Tverrgående og tverrfaglige tilskuddsordninger
Rådet forvalter flere tverrgående tilskuddsordninger som er åpne for aktører uavhengig av fagområde. Per 2022 består disse av ARENA – tilskuddsordning for bygg og infrastruktur, tverrfaglig kulturvirksomhet, aspirantordningen, forsøksordning for aspiranter med funksjonsnedsettelser, tverrfaglige tiltak – prosjektstøtte og gjesteoppholdsstøtte for arenaer, arrangører og festivaler.
Antall søknader og tildelinger
Tabellen viser søknader som er behandlet av sittende råd og utvalg og vedtak gjort i 2022. Tildelingene er her uavhengig av budsjettår og omfatter både tildelinger innenfor det enkelte budsjettår og tilsagn om tilskudd i senere budsjettår. Eventuelle spillemidler og stimuleringsmidler er inkludert i tallene. Søknader som er avvist eller trukket er ikke med i tallgrunnlaget.
Tabellen tar ikke høyde for at enkeltsøknader kan være flyttet fra en tilskuddsordning til en annen, men telles under den ordningen det ble søkt til. Eventuelle manuelt førte vedtak er ikke inkludert i tallene.
Se tildelinger og søknader Norsk kulturfond 2020-22
Arenautvikling og rekruttering: Vekst og mangfold, stort potensial
På tilskuddsordningen ARENA har søknadstallet gått noe ned siden 2021, men tendensen i et lengre perspektiv er økende. Fra 2019 har antall søknader økt med 50%. Økningen reflekterer et større og mer profesjonalisert fritt felt, med behov for en styrket infrastruktur, og at pandemien ga tid til å fokusere på oppgradering av lokaler og bygg. De fleste søknader gjaldt visnings- og framføringslokaler, men produksjonsfasiliteter har også vært godt representert, inkludert en del initiativ som samler større miljøer. Det har også kommet flere søknader fra nye grupper, og mindre arenaer over hele landet har vært sterkere representert. Flere vil fungere både som møteplass for frivillig kulturliv og lokalbefolkning og som rom for profesjonell kunst og kultur. I 2022 har det vært en vesentlig økning i søknader som omhandler universell utforming og tilgjengelighet. Flere har også reflektert rundt spørsmål om bærekraft og miljøhensyn, benyttet gjenbruk i prosjekter og ønsket støtte til å redusere energi- og strømforbruk. Det har vært mindre fokus på behov knyttet til digital infrastruktur og formidling enn i 2021.
Gjesteoppholdsordningen ble etablert i 2014, og har bidratt til å gi mange arenaer og arrangører kompetanse, utviklings- og nettverksmuligheter. I mindre kulturvirksomheter med få faste ansatte har prosjektfinansiering av gjesteopphold vist seg som et godt verktøy for å knytte til seg relevant kompetanse og gi rom for strategisk utvikling. Tilskudd har blant annet bidratt til flere formidlings- og medvirkningsprosjekter rettet mot ungdom, som nå er innlemmet i ordinær drift. Ordningen skal også stimulere til økt internasjonal samhandling, og i 2022 har det vært en positiv økning her. Det er imidlertid få søknader sett opp mot potensialet som ligger i ordningen og hva tilskuddene kan bidra til, og utvalg og sekretariat jobber for å få opp antall søknader.
Omfanget av flerkunstneriske og tverrfaglige arenaer og arrangører øker kraftig, og antall søknader til tilskuddsordningen tverrfaglig kulturvirksomhet har dermed også økt betraktelig. Der åtte festivaler/arrangement fikk tilskudd i 2016 og ni arenaer i 2018, ble det i 2022 gitt tilskudd til 35 festivaler/arrangører og 29 virksomheter/arenaer fra ordningen tverrfaglig kulturvirksomhet. Økningen tyder på at ordningen har vært viktig for å bygge opp flerkunstneriske og tverrfaglige miljøer og arenaer, og bygge organisatorisk infrastruktur og kapasitet på områder som er nasjonalt underdekket. Porteføljen har en sterk mangfoldsprofil, med en rekke arenaer og arrangører som arbeider aktivt med rekruttering til alle ledd, med publikumsutvikling og medvirkningsprosesser.
I 2022 ble det lyst ut en forsøksordning for aspiranter med funksjonsnedsettelser. Denne skal motvirke strukturell diskriminering gjennom å motivere til sysselsetting og arbeidspraksis for flere med funksjonsnedsettelser i kunst- og kultursektoren. I kjølvannet av et grundig kommunikasjons- og veiledningsarbeid, som inkluderte samarbeid med NAV Hjelpemiddelsentral, Norges Handikapforbund og Norges Handikapforbunds Ungdom, kom det inn hele 17 søknader. Søknadene holdt jevnt høyt nivå og reflekterte konstruktive samarbeid mellom virksomhet og kandidat i søkeprosessen. Det ble tildelt 8 stipender.