Om søknadsrunden
Kulturrådet ved faglig utvalg for tverrgående ordninger har denne runden gitt tilskudd til 34 kunst- og kulturarenaer fra ARENA – tilskuddsordning for bygg og infrastruktur. I møtet ble 64 søknader behandlet, med et samlet søknadsbeløp på 51,5 millioner kr. I alt ble 10,9 millioner kr bevilget til arenaer over hele landet.
I vurderingen av søknadene har fagutvalget lagt overordnet vekt på kunst- og kulturfaglig kvalitet og profesjonalitet, og faglig begrunnelse og forankring for de infrastruktur- og arenabehov som blir fremmet. Driftsgrunnlag samt konkrete planer for program, formidling og produksjon har vært særlig vektlagt.
Fagutvalget har også vært bevisste på geografisk fordeling av midlene, og har prioritert tilskudd til både store og små arenaer over hele landet. I sine vurderinger har de i tillegg satt søkelys på bærekraft og klima-/miljøhensyn, og tilgjengelighet og inkludering for alle grupper kunstnere, utøvere og publikum.
Andre viktige perspektiver i vurderingen har bl.a. vært lokal/regional forankring, gjennomføringsevne, eiendomsforhold, publikums- og stedsbevissthet og ressurs- og kapasitetsutnyttelse.
Bredt nedslagsfelt, flere nye søkere
Søknadstallet til ordningen har gått noe ned siden 2021, og nærmer seg nå samme nivå som søknadstallet lå på før koronapandemien. Over en tredjedel, 25 søknader, er fra søkere som aldri har søkt tilskudd fra ordningen tidligere. Av disse er 8 helt nye søkere til Kulturfondet generelt.
Det er mottatt søknader fra alle fylker i landet. Arenaene som er støttet er varierte både i form, innhold og geografisk plassering. Det er gitt tilskudd til ombygginger, oppgraderinger og tilpasninger av lokaler og bygg, investeringer i teknisk utstyr, forprosjekter og utprøvingsprosjekter. Prosjektene omhandler både eksisterende arenaer og helt nye etableringer.
En stor andel søknader og prioriterte prosjekter kommer fra aktører i det visuelle kunstfeltet eller arenaer som definerer seg som tverrfaglige. I denne runden er det også flere søknader fra musikkarenaer enn tidligere. Det er få søknader fra, og få tildelinger til, litteratur-, scenekunst- og kulturvernfeltet. Rundens største tildeling er imidlertid tildelt en litteraturarena, Bokhuset Stavanger. De mottar 1,5 millioner kroner til ombygging og tilrettelegging av sine lokaler, med formål om å øke Bokhusets kvaliteter som litteraturhus og publikumsarena med universell utforming.
Kommunale kulturarenaer
Søknadsbunken rommer flere søknader fra kommuner om tilskudd til utvikling av nye eller videreutvikling av eksisterende kulturhusprosjekter. Tre av disse er prioritert for tilskudd: Sandefjord kommune mottar kr 500 000 til ombygging av kjellerarealer ved Hjertnes kulturhus til produksjonslokaler for scenekunst, musikk og visuell kunst. Nord-Aurdal kommune er tildelt kr 500 000 til investering i tepper/vegg-gardiner i storsalen i det nye Trykkeriet kulturhus i Fagernes, for å bidra til fleksibilitet for særlig det profesjonelle kulturlivet, med behov for ulik saltilpasning. Utvalget har også bevilget kr 82 000 til et forprosjekt som skal bidra til å utvikle foajeen i Trivselshagen kulturhus i Gloppen kommune til et kreativt flerbruksrom med scene for konserter og møteplass for lokale kulturaktører.
Forprosjekter
20 av søknadene omhandler for- eller utprøvingsprosjekter. Flere av forprosjektene omhandler kartlegginger, utredninger eller mulighetsstudier for etablering av helt nye arenaer, eller nye bygg eller oppgradert infrastruktur ved eksisterende arenaer.
Fagutvalget vil støtte opp om aktører som gjennomfører kartleggings- eller utredningsfaser i forkant av større byggeprosjekter, som ofte omhandler å hente inn relevant fagkompetanse innenfor eksempel arkitektur, byggfag, teknikk e.l. Flere slike forprosjekter er derfor prioritert for tilskudd i denne runden, innenfor en størrelsesorden fra kr 50 000 til 400 000. Erfaringsmessig har tilskudd til forprosjekter flere ganger resultert i at det ved senere søknadsrunder til ARENA-ordningen sendes inn godt dokumenterte og solide søknader om hovedprosjekt/byggeprosjekt.
