vekt på kunst- og kulturfaglig kvalitet og profesjonalitet, faglig begrunnelse og forankring for infrastruktur- og arenabehov. Tilgjengelighet og inkludering for alle grupper kunstnere, utøvere og publikum også er prioritert høyt. Kulturrådet er samtidig opptatt av å ivareta søkernes momentum og driv. Den symbolske og praktiske betydningen av et (mindre) tilskudd for nye arenaprosjekter og initiativer har blitt vektlagt i flere tilfeller.
Andre viktige perspektiver i vurderingen har bl.a. vært konkrete planer for innhold og formidling, driftsgrunnlag, lokal/regional forankring, bærekraft, gjennomføringsevne, eiendomsforhold, publikums- og stedsbevissthet.
ARENA-ordningen fikk også denne runden tilført kr 980 000 i spillemidler for 2023, øremerket formidlings- og visningsarenaer for scenekunst. De økonomiske rammene for ordningen har gjort det mulig å støtte en håndfull store og kostnadskrevende arenaprosjekter, en rekke nye søkere – og mange prosjekter i mellomsjiktet. Størrelsen på tilskuddene er beregnet med grunnlag i faglige vurderinger av prosjektene og av arenaenes tilskuddsbehov. I lys av bl.a. inflasjon og økte materialpriser har Kulturrådet vært opptatte av å kunne gi substansielle tilskudd og i flere tilfeller innfri hele søknadsbeløpet.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 70
Søknadsbeløp: 44 704 245
Antall tildelinger: 31
Tildelingsbeløp: 12 970 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.6.2023 kl. 13:00
-
Vedtak i faglig utvalg for tverrgående ordninger: Dato ikke satt
-
Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|