Kontoret i Trondheim jobber for å styrke kunstnerøkonomien
– Flere må få se og oppleve kunsten som produseres, sa kulturminister Trine Skei Grande da hun deltok på nyåpningen av Kulturrådets kontor i Trondheim i midten av mars.
Skei Grande viste til at regjeringen i Jeløya-erklæringen er opptatt av å styrke betydningen av publikumsrettet arbeid og hvordan man kan forsterke formidling og salgsleddet i kunst- og kultursektoren. Hun sa at et kunstnerskaps mange prosesser fra de kreative prosessene og helt ut til publikum kan sammenlignes med et økosystem. – Vi må se på hvordan vi kan sikre at både små og store prosjekter får en infrastruktur som bygger opp under og sikrer slike økosystemer.
Samlokalisering og samarbeid
Kulturdepartementet vedtok i 2017 at sekretariatene for Statens kunstnerstipend(SKS) og Fond for lyd og bilde (FLB) skulle flyttes fra Oslo til Trondheim. Fra og med 1. februar flyttet de inn sammen med seksjon for kreativ næring. Kulturrådets kontor i Dronningens gate 10b Trondheim huser nå 10 ansatte. Seksjonene skal fortsatt ha et sterkt fokus på å styrke og utvikle sine respektive felt, men et formål med å samlokalisere disse er også å se på hvordan de ulike tilskuddsordningene virker sammen og hvordan de kan utvikles slik at de treffer best mulig.
I forbindelse med markeringen av det nye kontoret hadde Kulturrådet invitert representanter for ulike organisasjoner, fylkeskommunen og Trondheim kommune, i tillegg til en rekke kunstnere og kulturaktører. Under arrangementet deltok kulturministeren i en panelsamtale med blant andre styreleder for FLB, Stein Bjelland, styreleder for SKS, Trude Gomnæs Ugelstad og seksjonsleder for kreativ næring i Kulturrådet, Bodil Børset. – I første søknadsrunde fikk vi bekreftet at det er et behov for ordningene. Søknadene både fra nye og tradisjonelle bransjer viser at aktørene både ønsker og trenger hjelp til å få kunsten ut til publikum og de ønsker seg nye distribusjonskanaler. Kulturrådet har gjennom sitt brede nedslagsfelt de riktige forutsetningene for å se de viktige sammenhengene i kulturøkonomien, sa Børset.
Kulturministeren sa at kunsten skjer i brytningen mellom det kommersielle feltet og offentlig støtte og at det var viktig å bryte ned barrierene mellom «kunst og kommers». Her fikk hun støtte av Stein Bjelland: – Så snart man omsetter for en krone, er man en del av en økonomi. Det betyr ikke at det forringer kunstens kvalitet.
Kulturministeren understreket at det var viktig å ha gode støtteordninger i bunn. SKS-styreleder Trude Gomnæs Ugelstad bekreftet dette sa også at det er nettopp stipender som SKS-utvalgene bestyrer som gir kunstnerne den viktige muligheten til fordypning slik at kunstnerne får rom og tid til å utvikle kunstnerskapet sitt. – Samtidig er viktig at vi ser nærmere på hvordan virkemidlene treffer og ser dem i et større bilde. Samlokaliseringen av Kulturrådets sekretariat for FLB og SKS og seksjon for kreativ næring kan være en mulighet til å utvikle ordninger sammen som kan treffe et behov hos kunstnerne og med det bidra til å styrke kunstnerøkonomien, sa Ugelstad.