Vurdering av fremtidsutsikter
Kulturdirektoratet går inn i 2023 med et nytt navn, en tydeligere identitet og en ny virksomhetsstrategi som er tilpasset samfunnsoppdraget.
Nytt navn, uendret samfunnsoppdrag
Fra 1.1.2023 går virksomheten under navnet Kulturdirektoratet. Det er et navn som tydeliggjør virksomhetens egenart og rydder i det som tidvis har vært uklare skillelinjer mellom rådskollegiet og direktoratet. Samtidig forblir både samfunnsoppdraget og arbeidsoppgavene de samme. De siste to årene har vært preget av pandemihåndtering og intern omstilling for å løse oppgaveporteføljen gitt oss fra Kultur- og likestillingsdepartementet. I 2023 vil fokuset ligge på å konsolidere arbeidet, gjennomgå organisasjonsmodellen og implementere den nye virksomhetsstrategien som ble arbeidet frem i 2022.
Et samfunn rikt på kunst og kultur
I 2021 la Norsk kulturråd frem en scenariorapport der vi så på fire potensielle utviklingstrekk i det norske samfunnet. Norges nyere historie er preget av en jevn velstandsutvikling og en positiv holdning til å opprettholde fellesskapsløsninger i samfunnet. Dersom disse utviklingstrekkene endrer seg vil det på ulike måter få konsekvenser for det norske kulturlivet. Dette har vært en del av bakteppet når virksomheten nå har utarbeidet en ny strategi for perioden frem mot 2030.
Norge er et rikt land. Kulturdirektoratets nye visjon er at Norge også skal være et samfunn rikt på kunst og kultur. Samfunnsoppdraget er det samme som før, nemlig «å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og bidra til at kunst og kultur gjøres tilgjengelig for flest mulig».
I den nye strategien slås det fast at Kulturdirektoratet skal jobbe for et nyskapende og mangfoldig kunst- og kulturliv, gjennom å øke innsikten om sektoren, investere i kunstnerisk og kulturelt mangfold og sikre kunstens og kunstnernes uavhengighet. Vi har en ambisjon om at bruken av kunst og kultur skal økes, og at den skal nå ut flere. I tillegg skal Kulturdirektoratet arbeide for at kunst og kultur verdsettes høyt i samfunnet, blant annet gjennom å bygge tillit til forvaltningen av de offentlige kulturmidlene.
Oppdatert kunnskap og enklere brukerreise
Hånd i hånd med dette går arbeidet med å etablere en ny og mer brukerrettet systemstøtte for Kulturdirektoratets tjenester. Dagens saksbehandlingssystemer og nettsider vil bli erstattet med en mer moderne, kunnskapsorientert og brukervennlig tjenesteplattform. Det vil gjøre Kulturdirektoratet enda bedre i stand til å levere oppdatert kunnskap om kultursektoren og om effekten av våre egne virkemidler. Samtidig forsterkes arbeidet med å nå ut til nye brukere og gjøre brukerreisen enklere og mer transparent.