Litteratur
Gjennom Kulturfondets ordninger for litteratur legges det til rette for at en mangfoldig og representativ litteratur av høy kunstnerisk kvalitet blir produsert, utgitt og formidlet, og når ut til et bredest mulig publikum gjennom bibliotekene.
Antall søknader og tildelinger
Tabellen viser søknader som er behandlet av sittende råd og utvalg og vedtak gjort i 2022. Tildelingene er her uavhengig av budsjettår og omfatter både tildelinger innenfor det enkelte budsjettår og tilsagn om tilskudd i senere budsjettår. Eventuelle spillemidler og stimuleringsmidler er inkludert i tallene. Søknader som er avvist eller trukket er ikke med i tallgrunnlaget. Inkluderer ikke innkjøpsordningene for litteratur.
Se tildelinger og søknader Norsk kulturfond 2020-22
Se tall for innkjøpsordningene for litteratur 2018-22
Gjennomgang av og endringer i ordningene
Arbeidet med å gjennomgå ordningene på litteraturområdet i etterkant av utredningen Logikker i strid (2020) har fortsatt. Dette er gjort i dialog med relevante organisasjoner og i 2022 ble nye retningslinjer tatt i bruk for flere ordninger.
nnkjøpsordningen for ny norsk sakprosa for voksne fikk ny formålsparagraf der betydningen av ordningen for den åpne og opplyste offentlige samtalen understrekes. Ordningen har stramme rammer og høy avslagsprosent, og nye standardbegrunnelser for avslag tydeliggjør om avslaget er grunnet budsjettrammen eller vurdering av bokas kvalitet alene. Nye retningslinjer for tilskuddsordningen for litteraturformidling sikrer bedre forutsigbarhet for festivaler og virksomheter som har mottatt tilskudd over tid, og ivaretar virksomheter som hovedsakelig driver med formidlingsaktivitet på langsiktig basis. Arbeid med mangfold og nye søkere har vært sentralt i 2022, og retningslinjene for tilskuddsordningen for litteraturprosjekt åpner nå for prosjekter som søker å rekruttere litterære stemmer som vil bidra til å utvide mangfoldet i norsk litteratur. For begge tilskuddsordninger er nasjonale minoritetsspråk tatt inn i formålsparagrafen. Innkjøpsordningen for nye norske tegneserier ble gjennomgått i 2022, og nye retningslinjer gjelder fra 2023.
Innsatsområder og satsinger
Kulturrådet vedtok to særlige satsinger på litteraturområdet i 2022 knyttet til rådets strategi om mangfold og større ytringsrom. På tilskuddsordningen for litteraturprosjekt ble det bevilget 1,9 millioner kroner til en øremerket satsing på nasjonale minoritetsspråk og litteratur fra minoritetsspråklige forfattere i Norge. På tilskuddsordningen for litteraturformidling ble det lyst ut 5,5 millioner kroner i en tilleggsutlysning for formidling av litteratur for barn og unge. Et hovedmål var å oppmuntre til økt samarbeid mellom et bredere mangfold av aktører. Det ble gitt tilskudd til en rekke prosjekt som tar sikte på å motvirke utenforskap, og utlysningen nådde ut til nye søkere over hele landet.
Forsøksordningen med distribusjon av kulturfondbøker til skolebibliotek skulle opprinnelig vare ut 2022, men ble vedtatt forlenget med ett år i påvente av en sluttevaluering og vurdering av eventuell utvidelse. Gjennom ordningen får barn og unge tilgang til en stor bredde av titler gjennom de 200 skolebibliotekene som er omfattet av ordningen. Underveisevalueringer viser at ordningen er tatt svært godt imot.
Tendenser på litteraturområdet
I etterkant av koronapandemien er de fleste litteraturarrangørene tilbake på normalt aktivitets- og programmeringsnivå, men særlig fra enkelte mindre festivaler rapporteres det fortsatt om nedgang i billettsalget. Gjennom året har det vært fokus på pressede budsjettrammer for innkjøpsordningene for sakprosa og tegneserier, ordninger som har et høyt antall påmeldinger av kvalitativt sterke titler. Også i 2022 har stimuleringsmidlene vært avgjørende for at flere bøker er blitt kjøpt inn og at flere prosjekter er støttet.
Regjeringen hadde i 2022 forslag til ny boklov ute på høring. I sitt høringssvar understreket Kulturrådet blant annet viktigheten av at de nasjonale minoritetsspråkene må omfattes av loven.