Blant arenaene som mottar tilskudd til forprosjekter i denne runden er Buskerud kunstsenter i Drammen, Trysil kunstforening, PRODA Profesjonell Dansetrening i Oslo og foreningen Mjøsvasen som skal utvikle en flytende kulturscene på Mjøsa.
Produksjonsfasiliteter
Flere av søknadene fremmer behov for produksjonsfasiliteter som samler større miljøer av kunstnere og/eller kunstfelt. Fagutvalget har prioritert å støtte flere slike arenaer, og fremhever blant annet tilskudd til oppgradering av lokaler ved både nyopprettede Holmen Fellesverksted i Fredrikstad og Den Frie Presse i Bodø. Sistnevnte er et av få fellesverksteder som tilbyr grafisk høyttrykkspresse av stort format i Nord-Norge.
Barn og unge
Til sammen 26 søknader gjelder arenaer som har programmering, formidling og aktiviteter for og/eller med barn og unge. Som ved tidligere søknadsrunder er det relativt få av søknadene som gjelder helt rendyrkede barne- og ungdomsarenaer, men de som er regnet med har uttalte satsinger rettet mot målgruppen som del av sitt program eller sin virksomhet.
Et eksempel er Trænafestivalens store rehabiliterings- og oppgraderingsprosjekt ved ungdomshuset Trænstaven og omkringliggende område på Træna. I tillegg til å benyttes i festivalperioden, skal infrastrukturen som oppgraderes og etableres bidra til en helårig kunst- og kulturaktivitet, der man har et særlig fokus på barn og unges behov. Utvalget har tildelt prosjektet 1,2 millioner kroner.
Universell utforming
I denne runden er 17 av søknadene knyttet til tiltak som skal sikre universell utforming av infrastruktur og lokaler, og 8 av disse er prioriterte for tilskudd. En av arenaene er Østfold kunstsenter, som mottar tilskudd til trappeheis, tilpasning av døråpninger og toalett i sitt bygg fra 1850-tallet. Et annet eksempel Alta kunstforening, som mottar 1 million kroner til oppgradering av sine utstillingslokaler, der det å tilfredsstille gjeldende forskriftskrav til universell utforming er ett av flere sentrale tiltak som skal gjennomføres.
Utvalget ønsker i større grad å synliggjøre mulighetene som finnes i ARENA-ordningen for å gi tilskudd til universell utforming, og planlegger en særskilt satsing på dette innenfor ordningens rammer i løpet av 2023.
Tilbakemeldinger gjennom vedtakstekster
Utvalget har over flere år etablert en praksis med å gi tilbakemeldinger til søkere gjennom spesifiserte vedtakstekster.
I noen tilfeller handler dette om positive vedtak om tilskudd, der utvalget samtidig stiller noen vilkår for tildelingen. Dette kan for eksempel være dokumentasjon som tilskuddsmottaker må sende inn/bekrefte før tilskuddet kan utbetales, knyttet til eiendomsforhold/leiekontrakt, organisering/driftsmodell, arenaens forankring i det frie kunst- og kulturfeltet eller liknende. Det kan også være vilkår for hvordan tilskuddet kan/ikke kan benyttes, dersom søknadsbudsjettet omfatter tiltak som ARENA-ordningen ikke kan støtte (for eksempel kjøkkenfasiliteter, møbler og løst utstyr, jf. ordningens retningslinjer).
I andre tilfeller er tilbakemeldingene gitt som avslag «på foreliggende grunnlag», med en oppfordring til å ta kontakt med saksbehandler for veiledning, og i noen tilfeller også invitasjon til å søke på nytt i til neste søknadsfrist. Utvalget har etter hvert god erfaring med å invitere søkere til dialog gjennom denne praksisen, og flere søkere som har mottatt avslag på foreliggende grunnlag har sendt inn vesentlig sterkere søknader til neste søknadsfrist.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 64
Søknadsbeløp: 51 527 931
Antall tildelinger: 34
Tildelingsbeløp: 10 941 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.6.2022 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt
-
Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|