Ofte stilte spørsmål om å motta støtte og stipend
Hva forplikter du deg til ved å få støtte fra Kulturrådet, SKS og FLB? Når får du penger, og hva gjør du om det skjer noe uforutsett underveis?
Forpliktelser ved støtte
Dersom du har fått innvilget støtte må du vurdere om du ønsker å ta imot midlene innenfor de betingelsene Kulturdirektoratet har bestemt. Les derfor kontrakten fra Kulturdirektoratet nøye.
Noen betingelser er generelle og gjelder alle tilskuddsmottakere (feks hvor lenge støtten står til rådighet, krav til rapport og regnskap), disse finner du i kontrakten som skal aksepteres. Andre betingelser eller forutsetninger kan være spesielle for ditt prosjekt (feks at ny informasjon må sendes inn før støtten kan utbetales), det vil da stå som en del av vedtaksformuleringen i kontrakten.
Det som er viktigst å merke seg er:
- Støtten skal alltid brukes til det formålet den er bevilget til
- Det skal alltid leveres rapport og regnskap når prosjektet/stipendperioden er avsluttet (for noen ordninger kreves årlig rapport)
- Kulturrådet skal synliggjøres med logo som bidragsyter på nettsider og trykksaker som gjelder prosjektet
- Dersom støtten ikke brukes i tråd med forutsetningene kan Kulturrådet kreve at midlene blir tilbakebetalt.
Når får jeg pengene?
Hva som skal til for å få utbetalt støtten står i kontrakten.
- For prosjektstøtte må prosjektet være klart til å settes i gang og du må ha fått på plass den nødvendige finansieringen. Avhengig av tilskuddsbeløpets størrelse utbetales støtten i en eller flere rater.
- Arbeidsstipender utbetales i månedlige rater (skal regnes som skattepliktig inntekt).
- Diversestipend utbetales som engangsbeløp.
Hvis alt er i orden for utbetaling må du regne med ca. 2-3 uker fra Kulturdirektoratet har mottatt aksept av kontrakt til du har pengene på konto.
Forandringer og forsinkelser
Støtten fra Kulturdirektoratet er bevilget for at du skal gjennomføre det du har beskrevet i søknaden. Men det kan være forhold som gjør at planene forsinkes eller justeres, da er det viktig å vite hva du er forpliktet til.
Prosjekter
Prosjekter er ofte i kontinuerlig utvikling fram mot gjennomføring, det kunstneriske og faglige blir konkretisert, planene justeres i forhold til den finansieringen man får, uforutsette problemstillinger må løses osv. Underveis i denne prosessen må du vurdere om prosjektet ditt har blitt vesentlig annerledes enn det du har beskrevet i søknaden.
Hvis prosjektet ditt forandrer seg mye må du orientere Kulturdirektoratet skriftlig om dette. I noen tilfeller må du søke om en omdisponering av midlene – dvs be om at de kan brukes til noe annet enn det du har sagt i søknaden. En slik omdisponeringssøknad blir behandlet på samme måte som andre søknader, først av saksbehandler og så eventuelt i utvalg og råd. Du må vente med å sette i gang prosjektet ditt til du har fått svar.
Les også nøye i kontrakten hvor lenge støtten du har fått står til rådighet (to år er vanlig for mange ordninger). Innenfor denne perioden er det ikke noe problem om gjennomføringen av prosjektet blir litt forskjøvet i tid. Hvis det blir ytterligere forsinket må du sende inn en skriftlig søknad om å få utvidet retten til å disponere støtten, ellers vil pengene bli bevilget til andre prosjekter.
Stipender
For stipendmottakere kan det oppstå forhold i stipendperioden som gjør at du må søke permisjon, som fødsel, adopsjon, sykdom eller andre spesielle forhold. Mer informasjon om hvilke rettigheter og plikter du har da finner du på Lovdata: Forskrift om statens stipend og garantiinntekter for kunstnere.